Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το στοίχημα του restart στην Creta Farms

Το στοίχημα του restart στην Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το στοίχημα του restart στην Creta Farms

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Το στοίχημα είναι μεγάλο: Θα καταφέρει ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Impala Hellas, δηλαδή ο επενδυτής που έχει αναλάβει την εξυγίανση της Creta Farms, να κερδίσει πίσω τούς καταναλωτές που έχασε τους τελευταίους μήνες η κρητική αλλαντοβιομηχανία λόγω των περιπετειών της; Οι πιστώτριες τράπεζες και ο ίδιος εμφανίζονται αισιόδοξοι, κάτι που αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του μετά την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης από τη Γ.Σ. Της εταιρείας. "Ο χαρακτήρας της Creta Farms δεν θα αλλοιωθεί. Έχουμε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο με σεβασμό στην παράδοση, την ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της αλλαντοβιομηχανίας, θα καταστήσει την Creta Farms και πάλι ισχυρή”.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας είναι συγκεκριμένοι. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις restart, η Creta Farms ούτε έχει κλείσει ούτε έχει πτωχεύσει.Ακόμα και με δυσκολίες όλη αυτή την περίοδο, δηλαδή από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, παρήγαγε και είχε το περισσότερο διάστημα παρουσία στα ράφια. Αφετέρου, μιλάμε για ένα "ζωντανό" brand. Αυτό μπορεί να είναι και θετικό. Το αρνητικό είναι η αρνητική δημοσιότητα, τα δυσθεώρητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλλαντοβιομηχανία και, φυσικά, η διατάραξη των σχέσεών της με το λιανεμπόριο και τους προμηθευτές της, μετά και το "κούρεμα" που προβλέπεται στις απαιτήσεις των τελευταίων.

Αποκατάσταση των σχέσεων

Το σχέδιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.Ήδη κατατέθηκε ενώπιον του αρμόδιου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου η αίτηση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, με τη δικάσιμο να έχει οριστεί στις 20 Μαρτίου 2020.

Η Impala Hellas έχει ξεκινήσει επαφές με τους λιανέμπορους και τον κλάδο της μαζικής εστίασης, προς αποκατάσταση των σχέσεων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά επιτυχίας ή μη του εγχειρήματοςτου Βιντζηλαίου για την επόμενη ημέρα της Creta Farms, πέρα από τα 20 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί ότι θα επενδύσει.

Εκτός από την επανατοποθέτηση σε επίπεδο λιανικής και χονδρικής των προϊόντων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, το business plan προβλέπει χαμηλότερες εκπτώσεις προς το λιανεμπόριο, νέες συνεργασίες με τους προμηθευτές, συνέργειες με τις εταιρείες του ομίλου, δηλαδή της Impala, προς εξοικονόμηση του κόστους πρώτων υλών, μείωση του κόστους μισθοδοσίας ως ποσοστό των πωλήσεων μέσω της σταδιακής ανανέωσης των θέσεων εργασίας, αλλά και αγορά πρώτων υλών με καλύτερους όρους για την αποφυγή επιπλέον επιβαρύνσεων.

Στόχος είναι, σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα της Creta Farms να επιστρέψουν με γοργούς ρυθμούς στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συμφωνίες με όλους τους μεγάλους retailers με σκοπό όλοι οι κωδικοί να επανέλθουν σε όλες τις αλυσίδες και τα σημεία horeca μέχρι τέλος Ιουνίου.

Το brand

Το business plan του επενδυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι το brand και η ποιότητα των προϊόντων θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το business plan, η νέα Creta Farms εκτιμάται ότι θα πετύχει ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων άνω του 10%, με στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της εταιρείας μέσα στην επόμενη δεκαετία (στόχος 130 εκατ. ευρώ).

Με βάση τις προβλέψεις, από το δεύτερο οικονομικό έτος, οι πωλήσεις σχεδόν διπλασιάζονται και διαμορφώνονται από 46,7 εκατ. ευρώ σε 87,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στο επίπεδο του 2018 κατά το έβδομο οικονομικό έτος, που υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η φήμη του brand και η καλή πίστη, όπως αναφέρεται στο business plan. Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 46,7 εκατ. ευρώ το πρώτο οικονομικό έτος σε 130,6 εκατ. ευρώ το ενδέκατο οικονομικό έτος, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στο 10,8%, ενώ από το ενδέκατο οικονομικό έτος και έπειτα οι πωλήσεις αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την αγοραία αξία των εμπορικών σημάτων της Creta Farms, αυτή υπολογίζεται σε 8,11 εκατ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Ποια θα είναι η απάντηση του ανταγωνισμού

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Δημήτρης Βιντζηλαίος και η Impala Invest έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2015 όταν το ολλανδικό fund Impala Invest, μέσω της θυγατρικής του Bella, από κοινού με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita διεκδίκησαν την Π.Γ. Νίκας. Τελικά ο αρραβώνας Impala-Θεοδωρόπουλου ναυάγησε και η Π.Γ. Νίκας πέρασε στα "χέρια" του κ. Θεοδωρόπουλου και της Chipita. Μπορεί ο Βιντζηλαίος να μην απέκτησε τη Νίκας, εξαγόρασε όμως λίγο μετά ένα "παιδί" του αείμνηστου Παναγιώτη Νίκα, τη Λακωνική Τροφίμων.

Η Impala Invest δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και στα αλλαντικά. Το 2019 πραγματοποίησε τζίρο που ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ, EBIDA 22 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 145 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση

Τώρα το στοίχημα είναι αρκετά μεγάλο και έχει ως στόχο όχι μόνο η Creta Farms να αποκτήσει ξανά τη θέση της στην αγορά, αλλά να αποκαταστήσει την εικόνα του brand, που επλήγη από την πολύμηνη διαμάχη των ιδρυτών της, αδελφών Δομαζάκη. Βέβαια, η Creta Farms και ο νέος επενδυτής της δεν είναι μόνοι τους στην αγορά. Η απουσία, αν όχι ολική, από τα ράφια των προϊόντων της Creta Farms έδωσε στους ανταγωνιστές το περιθώριο να τοποθετηθούν σε αυτή με καλύτερους όρους. Προ της κρίσης της Creta Farms, η κρητική αλλαντοβιομηχανία μαζί με την Υφαντής και τη Νίκας κατείχαν αθροιστικά το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της αγοράς, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Αυτό έχει αλλάξει άρδην, αφού οι πωλήσεις της Creta Farms είχαν υποχωρήσει στους μήνες της κρίσης κάτω από 900.000 ευρώ. Θεωρείται βέβαιο πως ο ανταγωνισμός δεν θα επιτρέψει να χαθούν τα μερίδια που κέρδισε λόγω της περιπέτειας της Creta Farms, κάτι που θα αποτυπωθεί στην αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text