Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών

Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο έχουν δημοσιεύσει τις διαπραγματευτικές τους θέσεις για το εμπόριο μετά το Brexit εν όψει των δύσκολων μηνών για να βρεθεί συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς. Τυπικά, η προθεσμία λήγει στο τέλος της χρονιάς, όταν ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος, όμως η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο, τότε θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.

Και καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οικονομικού χάους αν δεν υπάρξει συμφωνία, πέντε είναι τα σημεία αιχμής:

Ισότιμοι όροι διαπραγμάτευσης

Αυτό είναι το σημείο – κλειδί. Η Ευρώπη θέλει μία συμφωνία που να περιλαμβάνει «ισχυρές δεσμεύσεις» σε τομείς όπως η απασχόληση, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και ο ανταγωνισμός, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής βοήθειας. Η επιμονή στους «Ισότιμους όρους διαπραγμάτευσης» υπάρχει για να σταματήσει τη Βρετανία από το να επωφεληθεί σε σχέση με τις Βρυξέλλες από άδικο ανταγωνισμό χάρη στη χαλάρωση των κανονισμών. Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει τονίζει ότι «οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης», ενώ θα πρέπει να ισχύσουν και οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών.

Αλιεία

Ο Μπαρνιέ έχει χαρακτηρίσει την αλιεία ως βασική προτεραιότητα της ΕΕ, μαζί με τους «Ισότιμους όρους διαπραγμάτευσης». Το θέμα είναι ύψιστης σημασίας για κάποιες χώρες, κυρίως τη Γαλλία, όπου τα ψάρια και τα οστρακοειδή από τη Βρετανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των πωλήσεων των Γάλλων ψαράδων. Η ΕΕ λέει ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία θα στοχεύει στο να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους ψαράδες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον ότι θέλει να επανακτήσει τον «πλήρη έλεγχο» των Βρετανικών νερών. Πάντως, οι ψαράδες από την ΕΕ θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη Βρετανική νομοθεσία από την 31η Δεκεμβρίου και μετά, καθώς η χώρα επανακτά τον έλεγχο των υδάτων της.

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης για τις Βρυξέλλες, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει ο συγκεκριμένος τομέας για το Λονδίνο. Οι εταιρείες του Σίτι θα χάσουν το «δικαίωμα» να λειτουργούν στην υπόλοιπη ΕΕ, οπότε θα πρέπει να λάβουν νέα δικαιώματα, κάτι που οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευτούν ακριβά… Από την πλευρά της, η Βρετανία θέλει να έχει επιλύσει το θέμα έως τον Ιούνιο.

Κρατική βοήθεια

Όσον αφορά τους «Ισότιμους όρους διαπραγμάτευσης», η ΕΕ είναι ιδιαιτέρως απαιτητική για τις προβλέψεις κρατικής βοήθειας τονίζοντας ότι οι κανόνες της θα πρέπει να ισχύσουν και για τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρυξέλλες ζητούν από το Λονδίνο – σε συνεργασία με την Κομισιόν – να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη αρχή στη Μεγάλη Βρετανία για να διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκοί αντι-μονοπωλιακοί κανονισμοί θα εφαρμόζονται και εκεί. Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο και προτείνει να φτιάξει μία δική της Επιτροπή.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε το σύμβολο του μίσους των Βρετανών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Brexiteers το διάστημα του δημοψηφίσματος. Η ΕΕ προτείνει τη μείωση του ρόλου του Δικαστηρίου και τη δημιουργία ενός νέου οργάνου για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο περιοχών. Όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στις διαφωνίες που σχετίζονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ το Λονδίνο δε θέλει να έχει κανένα ρόλο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text