Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Υπό προϋποθέσεις υποδοχή ασυνόδευτων από Ελλάδα

Υπό προϋποθέσεις υποδοχή ασυνόδευτων από Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπό προϋποθέσεις υποδοχή ασυνόδευτων από Ελλάδα

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το προσφυγικό απασχόλησε σήμερα την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΟ Ρολφ Μούτζενιχ χαιρέτησε την απόφαση της Κομισιόν να στηρίξει την Ελλάδα με χρήματα και με προσωπικό, προκειμένου να στηρίξει τη χώρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το προσφυγικό. Πέραν αυτού, οι Σοσιαλδημοκράτες «υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις» τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, προκειμένου να βρει μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους του «το συντομότερο δυνατόν» μια λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Πρόκειται για περίπου 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Σε συνεδρίαση χθες το βράδυ της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένος να δεχθεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, κάτι που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε.

Ζεεχόφερ :Η Γερμανία δεν πρόκειται να πράξει μονομερώς

Ζεεχόφερ: Η Γερμανία δεν πρόκειται να πράξει μονομερώς

Διευκρινίζοντας σήμερα το μεσημέρι στο κυβερνητικό μπρίφινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών την πρόταση Ζεεχόφερ, τόνισε ότι συνδέεται με ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να επικρατούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ «ομαλές συνθήκες». Αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι ασφαλή και η διέλευση είναι μη ελεγχόμενη, τότε θα πρέπει να αναμένεται ότι μια διανομή προσφύγων από τα ελληνικά hot spot σε κράτη μέλη της ΕΕ θα προκαλούσε την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών αυτή τη στιγμή δεν επικρατούν «ομαλές συνθήκες» στα ελληνοτουρκικά σύνορα και δεν μπορεί να προβλεφθεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Η λύση θα αργήσει

Όπως κατέστησε ακόμη σαφές, δεν πρόκειται να αναλάβει η Γερμανία μονομερώς κάποια πρωτοβουλία. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουν όλα τα 27 κράτη μέλη, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να επιτευχθεί μια συνεννόηση ενός «σημαντικού αριθμού κρατών», έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος  για μια «ευρωπαϊκή λύση». Αν και βρίσκεται στην ατζέντα, «δεν θα ήταν ρεαλιστικό» να αναμένεται ότι θα προκύψει κάτι συγκεκριμένο από την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Με επιφυλακτικότητα σχολίασε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει κάθε διαδικασία ασύλου. Πρόκειται για ένα «σύνθετο ζήτημα που θα πρέπει να το εξηγήσουν οι Έλληνες αναλυτικά» - ενδεχομένως σήμερα  στις Βρυξέλλες, δήλωσε. Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει όμως για «ιδιάζουσες καταστάσεις παρεκκλίσεις». Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο να αξιολογήσει δημόσια την ελληνική απόφαση.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text