Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Αλλάζουν όλα στους δείκτες του ΧΑ- «Πλαφόν» στάθμισης στον Large Cap

Αλλάζουν όλα στους δείκτες του ΧΑ- «Πλαφόν» στάθμισης στον Large Cap

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη μεγαλύτερη παρέμβαση στους βασικούς δείκτες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς εδώ και πολλά χρόνια προχωρά η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενσωματώνοντας στις αλλαγές πάγια αιτήματα επαγγελματικών αλλά και επενδυτών, που επεδίωκαν καλύτερη «αντιπροσώπευση» της πορείας του Χ.Α. από τους δείκτες.

Το Χ.Α. ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων δεικτών, την αναδιάρθρωση ορισμένων από τους υφιστάμενους, αλλά και την κατάργηση δεικτών που επικαλύπτονται ή που έχει αποδυναμωθεί η ισχύ τους.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που ανακοινώθηκαν καθιερώνεται νέος δείκτης υψηλής μερισματικής απόδοσης, γίνεται πιο αντιπροσωπευτικός ο Lagre Cap (FTSE 25) καθώς καμιά μετοχή δεν θα τον επηρεάζει άνω του 10%, ενώ δημιουργούνται και δύο νέοι δείκτες, οι Select Plus και ΑTHEX Select, με στόχο να αναδείξουν εταιρείες που παρουσιάζουν έναν ελκυστικό συνδυασμό κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας.

Πρόκειται για σημαντικές καινοτομίες από την πλευρά της διοίκησης του Χ.Α. και της επιτροπής δεικτών, που στην προσπάθεια αναβάθμισης της αγοράς και καλύτερης αντιπροσώπευσης, σχεδίασε τους νέους δείκτες, ύστερα από διαβούλευση με όλους τους φορείς. Στόχος είναι οι επενδυτές να έχουν επιπλέον εργαλεία στη «φαρέτρα» τους, ώστε να μπορούν να έχουν καθαρότερη εικόνα για τις επιλογές τους στη χρηματιστηριακή αγορά αλλά και να περιοριστούν οι χαραμάδες που επέτρεπαν να διεισδύσουν από το παράθυρο φαινόμενα επηρεασμού της εικόνας του Χ.Α.

Οι αλλαγές συντελέστηκαν με γνώμονα την ανάδειξη των εταιρειών που παρουσιάζουν ικανοποιητική ρευστότητα και την επίτευξη καλύτερης (και δικαιότερης) κατανομής της στάθμισης κάθε μετοχής. Στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι οι αλλαγές αυτές να αποτελέσουν την αφετηρία για δημιουργία νέων προϊόντων, διευρύνοντας έτσι τις προσφερόμενες επενδυτικές επιλογές.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν

-Εφαρμογή μέγιστης συμμετοχής 10% στις μετοχές του Δείκτη FTSE/ΧΑ Large Cap

-Παύση υπολογισμού του Δείκτη FTSE/ΧΑ Διεθνούς Δραστηριοποίησης

-Παύση υπολογισμού του Δείκτη FTSE/ΧΑ Net Total Return

-Δημιουργία νέου Δείκτη FTSE/ΧΑ Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης

-Δημιουργία νέων Δεικτών ΑΤΗΕΧ Select Plus & ΑTHEX Select

-Παύση υπολογισμού του Δείκτη Τιμών Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίσης

Δείκτης FTSE 25 – Large Cap

Εδώ – επί χρόνια – υπήρχαν φαινόμενα υπερβολικής «κηδεμόνευσης» του δείκτη από συγκεκριμένες εταιρείες μεγάλης αποτίμησης όπως η Coca Cola HBC που δέσποζε επηρεάζοντας τον FTSE 25 έως και 25% (χθες 24,77%), που σημαίνει ότι ήλεγχε κατά το 1/4 την εικόνα του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη στρέβλωση που δημιουργούνταν στην αγορά. Πάγιο και μακροχρόνιο ήταν το αίτημα χρηματιστών και επενδυτών για την αλλαγή αυτού του καθεστώτος.

