Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Επιστρέφουν στα επενδυτικά ραντάρ οι ευρω-τράπεζες

Επιστρέφουν στα επενδυτικά ραντάρ οι ευρω-τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιστρέφουν στα επενδυτικά ραντάρ οι ευρω-τράπεζες

Ακόμα μια χρονιά έχει ξεκινήσει με τις μετοχές στις ευρωπαϊκές τράπεζες να υποαποδίδουν της ευρύτερης αγοράς (Stoxx 600), αν και καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις. Τα γεγονότα, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά και οι τραπεζικές μετοχές να βρεθούν «πρωταγωνίστριες» στα ραντάρ των επενδυτών για το 2020.

Μέχρι στιγμής, στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου των ευρωπαϊκών τραπεζών, η αναζωπύρωση των εσόδων από συναλλαγές (ειδικά στα ομόλογα) έχουν συμβάλει στην αντιστάθμιση των πιέσεων από το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων. Την παρούσα χρονική στιγμή, οι τράπεζες έχουν την δεύτερη καλύτερη δυναμική σε όρους κερδοφορίας μεταξύ των τομέων τον τελευταίο μήνα και οι επενδυτές με προσανατολισμό προς το εισόδημα (income investors) αρχίζουν να θεωρούν τις μερισματικές αποδόσεις της τάξεως του 6% από τις ευρωπαϊκές τράπεζες πολύ καλές για να αγνοηθούν.

H σημαντικότερη θετική εξέλιξη όμως που μπορεί να «ταράξει τα νερά» στον τραπεζικό κλάδο και να δώσει ώθηση στις αποτιμήσεις των τραπεζών στην Ευρώπη είναι η επιθετική εξαγορά της Unione di Banche Italiane SpA (UBI) από την Intesa Sanpaolo. Η μεγαλύτερη ίσως συμφωνία εξαγοράς στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο από την εποχή της πιστωτικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους βρίσκεται στα σκαριά.

Η Intesa Sanpaolo υπέβαλε προσφορά 4,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά της μικρότερης UBI με σημαντικό premium, αφού στο πλαίσιο της προσφοράς, οι μέτοχοι της UBI θα λάβουν 17 νέες μετοχές της Intesa για κάθε 10 μετοχές της UBI που έχουν στην κατοχή τους, αποτιμώντας τη μετοχή της UBI στα 4,25 ευρώ. Αν τελικά η αποτίμηση είναι αυτή, η Intesa φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει 13,3 φορές τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης ή 0,61 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια. Η Intesa είναι διαπραγματεύσιμη 11,1 φορές τα κέρδη του 2020 και 0,98 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια.

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε ενοποίηση. Με ορισμένες τραπεζικές μετοχές να είναι επί του παρόντος εξαιρετικά φθηνές, τόσο τα private equities, όσο και οι στρατηγικοί αγοραστές θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αποκάλυψη της πραγματικής αξία του ενεργητικού τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τραπεζικός κλάδος είναι διαπραγματεύσιμος με 9 φορές τα κέρδη του 2021 και με 6,3% μερισματική απόδοση, όταν η ευρύτερη αγορά του Stoxx 600 είναι 15,3 φορές, με προβλεπόμενη μερισματική απόδοση 3%

Παράλληλα, υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες τελικά θα μειώσουν τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα ή τις ανάγκες κεφαλαίων, τα οποία που οι επενδυτές φοβούνταν ότι θα ανάγκαζε τις τράπεζες να προχωρήσουν στην έκδοση νέων μετοχών ή να περιορίσουν τις πληρωμές μερισμάτων. Αν αυτή η εκτίμηση συνεχίσει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών τότε αφού οι τραπεζικοί τίτλοι υποαπέδιδαν για χρόνια της ευρύτερης αγοράς, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές είναι ίσως έτοιμες να ανταμείψουν τους επενδυτές. Επίσης, είναι αρκετά πιο πιθανό πλέον, οι ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν να υπάρξουν εξαιρέσεις στους κανόνες για τα κεφαλαιακά μαξιλάρια σε κάποιες τράπεζες.

Τι δείχνουν αποδόσεις έως τώρα

Οι αποδόσεις του κλάδου δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι προσηλωμένοι στις εκδόσεις χρέους των τραπεζών και σε αυτές τις τράπεζες που μπορεί να εμπλακούν σε εξαγορές ή και συγχωνεύεις. Από τις αρχές του 2020, ο δείκτης Stoxx 600 Banks (SX7P) σημειώνει απόδοση 2,44% έναντι 3,64% για την αγορά. Από την άλλη ωστόσο, ο τίτλος της ιταλικής UBI Banca διαμορφώνεται ήδη 47% υψηλότερα φέτος και ακολουθούν οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank με +44% και +22%.

Οι διεργασίες στον ιταλικό κλάδο έχουν δημιουργήσει θετικές υπεραποδόσεις όμως και για τις λοιπές τραπεζικές δυνάμεις, +20% για την Banco BPM, 10% για την Intesa Sanpaolo και την Unicredit. Στον αντίποδα, βρετανικές, ιρλανδικές και ισπανικές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν απώλειες σε διψήφια ποσοστά και έως 16% σε ετήσιο επίπεδο.

Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, παρά την πορεία των κρατικών ομολόγων και τις επιτυχημένες εκδόσεις των Alpha BankΑΛΦΑ -2,91% και Τράπεζας Πειραιώς, κινείται στο κάτω εύρος των αποδόσεων. Η μετοχή της Eurobank με -15% από 1η/1 σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες, ενώ ακολουθούν Alpha BankΑΛΦΑ -2,91% με -10%, Εθνική με -8% και μόνο η Τράπεζα Πειραιώς κινείται σε θετικό έδαφος +2,5%.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text