Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Η αγορά βιώνει μία κατάσταση απόλυτου πανικού

Η αγορά βιώνει μία κατάσταση απόλυτου πανικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αγορά βιώνει μία κατάσταση απόλυτου πανικού

Η αγορά βιώνει μία κατάσταση απόλυτου πανικού. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων οικονομικών εξελίξεων ή προβλέψεων για την εξέλιξη της οικονομίας και τις επιδράσεις της από τη (διεθνή) εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά της διασύνδεσής της με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες επίσης λειτουργούν σε κατάσταση πανικού. Ενός πανικού που ίσως ξεπερνά και ό,τι είχαμε βιώσει κατά τις δραματικές μέρες της κορύφωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Είναι σαφές ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση στη διεθνή οικονομία, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Όμως, δε γνωρίζουμε το μέγεθός της. Με αυτό δεν προσπαθούμε να υπονοήσουμε ότι αυτή θα είναι μικρή, ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αδίκως αντιδρούν αρνητικά οι επενδυτές. Απλά, δε γνωρίζουμε και δε μπορούμε να γνωρίζουμε την επίδραση μίας επιδημίας -η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία- η οποία μόλις ξεκίνησε. Δεν αποκλείουμε δε, η εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το 2020 να είναι ακόμη και αρνητική.

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές εκδηλώνουν ξεκάθαρα φαινόμενα πανικού. Το ίδιο και η ελληνική. Στο άνοιγμά του σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έφθασε και μέχρι τις 592 μονάδες. Δηλαδή, κατέγραψε απώλειες 35% μέσα σε 12 συνεδριάσεις. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. (Μετά τις 12:00 το μεσημέρι, βρέθηκε στις 628 μονάδες, ενώ μεγάλες απώλειες εξακολουθούν να σημειώνουν οι διεθνείς αγορές και τα παράγωγα των ΗΠΑ).

Η αγορά θα αργήσει να ανέβει. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Από την άλλη πλευρά, δε γνωρίζουμε εάν η κατάσταση πανικού ολοκληρώνεται. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Εκτιμούμε όμως ότι, η αντίδραση της αγοράς θα είναι έντονα ανοδική, μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν να εκδηλωθεί. Δηλαδή, σε πρώτη φάση, θα είναι τύπου “V”. Εκτιμούμε ότι, μετά την αντίδραση αυτή, η αγορά θα βρεθεί στο επίπεδο των 730-750 μονάδων. Δε μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση πέραν αυτού.

Την Παρασκευή, είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο με προβληματισμούς για το σημείο επανεισόδου (για τους συνδρομητές των σελίδων του απόλυτου συστήματος) (δείτε εδώ).

Το βασικό σκεπτικό μας ήταν ότι, η ταχύτητα πτώσης του ΓΔ ήταν τόση μεγάλη, ώστε, εάν υπάρξει αντίδραση τύπου “V”, το “απόλυτο σύστημα” θα μας ξαναβάλει στην αγορά με καθυστέρηση (υπενθυμίζουμε ότι το “απόλυτο σύστημα” έδωσε σήμα εξόδου, στις 24/2/2020, στις 818,35 μονάδες).

Όπως δεσμευθήκαμε, αυτές τις μέρες θα επεξεργαστούμε διάφορα σενάρια επανεισόδου, με διαφοροποιημένους κανόνες, οι οποίοι όμως θα είναι “κανόνες”, δηλαδή θα είναι απλοί και θα έχουν δοκιμαστεί. Παράλληλα, δε θα ξεφεύγουν από τη φιλοσοφία του “απόλυτου συστήματος”.


Λόγω των εξελίξεων αυτών των ημερών, ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάζουμε διαρκώς την ύλη του περιοδικού. Ήδη όμως, σταματήσαμε τις “αναθεωρήσεις” και θα το δημοσιεύσουμε, είτε σήμερα το βράδυ, είτε αύριο το πρωί.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text