Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Entersoft: Από την ΕΝ.Α, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου

Entersoft: Από την ΕΝ.Α, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Entersoft: Από την ΕΝ.Α, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Μπορεί να μην ξεκίνησε από ένα... γκαράζ, όπως επιτάσσει ο μύθος πολλών εταιρειών πληροφορικής, η αλήθεια όμως είναι πως τα πρώτα της βήματα ως startup τεσσάρων ανθρώπων έγιναν σε ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι.

Έπειτα από 17 χρόνια δραστηριότητας, σήμερα η Entersoft, εταιρεία πληροφορικής ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις στην Ν.Α. Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχει εξελιχθεί σε έναν Όμιλο εταιρειών με περισσότερα από 250 εξειδικευμένα στελέχη, θυγατρικές σε 3 χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ) και περισσότερους από 3.500 πελάτες σε 21 χώρες.

Ως η πρώτη εταιρεία που εισήχθη (το 2008) στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τώρα η Entersoft ετοιμάζεται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα. Μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ετοιμάζεται για την επικείμενη εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Η είσοδος της εταιρείας στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α. με Δημόσια Προσφορά μετοχών είναι η δεύτερη (μετά τη CNL Capital) που γίνεται στην ελληνική κεφαλαιαγορά μετά το καλοκαίρι του 2014 και η πρώτη που αφορά εταιρεία της Εναλλακτικής Αγοράς που μετατάσσεται στην Ρυθμιζόμενη Αγορά.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο και το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη της δημόσιας προσφοράς έχει οριστεί για τις 03/03/2020 και η λήξη της στις 05/03/2020. Σύμβουλος και συντονιστής κύριος ανάδοχος της δημόσιας προσφοράς είναι η Euroxx. Από την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, με βάση την ανώτατη τιμή (7,50 ευρώ), η εταιρεία στοχεύει να αντλήσει ποσό περί τα 3,8 εκατ.ευρώ.

Στόχος οι εξαγορές

Όπως ανάφερε ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, CEO της Entersoft, σε ενημερωτική συνάντηση, το ποσό αυτό μαζί με ίδια κεφάλαια (πάνω από 2,3 εκατ. ευρώ θετικό καθαρό ταμείο το πρώτο εξάμηνο του 2019) και με μικρό δανεισμό που θα αναληφθεί, θα χρηματοδοτήσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για την επόμενη τριετία.

Στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε, η αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων ύψους 10-12 εκατ. ευρώ για την εξαγορά πλειοψηφικών ποσοστών σε (έως πέντε) εταιρείες παραγωγής λογισμικού και συναφών υπηρεσιών (κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και δευτερευόντως στο εξωτερικό) με εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία και προϊόντα σε συμπληρωματικούς τομείς με εκείνους που ήδη δραστηριοποιείται η Entersoft και οι οποίες διαθέτουν πελατολόγιο σε ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόθεση, σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμανίδη, είναι η Entersoft να πρωταγωνιστήσει στο νέο γύρο συγκέντρωσης της κατακερματισμένης και συγχρόνως αναπτυσσόμενης αγοράς λογισμικού για επιχειρήσεις, κάτι που θέλει η εταιρεία να αποτυπώσει και στο ταμπλό, της Κύριας Αγοράς του Χ.Α., πλέον. "Δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε πολύ καιρό στα small cap", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτές τις εξαγορές καθώς και τα νέα της προϊόντα και υπηρεσίες στα οποία επένδυσε την περίοδο της κρίσης, η εταιρεία προσδοκά να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει με συνέπεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να προωθήσει πιο επιθετικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στους πελάτες αυτών των εταιρειών (cross selling).

Σε επίπεδο ομίλου το 2018 πραγματοποίησε έσοδα 13,7 εκατ. ευρώ (από 11,7 εκατ. ευρώ το 2017), ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ, έναντι 6,69 εκ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 20,31%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αναπτύχθηκαν με ισχυρότερο ρυθμό και ανήλθαν σε 1,92 εκατ. ευρώ, έναντι 1,45 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 32,62%.

Το 88% περίπου των συνολικών εσόδων του ομίλου τόσο στις χρήσεις 2016-2018 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 προέρχεται από την πώληση λογισμικών και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε λογισμικά προγράμματα, ενώ το υπόλοιπο 12% περίπου από την παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου

Η εταιρεία διαθέτει μηδενικό δανεισμό ενώ τα τελευταία εννέα χρόνια δίνει με συνέπεια αυξανόμενα μερίσματα στους μετόχους, με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ΑΜΚ να δικαιούνται μέρισμα και για τη χρήση του 2019. Για τη χρήση του 2018, η εταιρεία διένειμε μέρισμα στους μετόχους ύψους 802,08 χιλ. ευρώ ή 0,18 ευρώ ανά μετοχή.

Οι επενδύσεις του ομίλου στην τριετία 2016-2018 και έως το τέλος Ιουνίου 2019, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 3,2 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων το 81,8% αφορούσε επενδύσεις σε ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού.

Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι οι κ.κ. Παντελής Νικολόπουλος, Αντώνιος Κοτζαμανίδης, Σταύρος Μένεγος, Χαράλαμπος Αβρατόγλου, Φραγκίσκος-Παναγιώτης Κανσουζίδης, Ανδρέας-Απόστολος Κανσουζίδης και Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου. Κατά την ημερομηνία έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου είναι κάτοχοι συνολικού ποσοστού, άμεσα και έμμεσα, 72,07% των μετοχών της εταιρείας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text