Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ως το 2027 ο ανοδικός κύκλος των ακινήτων

Ως το 2027 ο ανοδικός κύκλος των ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ως το 2027 ο ανοδικός κύκλος των ακινήτων

Από το 2018 έχει ανοίξει ένας νέος ανοδικός κύκλος στην αγορά ακινήτων ο οποίος φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2027, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να κινείται στο 8% ως το 2021 και στη συνέχεια να επιβραδύνει στο 3%, εκτίμησε ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, σε μελέτη που παρουσίασε στο πρώτο επενδυτικό συνέδριο με θέμα το real estate που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα χρόνια της κρίσης, ο ευρύτερος κλάδος των ακινήτων βρέθηκε αντιμέτωπος με την «τέλεια καταιγίδα» καθώς επλήγη από τη ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την προσπάθεια απομόχλευσης των τραπεζών και την εκτόξευση των φορολογικών βαρών.

Υστερα από μια δεκαετία (1999-2008) όπου η αγορά ακινήτων λειτουργούσε με όρους που υπαγόρευαν οι πωλητές, η κτηματαγορά εισήλθε σε βαθιά κρίση την περίοδο 2009-2014, για να μεταβεί πλέον σε μια περίοδο ανάκαμψης, με το «πάνω χέρι» στις αγοραπωλησίες να το έχουν οι αγοραστές.

Mε την αγορά ακινήτων να έχει εισέλθει σε ανοδικό κύκλο, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον τομέα των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίων, σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων ή προετοιμάζονται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στο συνέδριο του ΧΑ ήταν αυξημένο, ενώ συμμετείχαν οι εταιρείες Briq Properties, Intercontinental International, Lamda Development, Mπλε Κέδρος, Noval Property, Prodea Investment, Reds, Trade Estates και Trastor.

Η Prodea αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και πώληση υπαρχουσών μετοχών, ενώ κεφάλαια αναμένεται να αναζητήσει και η Trastor.

Η Reds εξετάζει σενάρια για αύξηση κεφαλαίου ή για ομολογιακό δάνειο ή συνδυασμό των δύο, ενώ η Lamda Development φέρεται να εξετάζει από το 2021 την εισαγωγή της θυγατρικής Lamda Malls στο ΧΑ.

Ως το τέλος του επόμενου έτους αναμένεται να εισαχθεί στο ΧΑ και η Noval, θυγατρική της Viohalco, ενώ και η Trade Estate, θυγατρική της Fourlis, εξετάζει το ίδιο ενδεχόμενο, με τη συμμετοχή όμως και στρατηγικού επενδυτή. Στο Χρηματιστήριο αναμένεται να εισαχθεί μεσοπρόθεσμα και η Μπλε Κέδρος (Coco-Mat), όπως και η Orilina Properties της Brevan Howard.

Ανοδος σε γραφεία και καταστήματα

Ο διευθύνων σύμβουλος της QRA Αλέξιος Κοτσιώρης προέβλεψε αύξηση των τιμών στους ποιοτικούς γραφειακούς χώρους, με την απόδοση ενοικίου από το 6,5% του 2019 να υποχωρεί στο 5,8% εφέτος, στα logistics, όπου το yield από το 8,8% υποχωρεί στο 8,3% εφέτος και στο 7,8% το 2021 και στα καταστήματα λιανικής, με το yield από το 5,75% του 2019 να συρρικνώνεται στο 5,30% το 2021.

Στις κατοικίες ο δείκτης τιμών από το 108% το 2019 προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 113% εφέτος και στο 118% το 2021.

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text