Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αναλυτές: Γιατί η μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να σώσει την παγκόσμια οικονομία

Αναλυτές: Γιατί η μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να σώσει την παγκόσμια οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναλυτές: Γιατί η μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να σώσει την παγκόσμια οικονομία

Η κρίση του κορωνοϊού είναι πολύ διαφορετικής φύσης από τη χρηματοπιστωτική κρίση και γι' αυτό χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό – Τι προτείνουν

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η αμερικανική Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα κάνουν περισσότερα προκειμένου να διασώσουν την παγκόσμια οικονομία από το πτωτικό γύρισμα που προκαλεί η κρίση του νέου κορωνοϊού.

Η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης αιφνιδιαστικά σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, οι traders έχουν αποτιμήσει ακόμα μια μείωση στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed στις 17 και 18 Μαρτίου. Το CME FedWatch υπολογίζει στο 80% τις πιθανότητες μιας νέας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση δύο εβδομάδες μετά.

Το επιτόκιο – στόχος της Fed είναι τώρα στο εύρος 1% – 1,25%.

Ωστόσο κάποιοι οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής – όπως τα επιτόκια – μάλλον δεν βοηθούν την καταστροφή που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19.

«Στις χρηματαγορές είναι βαθιά ριζωμένη η ιδέα ότι όταν υπάρχει μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι κεντρικές τράπεζες δρουν άμεσα με επιθετικές κινήσεις, όπως η μείωση επιτοκίων», αναφέρουν οι αναλυτές της ιαπωνικής Nomura σε σημείωμά τους.

«Οι αγορές προβλέπουν ότι θα γίνει το ίδιο παρά το γεγονός ότι η οικονομική κάμψη που προκαλείται από τον COVID-19 είναι διαφορετική από τις άλλες», προσθέτουν.

Όπως εξηγούν, η τρέχουσα οικονομική ύφεση δεν έχει δημιουργηθεί λόγω οικονομικών γεγονότων όπως για παράδειγμα ο πληθωρισμός. Αντιθέτως, έχει πυροδοτηθεί από την εξάπλωση ενός νέου ιού, άρα “η καλύτερη άμεση απάντηση” είναι πρώτα – πρώτα οι πολιτικές για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τον Chris Rupkey, διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή στην MUFG Union Bank, τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά που οι περαιτέρω μειώσεις ίσως να μην είναι αποτελεσματικές στο να ωθήσουν τις εταιρείες να αυξήσουν δαπάνες και επενδύσεις.

«Δεν νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο η μείωση επιτοκίων θα κάνει πολύ καλό στις εταιρείες. Αυτή τη στιγμή “χτίζουν” ρευστότητα και δεν θέλουν να δανειστούν και να κάνουν επενδύσεις για το μέλλον», αναφέρει.

«Η Fed πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένει να δει αν είμαστε σε πραγματική ύφεση με απώλεια θέσεων εργασίας. Δεν θα το συνιστούσα αυτό, η συμβουλή μου είναι να μην προχωρήσει σε νέ μείωση επιτοκίων. Θα είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text