Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Έρχεται οδικός χάρτης για το rebranding του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στο επόμενο δίμηνο

Έρχεται οδικός χάρτης για το rebranding του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στο επόμενο δίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έρχεται οδικός χάρτης για το rebranding του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στο επόμενο δίμηνο

Tης Νένας Μαλλιάρα

Στενή συνεργασία με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται με τη λειτουργία του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς, ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο το rebranding του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει α) την παροχή δυνατοτήτων άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, διευρύνοντας τον ορίζοντα χρηματοδότησής τους πέραν του τραπεζικού συστήματος, και β) την προσέλκυση επενδυτών θεσμικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μέσα στο επόμενο δίμηνο, η συνεργασία όλων των πλευρών θα "χαρτογραφήσει" και θα αποτυπώσει τα προβλήματα της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι, να έχει χαραχθεί μία επείγουσα στρατηγική, με χρονοδιάγραμμα για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για ένα ολικό "λίφτινγκ" της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Τα βήματα θα περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων, την παροχή κινήτρων, τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και ευρύτερες κινήσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό Χρηματιστήριο πόλο έλξης των διεθνών επενδυτών. Ζητούμενο είναι η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούν να προσδώσουν διάρκεια και βάθος στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με τα hedge funds που τοποθετούνται στις αγορές ευκαιριακά, επιτείνοντας τους κινδύνους κλυδωνισμών.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις δόθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββού, με τους επικεφαλής θεσμικών φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Β. Λαζαράκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της  Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, Π. Δράκος,  ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σ. Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Θ. Μυλωνάς και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ, Ι. Πολυχρονίου.

Το Χρηματιστήριο και η Κεφαλαιαγορά προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Η διευρυμένη σύσκεψη με αντικείμενο το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των έντονων αναταράξεων που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στις διεθνείς αγορές. Οι αναταράξεις αυτές μεταφέρονται ακόμη πιο έντονα στη μικρή και ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με ορατές τις σπασμωδικές διακυμάνσεις υποχώρησης και ανόδου.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,38%, συμμετέχοντας στη θετική ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην προοπτική παρέμβασης της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες των μέτρων για τον κοροναϊό στην οικονομική δραστηριότητα.

Είχε προηγηθεί ένας Φεβρουάριος – roller coaster για τις αγορές, με τον τρόμο του κοροναϊού να καταλαμβάνει τους επενδυτές, στροβιλίζοντας τα διεθνή χρηματιστήρια στη χειρότερη πτωτική περιδίνηση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και φέρνοντας στο ελληνικό Χρηματιστήριο απώλειες 21% και τη χειρότερη εβδομάδα από εκείνη που επακολούθησε τα capital controls το 2015.

Η συγκυρία υπό την οποία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση των παραγόντων της αγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών, οξύνει την σπουδαιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στο ζήτημα της θωράκισης και αναβάθμισης του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η σπουδαιότητα αυτή κατέστη εμφανής με την προτεραιότητα που έδωσε η κυβέρνηση, αμέσως μετά τον "Ηρακλή", στη σύνταξη νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά (το οποίο θα φέρει προσεχώς προς διαβούλευση), εντάσσοντας την κίνηση αυτή στην προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική Οικονομία και αποκατάστασης της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι με το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά παράγοντες είχαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια!

Πλέον, όπως φαίνεται καθαρά από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, το χρηματιστήριο και η κεφαλαιαγορά έρχονται σε πρώτο πλάνο, με προτεραιότητα την "κάθαρσή" τους, στόχο την προσέλκυση επενδυτών και απώτερη προοπτική την ανάδειξη της Αθήνας σε  ισχυρό χρηματιστηριακό κέντρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text