Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Δημήτρης Βιντζηλαίος: To σχέδιο ολικής επαναφοράς της Creta Farms

Δημήτρης Βιντζηλαίος: To σχέδιο ολικής επαναφοράς της Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημήτρης Βιντζηλαίος: To σχέδιο ολικής επαναφοράς της Creta Farms

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Μέχρι τέλους Ιουνίου εκτιμά ο επικείμενος νέος ιδιοκτήτης της Creta Farms ότι θα έχουν βρει ξανά τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλοι οι κωδικοί της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, η οποία εδώ και πολλούς μήνες υπολειτουργεί.

Ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος αποκαλύπτει σήμερα στην «Καθημερινή» της Κυριακής το αναλυτικό του σχέδιο για τη συγχώνευση της Creta Farms με τη «Λακωνική Τροφίμων» και πώς αυτό θα επηρεάσει την παραγωγική δομή της εταιρείας, τη φιλοδοξία του για συνέργειες με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τη ΝΙΚΑΣ, αλλά και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της υπό διάσωση εταιρείας. Ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μάνο Δομαζάκη, τον ένα εκ των δύο παλαιών ιδιοκτητών της Creta Farms και ταυτόχρονα έναν εκ των δύο πρωταγωνιστών στην πρωτοφανή κρίση που οδήγησε την κάποτε ηγέτιδα αλλαντοβιομηχανία της χώρας στο χείλος του γκρεμού, ενώ δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στους επιχειρηματίες που δεν είχαν ασφαλίσει τις πιστώσεις τους. Το όποιο σχέδιο, βεβαίως, για την Creta Farms τελεί υπό την αίρεση κατ’ αρχάς της κατάθεσης της συμφωνίας εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, της έγκρισή της από τη γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας και κυρίως της επικύρωσής της από το δικαστήριο.

– Αν και η συμφωνία εξυγίανσης - μεταβίβασης της Creta Farms στην Impala Hellas έχει υπογραφεί από τις 5 Φεβρουαρίου 2020, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της καθυστέρησης; Θα προλάβετε την κατάθεση πριν από την 27η Φεβρουαρίου, οπότε έχει ορισθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με αντικείμενο την έγκριση της συμφωνίας και κυρίως την 29η Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της;

– Εκτιμώ ότι Δευτέρα ή Τρίτη θα κατατεθεί. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι η μεγάλη γραφειοκρατία. Χρειαζόταν να γίνουν μεταφράσεις σε διάφορα έγγραφα και δικαιολογητικά από τη Βουλγαρία και την Ολλανδία (σ.σ. η Bella Bulgaria που είναι μέτοχος της Impala Hellas είναι βουλγαρική, ενώ το «μητρικό» fund, η Impala Invest, εδρεύει στην Ολλανδία). Εχουν ετοιμαστεί όλα. Θα προλάβουμε.

– Γιατί ένας επιχειρηματίας να θέλει να αποκτήσει μία εταιρεία που έχει αρνητική δημοσιότητα εδώ και ένα χρόνο και οι καταναλωτές έχουν σταματήσει να εμπιστεύονται τα προϊόντα της;

– Κατ’ αρχάς, δεν συμφωνώ με αυτό που λέτε. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καμία σχέση με το προϊόν. Το προϊόν της εταιρείας παραμένει το μοναδικό στην Ελλάδα με ελαιόλαδο, με μειωμένα λιπαρά, το μοναδικό προϊόν με πατέντες μεσογειακής κουζίνας, το μοναδικό προϊόν που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα. Στη «Λακωνική Τροφίμων» γνωρίζαμε τον ακόλουθο κανόνα: ο κόσμος ψωνίζει ό,τι είναι σε προσφορά ή είναι Creta Farms. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 οι πωλήσεις ήταν 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, τζίρος που είναι ο υψηλότερος από αυτόν που κάνει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην κατηγορία.

– Θεωρείτε δηλαδή ότι θα ανακτηθεί γρήγορα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών;

– Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των λιανεμπόρων, κάτι που γίνεται σταδιακά. Οι καταναλωτές έκαναν παράπονα στις αλυσίδες επειδή δεν έβρισκαν τα προϊόντα Creta Farms στα ράφια. Αυτό που πρέπει να αποδείξει η εταιρεία στους λιανεμπόρους είναι, όχι ότι το προϊόν της είναι το καλύτερο –αυτό είναι αυταπόδεικτο– αλλά ότι έχει τη δυνατότητα της σταθερότητας παράδοσης εμπορευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς να αφήνει «τρύπα» στο ράφι.

