Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | «Δεν διδάχθηκαν τίποτα οι πολιτικοί μας από το 2015;»

«Δεν διδάχθηκαν τίποτα οι πολιτικοί μας από το 2015;»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Δεν διδάχθηκαν τίποτα οι πολιτικοί μας από το 2015;»

Πλήθος σχολίων στον γερμανικό τύπο για τα όσα διαδραματίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις αντιδράσεις αλλά και τις ευθύνες που πολλοί σχολιαστές αποδίδουν στους ευρωπαίους ηγέτες. Απόδοση ευθυνών επιχειρεί στο σημερινό φύλλο της η Bild του Αμβούργου, υπενθυμίζοντας ρήσεις και υποσχέσεις ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ, όπως της καγκελαρίου Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Μακρόν ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν όσα έγιναν το 2015 και ότι χρειάζονται καλύτερη προστασία τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Κυνικό παιγνίδι του Ερντογάν»

Το κυνικό παιγνίδι του Ερντογάν

Το κυνικό παιγνίδι του Ερντογάν

Γράφει ο σχολιαστής: «Όταν παρατηρεί κανείς πως αντιδρά η ΕΕ σε αυτά που γίνονται στα τουρκοελληνικά σύνορα και πόσο απροετοίμαστοι είμαστε στο άνοιγμα των συνόρων από τον πρόεδρο Ερντογάν αναρωτιόμαστε, δεν διδάχτηκαν τίποτα οι πολιτικοί από το 2015; Σε όλες αυτές τις νύχτες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για τον πιο σωστό τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού, δεν προέκυψε καμιά στρατηγική για μια έκτακτη περίσταση; Παρακολουθούμε ανίσχυροι πως ο σφαγέας της Συρίας πρόεδρος Ασάντ μαζί με το ρώσο ομόλογό του Πούτιν βομβαρδίζει τον δικό του πληθυσμό στο Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να προκαλείται νέο κύμα προσφύγων. Εκτός από εκκλήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η Ευρώπη δεν έχει απάντηση» σημειώνει ο σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας. «Το ίδιο ανίσχυροι παρακολουθούμε τον Ερντογάν να σφραγίζει τα σύνορά του με τη Συρία και να στέλνει απελπισμένους πρόσφυγες, που μεταξύ αυτών δεν είναι μόνο Σύροι, στα σύνορα με την Ελλάδα. Το τουρκικό κράτος διαθέτει δωρεάν και πούλμαν, ένα κυνικό παιγνίδι του τούρκου προέδρου».

Με το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων τιτλοφορεί η εφημερίδα die Welt σχετικό άρθρο: «Τι θα κάνει τώρα η ΕΕ;» Διαβάζουμε στο άρθρο: «Οι Ευρωπαίοι δεν είναι μόνο απροετοίμαστοι αλλά και διαιρεμένοι. Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, κατηγόρησε την ΕΕ ότι απέτυχε. Λέει ότι τα κράτη-μέλη αρκετά συζήτησαν, τώρα οι υπουργοί Εσωτερικών θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και η ΕΕ ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής για την ενεργοποίηση 10.000 συνοριοφυλάκων της Frontex».

Εμπιστευτική έκθεση Frontex

H Frontex αναφέρει ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες μαζικά κύματα μεταναστών και η κρίση στα σύνορα της ΕΕ θα οξυνθεί

H Frontex αναφέρει ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες μαζικά κύματα μεταναστών και η κρίση στα σύνορα της ΕΕ θα οξυνθεί

Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση της Frontex του περασμένου Σαββατοκύριακου για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Προφανώς η έκθεση προορίζεται για όσους λαμβάνουν αποφάσεις στην ΕΕ. Αναφέρει η Frontex ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες μαζικά κύματα μεταναστών και η κρίση στα σύνορα της ΕΕ θα οξυνθεί. «Θα είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς το μαζικό κύμα των ανθρώπων που βρίσκονται καθοδόν. Γι αυτό τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν οι πιέσεις, ακόμη και στην περίπτωση που οι τουρκικές αρχές θα ενεργούσαν για να εμποδίσουν τη διάβαση των συνόρων», επισημαίνεται στην έκθεση. Σύμφωνα πάντα με τη Frontex «ο λόγος αυτής της εξέλιξης οφείλεται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που με μηνύματα αυξάνουν την πιθανότητα μαζικών μετακινήσεων από την Τουρκία στα σύνορα της ΕΕ».

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία απειλείται με φιάσκο και μπορεί να καταλήξει σε ένα μεγάλο πόλεμο μεταξύ δύο κρατών. «Σε αυτήν την κατάσταση ο τούρκος πρόεδρος ανακάλυψε τους πρόσφυγες, αυτούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα, ή αυτούς που πιέζουν για να μπουν …και τι κάνει η ΕΕ και τα μέλη της; Ανακαλύπτουν και πάλι τι σημαίνει όταν σε μια γειτονιά επικρατεί χάος και χώρες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, επιχειρούν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τυχόν απώλειες. Η Ευρώπη είναι ο θιγόμενος τρίτος, ο οποίος αποτυγχάνει στο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Αυτό δεν μπορεί να παραμείνει έτσι» υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text