Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο

Χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Φεβρουάριο καταγράφει η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, μετά την πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε βελτίωσή του τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, την εξεταζόμενη περίοδο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε κατά 3,7 μονάδες σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στις 72,4 μονάδες. 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κυριαρχεί απαισιοδοξία και διατυπώνονται δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς η αβεβαιότητα για τον χαρακτήρα και το εύρος των πρόσθετων μέτρων ήταν τουλάχιστον τον Φεβρουάριο διάχυτη. 

Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το ινστιτούτο επισημαίνει ότι η οριστικοποίησή τους ήταν απαραίτητη ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στα νέα δύσκολα δεδομένα. 

Σημειώνεται ότι ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, αν και σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή επίδοση κινείται σε υψηλότερο επίπεδο. 

Η νέα επιδείνωση εκπορεύεται από εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα τις κατασκευές, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την έρευνα προκύπτουν τα εξής: 

* στη Βιομηχανία, η έντονη υποχώρηση που καταγράφεται στις προβλέψεις της παραγωγής, αντισταθμίζεται από ελαφρά άνοδο των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, αλλά και τη σταθερότητα στα αποθέματα. 

* στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν αμετάβλητες, ενώ εκείνες για το τρέχον επίπεδο εργασιών καταγράφουν κατακόρυφη πτώση, στη χειρότερη επίδοσή τους από τον περσινό Μάιο. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν, αλλά οριακά. 

* στο Λιανικό Εμπόριο, έντονη είναι η πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις των επιχειρήσεων και ακόμη εντονότερη η μείωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, όπου σημειώνεται η χειρότερη επίδοση από τον περσινό Απρίλιο. Παρά τις εκπτώσεις, η ρευστοποίηση στα αποθέματα είναι πολύ μικρή, δείγμα υποτονικής δραστηριότητας. 

* στις Κατασκευές, η αλλαγή τάσης του προηγούμενου μήνα διατηρείται και η υποχώρηση που σημειώνεται τον Φεβρουάριο είναι ισχυρότερη από όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η επιδείνωση του δείκτη προέρχεται τόσο από τις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, το οποίο μειώνεται κατακόρυφα, όσο και από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα. 

* στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, σημειώνεται σφοδρή επιδείνωση των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την ανεργία το επόμενο 12μηνο, ενώ εξαιρετικά δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Αντίθετα, η πρόθεση των ελληνικών νοικοκυριών για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο βελτιώνεται, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας.

 


Διαβάστε το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας , Μάρτιος 2010  

 

2

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text