– Ποια είναι τα εργαλεία που θα εφαρμόσετε για να αγοράσουν ξανά οι καταναλωτές τα προϊόντα;

– Θα κάνουμε διαφήμιση, προωθητικές ενέργειες, φυλλάδια. Ηδη με τους περισσότερους λιανεμπόρους έχουμε συμφωνήσει την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουμε, καθώς είναι κοινό συμφέρον να μπει πιο γρήγορα το προϊόν στα ράφια.

– Πότε εκτιμάτε ότι θα αποκατασταθεί η παρουσία των προϊόντων στα ράφια σε όλες τις αλυσίδες.

– Μέχρι τέλος Ιουνίου εκτιμάμε ότι θα επανέλθουν όλοι οι κωδικοί σε όλες τις αλυσίδες.

– Στην παρούσα φάση παράγει η εταιρεία και αν ναι, σε τι επίπεδα βρίσκεται η παραγωγή;

– Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ξεπερνάει τους 170 τόνους εβδομαδιαίως, το οποίο αποτελεί πάνω από το 60% της καλύτερής της εποχής. Πρόκειται για προϊόντα που αφορούν το λιανεμπόριο. Δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου και θα παραμείνει έτσι για κάποιο διάστημα με την παραγωγή που αφορά στο Β2Β (χονδρική) και στο Horeca (ξενοδοχεία, εστίαση, catering).

– Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχετε καταρτίσει, τι ποσοστό στη δραστηριότητα της εταιρείας θα καταλαμβάνει το λιανεμπόριο και τι το B2B και το Horeca;

– Μέχρι πρότινος στην εταιρεία η αναλογία ήταν 60% τα προϊόντα για το λιανεμπόριο και 40% το Β2Β και το Horeca. Εως την έκδοση της απόφασης θα εστιάσουμε στο λιανεμπόριο, προκειμένου η εταιρεία να ανακάμψει οικονομικά. Το κομμάτι αυτό θα καταλαμβάνει το 85% της δραστηριότητάς μας και το υπόλοιπο 15% το Β2Β και το Horeca, το οποίο θα γίνει ουσιαστικά μόνο για συγκεκριμένους και χρόνιους πελάτες της εταιρείας από την Κρήτη, τους οποίους δεν θέλουμε να αφήσουμε χωρίς εμπόρευμα. Οταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα επανέλθουμε στην αναλογία 60-40.

– Δραστηριοποιείστε ήδη στον κλάδο στην Ελλάδα μέσω της «Λακωνικής Τροφίμων». Θα προχωρήσετε σε συγχώνευση της «Λακωνικής Τροφίμων» με την Creta Farms;

– Οταν θα επιτραπεί νομικά, υπό την έννοια να έχει βγει η απόφαση του δικαστηρίου και να έχει δοθεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε θα γίνει ενοποίηση της Creta Farms με τη «Λακωνική Τροφίμων».

– Θα διατηρήσετε όλες τις μονάδες παραγωγής και των δύο εταιρειών;

– Στη μονάδα της Creta Farms στο Κρυονέρι από πέρυσι το καλοκαίρι που σταμάτησε η παραγωγή των προϊόντων ψητοπωλείου δεν υπάρχει παραγωγή. Εάν αποδειχθεί το κομμάτι αυτό κερδοφόρο, ίσως επανέλθει η παραγωγή και στο Κρυονέρι, μετά βεβαίως την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Στο Ρέθυμνο γίνεται παραγωγή και συσκευασία. Εάν στρατηγικά αποφασισθεί, όλη η διαδικασία της συσκευασίας να γίνεται στο Ρέθυμνο, θα το δούμε μελλοντικά. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια σχετική εισήγηση. Οι εγκαταστάσεις logistics της «Λακωνικής» στο Περιστέρι θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της Creta Farms στο Κρυονέρι. Το κτίριο στο Περιστέρι είτε θα πωληθεί είτε θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό. Στο εργοστάσιο της «Λακωνικής» στη Σπάρτη θα γίνεται η παραγωγή μόνο κάποιων κωδικών παραδοσιακών προϊόντων και πλέον όλα τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης θα παράγονται στο εργοστάσιο της Creta Farms στο Ρέθυμνο. Για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής η μονάδα στο Ρέθυμνο, θα μεταφέρουμε εκεί μέρος του εξοπλισμού που έχουμε στη Σπάρτη. Επίσης, θα μεταφερθεί εξοπλισμός και από τη Βουλγαρία, που θα αντικαταστήσει παλαιά μηχανήματα της μονάδας του Ρεθύμνου.