Πλέον, εισάγεται πλαφόν μέγιστης συμμετοχής 10% (capping) μιας μετοχής στη σύνθεση του Large Cap. Πλέον, η Coca Cola HBC από στάθμιση 24,77% στο δείκτη πέφτει στο 10%, ο ΟΤΕ από 13,43% χθες θα πάει επίσης στο 10%, ο ΟΠΑΠ από 8,51% θα πάει στο 10%, όπως και η Alpha Bank που από 7,72% θα πάει στο 10%. Jumbo και Eurobank από 6,25% και 6,14% θα πάνε στο 8,23% και στο 8,09% αντίστοιχα.

Οι μετοχές του δείκτη θα σταθμίζονται (capped) δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αλλαγών της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσής του. Σημειώνεται ότι, η αλλαγή θα ισχύσει από την επόμενη τακτική αναθεώρηση της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2020.

Νέος Δείκτης υψηλής μερισματικής απόδοσης

Κίνητρο δημιουργίας του δείκτη αποτελεί η εστίαση της επενδυτικής κοινότητας σε εταιρείες που συστηματικά επιβραβεύουν τους μετόχους με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια για επένδυση. Στόχος του δείκτη είναι να «φωτίσει» τις μετοχές που έχουν καλή μερισματική πολιτική, ενώ θα παρακολουθεί και τις επιστροφές κεφαλαίων και κάθε είδους χρηματικές διανομές από τις εισηγμένες. Είναι ένας δείκτης που έλειπε από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς σε αρκετές διεθνείς αγορές υπάρχει.

Ο δείκτης αυτός θα βοηθά επενδυτές που θέλουν μια σταθερή απόδοση χωρίς εξάρσεις και εξαλλοσύνες με μειωμένο ρίσκο παράλληλα. Άλλωστε, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία των τελευταίων ετών, αν υπήρχε δείκτης χρηματικών διανομών (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.λπ.), αυτός θα υπεραπέδιδε έναντι της υπόλοιπης αγοράς και του Γενικού Δείκτη.

Παραδοσιακά, διεθνώς η μερισματική πολιτική μιας επιχείρησης είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός καταλύτης επένδυσης, ενώ και στην Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι επενδυτές μπήκαν σ'' αυτή την... κουλτούρα, που ασφαλώς δεν υπόσχεται κέρδη της... σχολής του ''99, αλλά αρκετά καλύτερα από τις περισσότερες (νόμιμες) μορφές επένδυσης... Τα τελευταία χρόνια, οι εγχώριες εισηγμένες επιστρέφουν ετησίως πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά στους μετόχους τους, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίων.

Βασικά κριτήρια επιλογής

Στα βασικά κριτήρια επιλογής για αυτό το δείκτη θα είναι να υπάρχει ελάχιστη ευρεία διασπορά μεγαλύτερη από 15%, να κάνουν πράξεις τουλάχιστον στο 50% των εργάσιμων ημερών της περιόδου αξιολόγησης, να έχουν καταβάλει μερίσματα (προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.λπ.). Η κατάταξη των παραπάνω εταιρειών θα γίνεται με βάση τη μέση μερισματική απόδοση διετίας, με επιλογή των 25 πρώτων, με μέγιστη συμμετοχή 10%. Ο υπολογισμός του δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες, ενώ ο δείκτης θα υπολογίζεται ως Δείκτης Τιμών σε πραγματικό χρόνο και Δείκτης Καθαρής Συνολικής Απόδοσης στο τέλος της ημέρας (end-of-day basis).

Η πρώτη σύνθεση του νέου δείκτη περιλαμβάνει 25 εταιρείες και το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του Χ.Α. στον ίδιο δείκτη περιλαμβάνονται μετοχές – leader του FTSE 25, αλλά και μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας όπως Paperpack, Γενική Εμπορίου, ΕΛΒΕ, Βογιατζόγλου Systems και Νάκας!

Πιο αναλυτικά, συμμετέχουν οι εξής 25 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Πλαστικά Κρήτης, Autohellas, ΕΧΑΕ, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intercontinental, Έλτον, Ελινόιλ, Paperpack, Γενική Εμπορίου, ΕΛΒΕ, Βογιατζόγλου Systems, Νάκας και Ανδρομέδα ΑΕΕΧ.

