Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η χειρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα από το Φεβρουάριο του 2016 - Δεν συζητάμε ακόμη για αγορές

Η χειρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα από το Φεβρουάριο του 2016 - Δεν συζητάμε ακόμη για αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η χειρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα από το Φεβρουάριο του 2016 - Δεν συζητάμε ακόμη για αγορές

Η βίαιη πτώση του Γενικού Δείκτη έχει προκαλέσει ζημιές κατά 15,9% μέσα σε μόλις πέντε συνεδριάσεις, επίδοση η οποία είναι από τις πλέον πτωτικές σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται δε τη χειρότερη εβδομαδιαία (διάστημα 5 συνεδριάσεων) από τον Φεβρουάριο του 2016 (όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 441 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 27 ετών, τότε), αλλά και για τη 15η σε κατάταξη χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία του Γενικού Δείκτη (από την 4/1/1988).

Αυτού του είδους οι πτώσεις, συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιου πανικού και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του πανικού από την εμφάνιση τριών (3) κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά -όπως άλλωστε και σε όλες τις αγορές- εκδηλώνονται συχνά καταστάσεις πανικού.

 

Από τις 29 περιπτώσεις, στην ιστορία του Γενικού Δείκτη, όπου εμφανίστηκε εβδομαδιαία (περίοδος 5 συνεδριάσεων) πτώση μεταλύτερη του 15,0%, οι 14 σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, 7 κατά την κορύφωση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 (κυρίως κατά το μήνα Οκτώβριο) και 3 κατά τη διάρκεια της “ρωσικής κρίσης” του 1998. Οι άλλες περιπτώσεις συνδέονται με άλλα αιφνίδια γεγονότα.

Η εκδήλωση τόσο μεγάλων πτώσεων κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι είχε λογική βάση, η οποία άλλωστε αποδεικνύονταν και στο διάστημα που κάθε φορά ακολουθούσε.

Η εκδήλωση μεγάλων πτώσεων κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, όπως αποδείχθηκε δεν είχε τόσο μεγάλη λογική βάση, αφού οι τιμές ανέκαμψαν με την ίδια σχεδόν ταχύτητα με την οποία είχαν υποχωρήσει (αντίδραση τύπου “V”). Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την περίπτωση της ασιατικής και ρωσικής κρίσης (καλοκαίρι και φθινόπωρο 1998). Και στην περίπτωση αυτή, οι αγορές ανέκαμψαν ταχύτατα.

 

Πώς θα εξελιχθεί η χρηματιστηριακή αγορά μετά την τρέχουσα κρίση πανικού; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια, όχι τόσο επειδή δεν έχουμε γνωρίσει αντίστοιχες κρίσεις του παρελθόντος, όσο και επειδή ο κύκλος της επιδημίας (ή της πανδημίας) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Όμως, με βάση τα υφιστάμενα ιατρικά στατιστικά στοιχεία, είναι σαφές ότι ο Covid-19 δε θα καταστρέψει την ανθρωπότητα και ότι θα κάνει τον κύκλο του. Θα προλάβει να καταστρέψει την οικονομία; Δε νομίζουμε, επειδή μετά από τις πρώτες έντονες αντιδράσεις, οι κοινωνίες σταδιακά προσαρμόζονται και αρχίζουν να λειτουργούν πιο ομαλά, επειδή πρέπει να επιβιώσουν.

 

Ο κύκλος του Covid-19 θα αφήσει τα σημάδια του στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Το πόσο “βαθιά” θα είναι τα σημάδια αυτά θα εξαρτηθεί από την επίδραση που θα έχει ο “πανικός του κορωνοϊού” στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα, δεν είχε υπάρξει αξιόλογη επίδραση. Όμως, μετά την εμφάνιση των τριών πρώτων κρουσμάτων, τα πράγματα γίνονται πλέον σοβαρά. Πρώτο δείγμα σοβαρής οικονομικής επίδρασης αποτελεί η ακύρωση (βιαστική και μάλλον αψυχολόγητη κατά την άποψή μας) των καρναβαλικών εκδηλώσεων, κάτι που όχι μόνον προκαλεί βλάβη σε πολλές τοπικές οικονομίες, αλλά -ακόμη πιο σημαντικό- δημιουργεί αρνητισμό στην ψυχολογία των καταναλωτών, με αποτέλεσμα, αυτοί να περιορίζουν την κατανάλωσή τους.

 

Σε επίπεδο πράξεων στη χρηματιστηριακή αγορά, εκτιμούμε ότι είναι ακόμη νωρίς για να το συζητήσουμε. Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι αγορές. Η ελληνική αγορά είναι ακόμη πολύ “νευρική”. Το ίδιο και οι διεθνείς. Το φαινόμενο ακόμη εξελίσσεται και ο δείκτης “νευρικότητας” (VIX), έχει ανέβει στις 33 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8,5 ετών (δείτε εδώ).

 

Οι αγορές θα πρέπει να γίνονται όταν υφίσταται ασφάλεια στη χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία. Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο “πάτος” αυτής της καθοδικής κίνησης. Είναι ασφαλέστερο για κάποιον να αγοράζει όταν ξεκινάει η αναπήδηση και η ανάκαμψη -και υπάρχουν “εργαλεία” για να το δείξουν αυτό.

 

Το χαρτοφυλάκιο που παρακολουθούμε με βάση τη θεωρία του “απόλυτου συστήματος” (εδώ) ρευστοποίησε τις θέσεις του, μετά το σήμα εξόδου που δόθηκε στις 24/2/2020. Θα περιμένει το επόμενο σήμα εισόδου, όποτε και όταν αυτό υπάρξει.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text