Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στη “φάκα” της εφορίας τα ακίνητα για AirBnB!

Στη “φάκα” της εφορίας τα ακίνητα για AirBnB!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στη “φάκα” της εφορίας τα ακίνητα για AirBnB!

Ο φόβος των τσουχτερών προστίμων στέλνει στην ΑΑΔΕ δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Υπερδιπλάσιες οι δηλώσεις

ι ιδιοκτήτες  ακινήτων που νοικιάζονται μέσω  Airbnb και άλλων συστημάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, το πήραν πλέον απόφαση: Δεν μπορούν να αποφύγουν την εφορία, καθώς η ΑΑΔΕ διαθέτει πλέον αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και  θα τους ανακαλύψει οπωσδήποτε μέσα σε λίγους μήνες.

Σπεύδουν λοιπόν και δηλώνουν τα ενοικιαζόμενα ακίνητά τους στο ειδικό Μητρώο της ΑΔΑΕ, προκειμένου να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα που επαπειλούνται για τους  παραβάτες.

Ενώ απομένει μία ακόμη εβδομάδα ώς τη λήξη της σχετικής προθεσμίας  στις 28 Φεβρουαρίου, έχει δηλωθεί ήδη διπλάσιος αριθμός ακινήτων από πέρυσι. Μερικές ακόμη δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν δηλωθεί ως ενοικιαζόμενα με βραχυχρόνια μίσθωση  83.354 σπίτια, διαμερίσματα και δωμάτια σε όλη την Ελλάδα, έναντι 48.161 πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna, τα σκήπτρα κρατάει η Κρήτη, με 12.827 δηλωθέντα ακίνητα  πέρυσι. Ακολουθούσαν η περιοχή πρωτευούσης με 10.332 και η Κέρκυρα με 3.441. Πολύ λιγότερα ήταν στη Θεσσαλονίκη (2.299), τη Σαντορίνη (1.803), την Κασσάνδρα Χαλκιδικής (1.683), τη Μύκονο (1.574), την Κεφαλονιά (1.437) και τη Μάνη (815).

Οι "πειρατές" γίνονται νόμιμοι

Από τη σύγκριση των στοιχείων φαίνεται ότι πέρυσι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες “αψήφησαν” την εφορία και συνέχισαν να εισπράττουν ενοίκια από AirBnB χωρίς να πληρώνουν τον αναλογούντα φόρο.

Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει  και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να αποκαλυφθούν, αν συνεχίσουν την παρανομία.

Βάσει των διατάξεων που ψηφίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, για να μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα οι διάφορες πλατφόρμες  βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, HomeAway κλπ), είναι πλέον υποχρεωμένες να παραδίδουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία για τα ελληνικά ακίνητα που διαχειρίζονται και για τα ποσά που αποδίδουν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι φορολογικές αρχές θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν στοιχεία πολλές φορές στη διάρκεια του έτους και είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει να ξεφύγει κάποιος που δεν έχει μπει στο Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text