Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αναζητείται plan b για τη λειτουργία της αγοράς εξαιτίας κοροναϊού

Αναζητείται plan b για τη λειτουργία της αγοράς εξαιτίας κοροναϊού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενδέχεται να επηρεαστούν από την εξάπλωση του κοροναϊού και την επακόλουθη διακοπή λειτουργίας εργοστασίων στην Κίνα, αναφέρει μελέτη της Dun & Bradstreet.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα 51.000 εταιρείες παγκοσμίως, έχουν έναν ή περισσότερους προμηθευτές άμεσης ή "πρώτης βαθμίδας" (tier 1) στην περιοχή που έχει κτυπηθεί από τον κοροναϊό, ενώ τουλάχιστον 5 εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν έναν ή περισσότερους προμηθευτές της κατηγορίας tier 2.

Ήδη η FIAT έκανε γνωστό ότι το εργοστάσιο που διατηρεί στη Σερβία σταματά την παραγωγή, μέχρι νεωτέρας, λόγω έλλειψης κάποιων ανταλλακτικών τα οποία εισάγει από την Κίνα εξαιτίας του κοροναϊού που έχει "κτυπήσει" την Κινεζική οικονομία.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μοναδική. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους και στην τροφοδοσία της αγοράς. Η Apple ήταν από τις πρώτες που "έκρουσαν" τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως τόσο η ζήτηση όσο και η παραγωγή της έχει επηρεαστεί από τον κοροναϊό στην Κίνα. Αποτέλεσμα λιγότερα προϊόντα του τεχνολογικού κολοσσού να είναι διαθέσιμα το επόμενο διάστημα προς πώληση στο εξωτερικό. Η λίστα των εταιρειών που αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τα επόμενα τρίμηνα μεγαλώνει με τις διεθνείς αγορές να κινούνται σε αρνητικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας και των κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία.

Χθες Δευτέρα το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί από την εποχή της επιβολής των capital controls τον Αύγουστο του 2015. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,36% στις 818,35 μονάδες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις "κτίζουν" γέφυρες με Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς

Μέχρι στιγμής πάντως στην Ελλάδα ουσιαστικά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς δεν έχουν εντοπιστεί, αν και αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα.

Εκπρόσωπος μεγάλου λιανεμπορικού ομίλου ανέφερε στο Capital.gr πως ο όμιλος "κτίζει” γέφυρες με Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς για αντικατάσταση των εισαγωγών από την Κίνα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος μέχρι στιγμής εντοπίζονται μεμονωμένα προβλήματα εφοδιασμού. "Υπάρχουν προμηθευτές που δεν μπορούν να εκτελωνίσουν containers που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έρθει από την Κίνα", ανέφερε ο ίδιος ο οποίος εκτίμησε ότι προβλήματα με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα θα εντοπιστούν στα εποχικά είδη. Σύμφωνα με στέλεχος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) αναμένεται να υπάρξει μείωση φορτίων, η οποία εκτιμάται ότι θα κρατήσει έως τα τέλη Μαΐου.

Πέρυσι η Ελλάδα εισήγαγε προϊόντα αξίας άνω των 4 δις. ευρώ –οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα κινήθηκαν πέρυσι στα 892,465 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Μεταξύ των προϊόντων που εισάγει η Ελλάδα από την Κίνα είναι: ψάρια, ξηροί καρποί, καπνά, φάρμακα, γάζες, βαμβάκι, λιπάσματα, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, είδη συσκευασίας, ενδύματα, υποδήματα, βαλίτσες, ελάσματα και ταινίες, από αργίλιο, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (βλπ. πίνακα στη στήλη δεξιά "Σχετικά Αρχεία").

Από το μείγμα των εισαγωγών από την Κίνα φαίνεται ποιοι κλάδοι θα αντιμετωπίσουν και τα πρώτα προβλήματα. Αν και μέχρι στιγμής δεν εμφανίζονται ελλείψεις στο ράφι, εκπρόσωποι εταιρειών από τους κλάδους των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών δηλώνουν αδυναμία επιβεβαίωσης του χρόνου παραγωγής και αποστολής των παραγγελιών. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες ένδυσης έχουν "μετακινήσει" τις παραγγελίες τους σε εργοστάσια παραγωγής που βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τη Jumbo, η μετοχή της οποίας κατέγραψε χθες απώλειες 10,09%, εξαιτίας και του γεγονότος ότι είναι μια από τις πλέον γνωστές εταιρείες που σημαντικό μέρος των προϊόντων που διαθέτει προέρχονται από την Κίνα, έχει όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας υπεραποθεματοιήσει λόγω της περιόδου εορτασμού του κινεζικού νέου έτους.

Τη στάση της, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία θα την επαναξιολογήσει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Στις οικονομικές της καταστάσεις πάντως αναφέρεται πως: "γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή των εισαγωγών κινέζικων προϊόντων θα είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της τροφοδοσίας των καταστημάτων του ομίλου, με αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα και την οικονομική θέση του”.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αλυσίδες εφοδιασμού καθίστανται όλο και πιο ευάλωτες, και κλάδοι όπως αυτοί των υπηρεσιών και του τουρισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλές χώρες η οποία βρίσκεται στα όρια της ανάπτυξης, αναφέρουν ξένοι αναλυτές.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text