Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Τα ανοικτά σύνορα διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Τα ανοικτά σύνορα διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα ανοικτά σύνορα διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτητα στη Γηραιά Ήπειρο, κυρίως από τη βόρεια Ιταλία - Ως τώρα η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία ανέφεραν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων

Η Ευρώπη πασχίζει να βρει τρόπο να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στα διάτρητα σύνορα της περιοχής, ενώ η Ελλάδα και η Γερμανία αρχίζουν να ελέγχουν αυστηρότερα τους ανθρώπους που εισέρχονται στις δυο αυτές χώρες.

Η Γερμανία εποπτεύει τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές και θα ζητήσει από τους ταξιδιώτες που φθάνουν με τρένα και λεωφορεία από το εξωτερικό, να συμπληρώσουν κάρτες προσγείωσης, στις οποίες πρέπει να δηλώσουν πού αλλού έχουν ταξιδέψει, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Σεχόφερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Η κατάσταση έχει σαφώς επιδεινωθεί», είπε ο υπουργός. «Ο όρος ‘έναρξη της επιδημίας’ σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πρόκειται να αυξηθεί”.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 16 άτομα στην περιοχή της Ευρώπης είχαν πεθάνει από την ασθένεια το κορωνοϊού, οι περισσότεροι στην Ιταλία. Μια συλλογή από συμπεράσματα ανά χώρα δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ευρώπη, κοντεύει να φτάσει τους 600.

Στη Γερμανία, άλλες 14 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στην περιοχή Heinsberg στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το βράδυ της Πέμπτης. Όλοι οι πληγέντες στάλθηκαν στο σπίτι τους και τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς η αγωγή δεν ήταν απαραίτητη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες να εφαρμόσουν μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού που έχει ήδη αφαιρέσει ως τώρα 2800 ζωές. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ηγηθεί της προετοιμασίας της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε έδωσε εντολή όλα τα σχολεία να κλείσουν από τη Δευτέρα, κρατώντας 13 εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα στο σπίτι για τουλάχιστον ένα μήνα.

Στην Ευρώπη, η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στο εσωτερικό της μπορεί να συνέβαλε στην εξάπλωση της νόσου, με πολλές από τις περιπτώσεις κρουσμάτων να έχουν σχέση με την Ιταλία ή τους Ιταλούς. Το ξέσπασμα στην Ιταλία αφορούσε αρχικά σε έναν άνδρα 38 ετών που ζήτησε θεραπεία σε νοσοκομείο στην περιοχή της Λομβαρδίας, το οποίο παραμένει σε εικονική καραντίνα.

Στην Ελλάδα, όπου το πρώτο κρούσμα – που αναφέρθηκε την Τετάρτη – αφορούσε σε ένα άτομο που πρόσφατα επέστρεψε από ταξίδι στη βόρεια Ιταλία, εντοπίστηκαν δύο νέες περιπτώσεις κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι αρχές να ακυρώσουν καρναβαλικές εκδηλώσεις και να ανακοινώσουν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η Ελλάδα θα ενισχύσει τις περιπολίες των ακτοφυλακών, με έμφαση στο ανατολικό Αιγαίο, κυρίως εξαιτίας της πιθανής έλευσης μεταναστών από το Ιράν και το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το Ιράν έχει αναφέρει 26 θανάτους από τον ιό.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές Αρχές υποστήριξαν ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να περιοριστεί το ξέσπασμα του ιού. Στην Πορτογαλία, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων του ιού, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν καταστάσεις σχετικές με τον κ ορωνοϊόπου να δικαιολογούν το κλείσιμο οποιουδήποτε συνόρου».

Ως τώρα η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία ανέφεραν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text