Ας ήταν ασφαλισμένοι οι προμηθευτές

– Ας υποθέσουμε ότι είστε προμηθευτής μιας εταιρείας, η οποία μεταβιβάζεται σε άλλον και οι απαιτήσεις που είχατε «κουρεύονται» κατά 97,5%. Πώς θα αντιδρούσατε;

– Εμείς συνηθίζουμε να έχουμε ασφαλισμένες όλες τις πιστώσεις μας. Οι εταιρείες που δεν το κάνουν αυτό, παίρνουν το ρίσκο τους. Κι εμείς το έχουμε πάθει στο παρελθόν, το έπαθε όλη η Ελλάδα με τον «Μαρινόπουλο» και από τότε μάθαμε να ασφαλίζουμε τις πιστώσεις. Οποιοι δεν το κατάλαβαν αυτό, σήμερα δυστυχώς ίσως χάσουν λεφτά. Θεωρώ ότι όλοι οι οίκοι του εξωτερικού που πωλούσαν στην Creta δεν τους ενδιαφέρει καθόλου διότι ήταν όλοι ασφαλισμένοι, όπως επίσης και μεγάλοι, σοβαροί Ελληνες επιχειρηματίες. Και με τους μικρούς προμηθευτές υπάρχει πλήρης διάθεση να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Το θέμα είναι να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης για την Creta. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στον πίνακα των πιστωτών με απαιτήσεις 500 - 600 ευρώ για να δούμε πώς θα γίνει εξυγίανση στα δικά τους τα μαγαζιά.

«Θα ήθελα συγχώνευση με την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ»

Ρόλο στην επόμενη ημέρα της Creta Farms διεκδικεί ο Μάνος Δομαζάκης, ενώ την ίδια ώρα ο Δημήτρης Βιντζηλαίος επιθυμεί συνέργειες με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

– Εχετε συναντηθεί με τους παλαιούς μετόχους; Υπάρχει διάθεση συνεργασίας με κάποιον από τους αδελφούς Δομαζάκη;

– Υπάρχει κάποια επαφή με τον κ. Μάνο Δομαζάκη, ο οποίος έχει προταθεί να βοηθήσει σε θέματα τοπικής κοινωνίας, αλλά προς το παρόν αυτό παραμένει σαν ιδέα.

– Θα έχει κάποιο ρόλο στη διοίκηση;

– Οχι στη διοίκηση. Εάν θα υπάρξει ρόλος, θα είναι συμβουλευτικός, καθαρά σε θέματα διαδοχής και τοπικής κοινωνίας.

– Αυτή τη στιγμή εσείς έχετε κάποιο λόγο στη διοίκηση της Creta Farms;

– Ολη τη διαχείριση την κάνει η ΕΥ και η προσωρινή διοίκηση που έχει οριστεί από τις τράπεζες. Δεν έχουμε καμία πρόσβαση στο ταμείο και στις πληρωμές. Εχουμε πρόσβαση στο εμπορικό κομμάτι ούτως ώστε να βελτιώσουμε κάποια κοστολόγια, να φέρουμε κάποιες πρώτες ύλες σε καλύτερες τιμές.

– Παλαιότερα είχατε συνεργασθεί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για να αποκτήσετε από κοινού τον έλεγχο της ΝΙΚΑΣ, ενώ έχετε συνεργασία και στη Βουλγαρία. Θα υπάρξουν συνεργασίες ή συνέργειες τώρα λόγω της Creta Farms;

– Βεβαίως θέλω να υπάρχουν συνέργειες, αλλά αυτό είναι θέμα επιχειρηματικής απόφασης δύο εταιρειών, όχι μίας. Στο παρελθόν έχουμε συνεργασθεί επιτυχημένα, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ξανά. Δεν αποκλείεται τίποτα, αλλά τώρα δεν υπάρχει κάτι στα σκαριά.

