Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Κερδοφόρο το 75,88% των βιομηχανιών τροφίμων

Κερδοφόρο το 75,88% των βιομηχανιών τροφίμων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κερδοφόρο το 75,88% των βιομηχανιών τροφίμων

Εκατό βιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων εμφάνισαν κέρδη προ φόρων από 1 ως 43 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα πανελλαδικής (εν εξελίξει) έρευνας των New Times, τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 9 Απριλίου 2020 στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα της εξωστρέφειας Export Leaders στο King George Hotel Athens.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, που καλύπτει τα οικονομικά στοιχεία 2018, τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πλέον κερδοφόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων τροφίμων κατέλαβαν οι: Nestle Hellas, Chipita, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Κρι-ΚριΚΡΙ -1,45% Βιομηχανία Γάλακτος, Παπαδόπουλος μπισκότα, Agroinvest, ION βιομηχανία κακάο σοκολάτας, Αραμπατζής Μιχάλης, Newrest, BIOMAR Hellenic, Κωνσταντόπουλος Olymp, ΦΑΓΕ, Kafea Terra, Σόγια Ελλάς και Intercom Foods.

Από το δείγμα της έρευνας της New Times, οι 453 βιομηχανικές επιχειρήσεις -ποσοστό 75,88%- βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» εμφανίζοντας κέρδη. Αντιθέτως 144 επιχειρήσεις (ποσοστό 24,12%) παρουσίασαν ζημιές.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 597 επιχειρήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 2,2% στα 10,25 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη μειώθηκαν κατά 44,2% περίπου στα 240 εκατ. ευρώ.

Παρατηρώντας τα συνολικά αποτελέσματα μόνο των κερδοφόρων επιχειρήσεων η εικόνα είναι πολύ διαφοροποιημένη. Συγκεκριμένα

• Οι συνολικές πωλήσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,4% για να φτάσουν τα 8,36 δισ. ευρώ

• Τα συνολικά κέρδη καταγράφουν άνοδο κατά 8% για να προσεγγίσουν τα 524 εκατ. ευρώ

• Τα ίδια κεφάλαιά αυξήθηκαν κατά 4,4% για να υπερβούν κατά τι τα 4 δισ. ευρώ

• Οι υποχρεώσεις παρουσιάζονται 5,1% υψηλότερες και φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ

Αντιθέτως η εικόνα των ζημιογόνων επιχειρήσεων εμφανίζει έντονα στοιχεία κατάρρευσης. Συγκεκριμένα, αυτές οι 144 επιχειρήσεις

• Μείωσαν κατά 6,5% τις συνολικές τους πωλήσεις στα 1,9 δισ. ευρώ

• Αύξησαν κατακόρυφα τις συνολικές ζημιές τους από 55 εκατ. ευρώ στα 284 εκατ. ευρώ

• Μείωσαν τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους κατά 23,6% στα 784 εκατ. ευρώ και

• Αύξησαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 5,7% αγγίζοντας σχεδόν τα 3 δισ. ευρώ – μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια άκρως απαγορευτική.

Πρακτικά, σημειώνει η έρευνα, και στον κλάδο των βιομηχανικών τροφίμων έχουμε έναν διχασμό ανάμεσα στο υγιές και το προβληματικό κομμάτι του επιχειρείν. Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πέραν των απωλειών υπεραξίας που είχαμε στη δεκαετία της κρίσης θα προστεθούν και νέες απώλειες αφού ορισμένες εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ζημίες, που σπρώχνουν προς τα κάτω ολόκληρο το κλάδο.

Nestle Hellas. Με μια θεαματική αύξηση κερδών 24% η Nestle Hellas εμφάνισε καθαρά προ φόρων σχεδόν 43 εκατ. ευρώ κατακτώντας με αυτή την επίδοση την πρώτη θέση στη λίστα των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας. Η επιχείρηση αυτή που διευθύνεται από τον Νικόλαο Εμμανουηλίδη, πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 339,6 εκατ. ευρώ, ενώ βελτίωσε την κεφαλαιουχική της δομή δεδομένου ότι αύξηση κατά 19% τα ίδια κεφάλαιά της και μείωσε κατά 27% τις υποχρεώσεις της.

Chipita. Στην 2η καλύτερη θέση της λίστας των πλέον κερδοφόρων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας βρέθηκε η Chipita AE. Παρά την κάμψη έναντι του 2017, τα κέρδη του 2018 έφτασαν τα 23,7 εκατ. ευρώ επίδοση που της επέτρεψε να βρεθεί στην 13η θέση της λίστας των πιο κερδοφόρων παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας ανεξαρτήτως κλάδου.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Την επόμενη θέση στη λίστα των πλέον κερδοφόρων παραγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων της χώρας κατέλαβε η γαλακτοβιομηχανία Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, που διευθύνεται από τους κ.κ Μιχάλη και Τάκη Σαράντη . Όπως προκύπτει, αύξησε τον κύκλο εργασιών της από 256,7 εκατ. ευρώ σε 281,4 εκατ. ευρώ το 2018. Για το 2019 ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναμένει ανάπτυξη του κύκλου εργασιών κατά περίπου 12%. Το 52% των πωλήσεων της επιχείρησης αφορά τις εξαγωγές, καθώς ενισχύεται από τις κατά τόπους θυγατρικές της.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text