Νέοι δείκτες ATHEX Select Plus & ATHEX Select

Ένα εγγενές πρόβλημα της εγχώριας αγοράς, το οποίο το Liberal έχει κατ' επανάληψη στηλιτεύσει για τις στρεβλώσεις που φέρνει, είναι η (υπερ)συγκέντρωση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την υπόλοιπη αγορά να μένει στη σκιά των συναλλαγών. Ένας λόγος που σημαίνει αυτό, είναι ότι οι ξένοι που έχουν το γενικό πρόσταγμα στο Χ.Α., δραστηριοποιούνται μόνο στον Large Cap.

Στη χθεσινή συνεδρίαση π.χ. ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. έφτασε στα 104,1 εκατ. ευρώ, με τον FTSE 25 να διακινεί τα 99,1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 5 εκατ. ευρώ! Μια ακραία μονοδιάστατη έως και στρεβλή εικόνα μιας αγοράς, όπου το σύνολο σχεδόν των κεφαλαίων επικεντρώνεται στην... ελίτ του Large Cap, ενώ όλο το υπόλοιπο ταμπλό αφυδατώνεται από συναλλαγές.

Το Χ.Α., στη χθεσινή του ανακοίνωση... παραδέχεται τη στρέβλωση τονίζοντας πως «η έμφαση που δίνεται στην παρακολούθηση αυτών των εταιρειών (σ.σ. του Large Cap) επισκιάζει τη δραστηριότητα των υπολοίπων. Οι δύο νέοι δείκτες ATHEX Select Plus & ATHEX Select σχεδιάστηκαν προκειμένου να αναδείξουν εταιρείες που παρουσιάζουν έναν ελκυστικό συνδυασμό κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας.

Δείκτης ATHEX Select Plus - Βασικά κριτήρια επιλογής

Ελάχιστη ευρεία διασπορά μεγαλύτερη από 15%

Κατάταξη των μετοχών κατά φθίνουσα μέση χρηματιστηριακή αξία.

Εξαίρεση των μετοχών με αθροιστική μέση κεφαλαιοποίηση μικρότερη από 80% και μεγαλύτερη από 96% της συνολικής κεφαλαιοποίησης

Κατάταξη των μετοχών που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια κατά φθίνουσα συνολική αξία συναλλαγών και επιλογή των 20 πρώτων μετοχών της κατάταξης

Μέγιστη συμμετοχή 10% (capping) μιας μετοχής στη σύνθεση του δείκτη

Ο υπολογισμός του δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες.

Η πρώτη σύνθεση περιλαμβάνει τις Lamda Development, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΟΛΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, Fourlis, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings, ΙΑΣΩ, Ιατρικό Αθηνών, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ και Ικτίνος.

Δείκτης ATHEX Select - Βασικά κριτήρια επιλογής

Ελάχιστη ευρεία διασπορά μεγαλύτερη από 15%

Κατάταξη των μετοχών κατά φθίνουσα μέση χρηματιστηριακή αξία.

Εξαίρεση των μετοχών με αθροιστική μέση κεφαλαιοποίηση μικρότερη από 96% της συνολικής κεφαλαιοποίησης

Κατάταξη των μετοχών που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια κατά φθίνουσα συνολική αξία συναλλαγών και επιλογή των 20 πρώτων μετοχών της κατάταξης

Μέγιστη συμμετοχή 10% (capping) μιας μετοχής στη σύνθεση του δείκτη

Ο υπολογισμός του δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες.

Η πρώτη σύνθεση του δείκτη είναι η ακόλουθη

Ευρωπαϊκή Πίστη, Τεχνική Ολυμπιακή, MIG, Intercontinental, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Reds, AVAX, Intracom Holdings, Profile, Έλτον, Μοτοδυναμική, Intrakat, Παπουτσάνης, Intralot, Space Hellas, Κέκροπας, AS Company, Κλουκίνας Λάππας, Centric, Αλουμύλ, Inform Λύκος, Έλαστρον, Κυριακούλης, Byte Computer, Δρομέας, Μουζάκης, MLS, ΕΚΤΕΡ και Unibios.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text