– Από ό,τι καταλαβαίνω, από τη δική σας πλευρά τουλάχιστον, είναι κάτι που επιθυμείτε.

– Δεν είναι ακριβώς η σωστή λέξη ότι το επιθυμώ. Για εμάς η συγκέντρωση της αγοράς, το consolidation, ήταν πάντα σκοπός και με αυτόν τον σκοπό έχουμε κινηθεί και στις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές.

– Στο κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης αναφέρεται ότι στις 31/1/2020 στην Creta Farms απασχολούνταν 584 άτομα. Εσείς θα διατηρήσετε τις ίδιες θέσεις εργασίας; Θεωρείτε υψηλό το κόστος μισθοδοσίας στην Creta Farms;

– Η Creta Farms έχει αρκετά υψηλό κόστος μισθοδοσίας. Ξεπερνάει τα 1.400 ευρώ ανά εργαζόμενο κατά μέσον όρο, παρά το γεγονός ότι έχει πολλούς ανειδίκευτους εργάτες. Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών. Τα 600 άτομα μπορεί μέχρι το καλοκαίρι να γίνουν 550-540 άτομα και όταν θα έχουμε πάρει έγκριση και θα μπορέσει να γίνει η χρηματοδότηση της εταιρείας, μπορεί να προσληφθούν άλλοι 100. Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης είναι πολύ βασική παράμετρος, αλλά και μη προβλέψιμη.

– Φαντάζομαι ότι για να είστε επιχειρηματίας και να παίρνετε ρίσκο, πιστεύετε στον ανταγωνισμό. Θεωρείτε σωστό για τον υγιή ανταγωνισμό να υπάρχει διαγραφή ακόμη και κεφαλαίου των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία;

– Η διαγραφή κεφαλαίου είναι ελάχιστη. Θα σας πω το εξής: μόνο από τη δικαστική διαμάχη που έχει η Creta Farms με εταιρεία στην Αυστραλία, διαμάχη η οποία δεν μεταβιβάζεται στην καινούργια εταιρεία, μπορεί η παλιά εταιρεία να κερδίσει 5 εκατ. ευρώ.

– Ναι, αλλά και πάλι μένει ένα παθητικό της τάξης των 104 εκατ. ευρώ...

– Υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν ενέχυρα. Ο πτωχευτικός στην Ελλάδα είναι αρκετά δίκαιος. Εχω δει πτωχευτικούς νόμους άλλων χωρών, όπου απλά οι τράπεζες παίρνουν τα περιουσιακά στοιχεία, τα πουλάνε και τελειώνει το θέμα. Εμείς, η νέα εταιρεία, δεν έχουμε οφειλές. Εάν έχουν οι Δομαζάκηδες δικά τους περιουσιακά στοιχεία, ας τα βρούνε και ας τους τα πάρουν. Από την αρχή είχαμε πει πόσο κοστίζει μία εταιρεία σαν την Creta Farms σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια εταιρεία που στην καλύτερη χρονιά της έχει κάνει EBITDA 9 εκατ. ευρώ, κοστίζει 70 εκατ. ευρώ. Πήραμε και παθητικό 58 εκατ. ευρώ, επενδύουμε και άλλα 20. Πάμε δηλαδή σύνολο στα 78. Ηδη είναι ακριβότερη η εταιρεία από ό,τι θα κόστιζε να την πάρεις υγιή.

– Αναφερθήκατε στην Αυστραλία. Τι θα γίνει συνολικότερα με την παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό;

– Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν υφίσταται, κάτι που είναι μια τεράστια καταστροφή και μια τεράστια δαπάνη για την Creta Farms και επομένως σταματάει άμεσα. Στην Ισπανία έχουμε έναν καλό όγκο πωλήσεων και στην παρούσα φάση θα συνεχισθεί. Θα εστιάσουμε στα Βαλκάνια, όπου έχουμε ισχυρή διανομή, ισχυρή τοποθέτηση.

– Τι προσδοκάτε από πλευράς τζίρου και κερδών;

– Να επιστρέψει στα 9 εκατ. ευρώ EBITDA. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα γίνει αυτό, διότι υπάρχει μεγάλη άνοδος των τιμών στο χοιρινό κρέας. Ο τζίρος αυτός καθαυτόν δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι το EBITDA ώστε να μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text