Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Η τουρκική BOTAS κατέβαλε πάνω από 200 εκατ. στη ΔΕΠΑ

Η τουρκική BOTAS κατέβαλε πάνω από 200 εκατ. στη ΔΕΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η τουρκική BOTAS κατέβαλε πάνω από 200 εκατ. στη ΔΕΠΑ

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ μπήκαν χθες στα ταμεία της ΔΕΠΑ, ποσό που κατέβαλε η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS και το οποίο αντιστοιχεί στο σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC). Η σημαντική αυτή ενίσχυση ρευστότητας ενισχύει την εμπορική αξία της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για μείωση των τιμολογίων φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού μέρος του ποσού θα μετακυλίσει στην κατανάλωση, στη βάση των συμβάσεων που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με τους πελάτες της και αντιστοίχως οι εταιρείες παροχής αερίου με τους δικούς τους πελάτες. Παράλληλα, η BOTAS, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, εφαρμόζει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 τη νέα χαμηλότερη τιμή στις μηνιαίες τιμολογήσεις της προς τη ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το διαιτητικό δικαστήριο με απόφασή του στις 10 Ιανουαρίου 2020, δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της BOTAS, αναφορικά με το αίτημα της πρώτης για μείωση τιμής.

Με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων κλείνει και τυπικά η μακροχρόνια διαμάχη των δύο εταιρειών διάρκειας 9 ετών. Για «μια ιδιαίτερα θετική είδηση στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας» έκανε λόγο ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε: «Η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS και με τρόπο εξαιρετικά επωφελή για τη ΔΕΠΑ, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών και της χώρας μας. Η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και των πελατών της και ενισχύει κατά πολύ την οικονομική και εμπορική αξία της η οποία την τοποθετεί στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια. Οι υπηρεσίες μας αποτιμούν ήδη το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη».

Το χρονικό της διαμάχης

Η διαμάχη με την BΟΤΑS ξεκινάει προ 10ετίας περίπου, όταν η τουρκική εταιρεία είχε απαιτήσει από τη ΔΕΠΑ την πληρωμή ενός ποσού περίπου 300 εκατ. ευρώ, αναδρομικά από το 2008, για διαφορές σχετικά με τις αναθεωρημένες τιμές του φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ τότε είχε αρνηθεί, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν καταστεί ατελέσφορες, και το 2011 η BΟΤΑS προσέφυγε στη διαιτησία. Το διαιτητικό δικαστήριο παρότι περιόρισε την έκταση της αναδρομικότητας, εντούτοις είχε επιδικάσει τότε στην BΟΤΑS ποσό περίπου 180 εκατ. από τα 300 εκατ. ευρώ του αιτήματός της. Ωστόσο, οι νομικοί της ΔΕΠΑ κατέθεσαν νέο αίτημα αναθεώρησης της τιμής επικαλούμενοι την ίδια την πρωτόδικη απόφαση και ζητώντας στη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία αερίου τιμή Δυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα τη μεσοσταθμική τιμή αερίου στις εισαγωγές της Γερμανίας. Η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως τη ΔΕΠΑ και μάλιστα αναδρομικά από το 2011.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text