Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκτακτες παρεμβάσεις για την οικονομία στο τραπέζι του Eurogroup

Εκτακτες παρεμβάσεις για την οικονομία στο τραπέζι του Eurogroup

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτακτες παρεμβάσεις για την οικονομία στο τραπέζι του Eurogroup

Μήνυμα συντονισμένης δράσης, στον κατάλληλο χρόνο, εφόσον χρειαστεί, αναμένεται να εκπέμψουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στον απόηχο αντίστοιχης δέσμευσης που ανέλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια αποτίμησης της κατάστασης της οικονομίας στην ευρωζώνη με φόντο την ταχεία επέλαση του κορωνοϊού και ενώ ήδη χθες οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο είτε ανέλαβαν (Αυστραλία, ΗΠΑ) είτε διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ( ΕΚΤ).

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμη μια δέσμη έκτακτων παρεμβάσεων ταχείας εφαρμογής, εφόσον χρειαστεί ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνοντας πως «μελετάμε, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τα εναλλακτικά σενάρια και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης».

Σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη εξαίρεσης των δαπανών έκτακτης ανάγκης από τη μέτρηση του πρωτογενούς αποτελέσματος στο βαθμό που προκύψει η ανάγκη να υπάρξουν τέτοιες έκτακτες δαπάνες.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, έκτακτες δαπάνες για τον κορωνοϊό θεωρείται δεδομένο πως θα εξαιρεθούν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε όρους Eurostat, αλλά η Ελλάδα πέραν των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, παραμένει δεσμευμένη και σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως η συγκεκριμένη συζήτηση «δεν είναι της παρούσης» σημειώνοντας παράλληλα, όμως, πως εάν παραστεί ανάγκη έκτακτων δαπανών θα πρέπει να υπάρξουν και οι αντίστοιχες εξαιρέσεις τους από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αντίστοιχη θέση διατύπωσε χθες και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επιχειρώντας μια πρώτη πιθανή αποτίμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στη ελληνική οικονομία. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά πως απομακρυνόμαστε «πιθανώς σημαντικά» από το στόχο μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος, γεγονός το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Παρ’ ότι στα δύο δυσμενή σενάρια με τα σημερινά δεδομένα η επίπτωση στην ανάπτυξη εκτιμάται από 0,3 έως 0,7 μονάδες, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, τονίζει, «θα πρέπει να αναζητηθούν «μαξιλάρια» για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (π.χ. στο τομέα της υγείας), όπως πιθανώς αξιοποίηση μέρους των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας (cashbuffers), αλλά και έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής (escape clause), ώστε μία ελεγχόμενη απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών».

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text