Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού

Κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού

Κεφαλαιοποίηση ύψους 474 δισ. δολαρίων χάθηκε χθες από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία για την αιφνιδιαστική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός Κίνας αποτυπώθηκε  στην πτώση των χρηματιστηρίων Ευρώπης και Αμερικής. Οι επενδυτές επανεκτίμησαν το ενδεχόμενο πανδημίας και οδήγησαν σε απώλειες από 3% ώς 5,4% όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αντανακλώντας ειδικότερα την ανησυχία για την εκτίναξη των κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 5,43% . Κατέγραψε, έτσι, τη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα του 2016 σε μια στιγμή κατά την οποία η ιταλική οικονομία παραπαίει και βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα ύφεσης.

«Αυτό που συνέβη σήμερα καταδεικνύει πως οι αγορές δεν εκτιμούσαν ότι θα εξαπλωθεί μεγάλη επιδημία εκτός Κίνας» σχολίαζε μιλώντας στο Reuters ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής αγορών στην Oanda. Ο ίδιος προβλέπει πως εφεξής οι επενδυτές θα είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στις εξελίξεις. Εξίσου σημαντικές ήταν, όμως, οι απώλειες σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με απώλειες 3,88%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από την ημέρα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας και την απόφαση για Brexit τον Ιούνιο του 2016. Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να σημειώνουν πτώση από 7,4% ώς 12,6%. Μεγάλη πτώση από 4% ώς 6% σημείωσαν, όμως, παράλληλα, οι μετοχές εταιρειών ειδών πολυτελείας, ορυχείων, αυτοκινητοβιομηχανιών, μικροεπεξεργαστών και τραπεζών. Πρόκειται για τους κλάδους που αφενός επηρεάζονται άμεσα από τις μεταβολές στην παγκόσμια ανάπτυξη και αφετέρου έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα, από την οποία αντλούν σημαντικό μερίδιο των πωλήσεών τους και των κερδών τους.

Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 4,01%, παρασυρόμενος από το γενικότερα αρνητικό κλίμα και ανεπηρέαστος από την ευοίωνη ανακοίνωση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo περί αιφνιδιαστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος τον Φεβρουάριο. Ομοίως, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες άνω του 4,07%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 3,95% και ο FTSE 100 του Λονδίνου με απώλειες 3,34%. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας θα εξωθήσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε  περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text