Αρχική | Χρηματιστήριο | Βαριές απώλειες για το Γενικό Δείκτη

Βαριές απώλειες για το Γενικό Δείκτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βαριές απώλειες για το Γενικό Δείκτη

Ντόμινο πτώσης στις αγορές της Ευρώπης, καθώς traders και επενδυτές συνειδητοποιούν πως ο "ιός" πλέον είναι εντός ευρωπαϊκών τειχών, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα όσα διαδραματίστηκαν το σαββατοκύριακο είχαν ως αποτέλεσμα οι αγορές Ρώμη αλλά ευρύτερα οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να βρεθούν  την Δευτέρα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Αναπόφευκτα τα όσα σχεδόν αντανακλαστικά διαδραματίζονται από νωρίς στις αγορές μετοχών, ομολόγων αλλά και σε παρεμφερείς ισοτιμιών, υπηρεσιών, οικονομικού κλίματος.

Η "βουτιά" με την οποία είχαν ξεκινήσει όλες οι αγορές δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το πως θα "άνοιγε" η ελληνική αγορά. Σε μίνι sell off, ούτως ή άλλως από την Παρασκευή, οι πωλητές δεν χρειάζονταν και πολύ για να βάλουν όσο-όσο εντολές πώλησης από το 5λεπτο της προσυνεδρίασης. Με μεγάλο πτωτικό χάσμα το ξεκίνημα, με ελεύθερη πτώση για τις σχεδόν μισές από τις μετοχές της μεγάλης κατηγορίας με την προσφορά να διαμορφώνεται στα 15 εκατ. στο πρώτο τέταρτο.

"Βουτιά" για τις τραπεζικές μετοχές, σε διόρθωση τα blue chips, πιέσεις σε όλες τις χρονικές σειρές ομολόγων με το benchmark 10ετές να επηρεάζεται σχεδόν άμεσα από το αντίστοιχο ιταλικό. Υψηλό volatility και σε μετοχές και σε κρατικούς τίτλους με ιταλικό και ελληνικό να εναλάσσονται ως προς την απόδοση/επιτόκιο.

Με συνοπτικές διαδικασίες ο τραπεζικός κλάδος "βούτηξε" έως 6% χαμηλότερα προς τις 720 μονάδες, θυμίζοντας ανάλογα σοκ που είχε υποστεί κατά το παρελθόν από εξωγενείς παραμέτρους (λ.χ δημοψήφισμα για το Brexit). Ωστόσο σημαντικές οι ρευστοποιήσεις στο σύνολο των blue chips, καθώς η πωλητική διάθεση, η λογική της μείωσης μέρους των θέσεων προυπήρχε της ιταλικής αφορμής.

Χαμηλότερα των 2.150 μονάδων ο FTSE 25, με traders και επενδυτές να επιχειρούν να ανασυνταχθούν από την ομοβροντία στην αρχή της συνεδρίασης. Στο μείον 10% με το άνοιγμα περί τις 6 μετοχές, προσπάθεια συμμαζέματος μετά τις 10.45' volatility στα ύψη και συναλλαγές αξίας άλλων 10 εκατ. στο δεύτερο 15΄λεπτο.

Ενδεικτικό το ότι στις 11.00΄ο τζίρος ξεπερνούσε τα 20 εκατ. με μεγαλύτερο σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, OTE, Mytilineos. Επίσης ενδεικτικό το ότι από τις 25 μετοχές με αυξημένο τζίρο σε ούτε μία δεν ήταν μπροστά οι αγοραστές.

Αντιθέτως με την Coca Cola κατά 3,38% χαμηλότερα, στα 32,28 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο μείον 2,44% στα 13,56 και με τον ΟΠΑΠ να διορθώνει 3,77% στα 11,50 ευρώ η συνολικότερη εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Προφανώς και λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας, της συνεδρίασης οι αναφορές μας και με σχόλια και μέσω αναρτήσεων στον Εκηβόλο θα είναι ανάλογες της ειδησεογραφίας και των εξελίξεων.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text