Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Άνω του 55% αυξήθηκε η αξία των ακινήτων της Prodea από το 2014

Άνω του 55% αυξήθηκε η αξία των ακινήτων της Prodea από το 2014

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άνω του 55% αυξήθηκε η αξία των ακινήτων της Prodea από το 2014

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σε ποσοστό της τάξης του 56% αυξήθηκε η εύλογη αξία των ακινήτων της Prodea Investments το 2019, σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2014, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των μεγεθών της εταιρείας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία. Τέλη 2019 η Prodea είχε χαρτοφυλάκιο της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ από περίπου 1,4 δισ. ευρώ το 2018, με την άνοδο να φανερώνει την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα της ΑΕΕΑΠ, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων την τελευταία εξαετία.  Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα οικονομικά μεγέθη, το 2019 το χαρτοφυλάκιο της Prodea αυξήθηκε σε 372, από 349 το 2018, περιλαμβάνοντας εμπορικά ακίνητα, που διαθέτουν συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 1.300 χιλ. τετραγωνικά μέτρα. Από αυτά 26 βρίσκονται στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία.

Οι νέες επενδύσεις

Το 2019, η Prodea προχώρησε σε σειρά επενδύσεων, οι βασικότερες από τις οποίες περιλαμβάνουν την απόκτηση:

- κτηρίου στην οδό Ολύμπου 12 και Γλάδστωνος 19 στη Θεσσαλονίκη προς ποσό της τάξης των 1,3 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 4,9 χιλ. τ.μ., με την ΑΕΕΑΠ να σχεδιάζει την ανακαίνισή του και την μετατροπή του σε φοιτητικές κατοικίες και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μέσω επένδυσης της τάξης των 2,7 εκατ. ευρώ.

-μισθωμένων εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, συνολικής επιφάνειας 5,1 χιλ. τ.μ. έναντι συνολικού τιμήματος της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην εξαγορά των μεριδίων της ΗΛΔΗΜ (στην κυριότητα της οποίας βρισκόταν το ακίνητο), όπως και του ακινήτου.

- ακινήτου στην Λεωφόρο Συγγρού 44, Δοντά και Φαλήρου στην Αθήνα, συνολικής επιφάνειας περίπου 5,5 χιλ. τ.μ., έναντι τιμήματος άνω των 6 εκατ. Ευρώ

- μέσω, 99ετούς μίσθωσης, του Πύργου Πειραιά συνολικής επιφάνειας περίπου 32 χιλ. τ.μ. από κοινού με την εταιρεία Cante Holdings που είναι συμφερόντων Dimand και EBRD. Στο ακίνητο θα αναπτυχθούν μικτές χρήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υπόγειες θέσεις στάθμευσης, ισόγεια καταστήματα και γραφεία στους υπέρ του ισογείου ορόφους, λαμβάνοντας υπ’ όψη την, υψηλής προβολής και εμπορικότητας, τοποθεσία του ακινήτου.

- μέσω της εταιρείας Panterra δύο όμορων εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα (εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται στην Λεωφόρο Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή) έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η κατεδάφιση των κτηρίων και η ανέγερση ενός ή περισσότερων σύγχρονων, "πράσινων”, κτηρίων ” επιφανείας άνω των 24 χιλ. τ.μ. (ανωδομή άνω των 14 χιλ. τ.μ. και υπόγειοι βοηθητικοί χώροι και θέσεις στάθμευσης 10 χιλ. τ.μ.).

Η λίστα των επενδύσεων του 2019, περιλαμβάνει deals της τάξης των 240 εκατ. ευρώ για την εξαγορά 21 εμπορικών ακινήτων στην Κύπρο, την απόκτηση του 40% των μετοχών της εταιρείας "Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία" (που διαθέτει προς τουριστική αξιοποίηση οικόπεδο στα Χανιά), όπως και εμβληματικών ξενοδοχείων στην Κύπρο.

Στις παραπάνω τοποθετήσεις έρχονται να προστεθούν εξαγορές δύο ακινήτων σε Κολωνάκι (500 τ.μ.) και Γλυφάδα (415 τ.μ.)  έναντι συνολικού τιμήματος 4,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text