Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Τι θα πράξει η Αθήνα εάν η Άγκυρα επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τι θα πράξει η Αθήνα εάν η Άγκυρα επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι θα πράξει η Αθήνα εάν η Άγκυρα επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες διαπραγματεύονται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων για την περίοδο 2021-2027, η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της και στις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό σκηνικό.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να τεντώνει το σκοινί, όπως διεφάνη από το μπαράζ των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την ελληνική πλευρά να δίνει ηχηρές απαντήσεις. Η στρατηγική της αποφασιστικής και συνάμα ψύχραιμης στάσης έναντι των απανωτών προκλήσεων δομεί τη λογική που έχει χαραχθεί, ενώ χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στελεχών στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που τουρκικό σκάφος επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

"Έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή. Εστιάζοντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα φτάνει η Αθήνα να συμβιβαστεί στη μοιρασιά στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η χώρα μας είναι διαχρονικά έτοιμη για μία έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά είναι, επίσης, διαχρονικά ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό. "Η Ελλάδα είναι κράτος που έχει πολυμερή εξωτερική πολιτική, η οποία πάντοτε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και υπηρετεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σταθερός στόχος μας είναι η χώρα να αποτελέσει κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας. Κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για την Ευρώπη", είναι το σχόλιο παραγόντων.

Στο μέτωπο της άκυρης, όπως χαρακτηρίζεται, συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η στάση της Ελλάδας δεν αλλάζει. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι, πέρα από την ελληνική καταδίκη των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στην περιοχή, την ίδια στάση έχει κρατήσει και η διεθνής κοινότητα. "Θεμελιώνουμε, με στέρεα επιχειρήματα, ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη και άκυρη, αφού δεν εγκρίθηκε ούτε καν από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Παράλληλα, δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, όπως δεν παρήγαγε κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η παρόμοια κίνηση που είχε κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2014. Πρέπει, άλλωστε, να σημειώσουμε ότι, ύστερα από πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Άπαντες συμφωνούν ότι όχι μόνο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά υπονομεύει και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text