Διεθνής Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διεθνής Οικονομία

Ο νέος κοροναϊός θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία φέτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη, στο 2,4% (από 2,9%) και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν η επιδημία εξαπλωθεί. Η Κίνα, η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, φέτος θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 0,8 της μονάδας και να πέφτει στο 4,9%, παρασέρνοντας έτσι και όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, στο 0,8%. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 στην Ευρώπη, θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.

 

***

 

 

Την άποψη ότι το επιτόκιο της Federal Reserve, μετά την αιφνιδιαστική μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα την Τρίτη στο εύρος 1%-1,25%, βρίσκεται επί του παρόντος σε "ικανοποιητικό επίπεδο” εξέφρασε ο πρόεδρος της St Louis Fed, James Bullard. "Έχουμε ορίσει το επιτόκιο στο κατάλληλο επίπεδο για την ώρα, δεδομένων των πληροφοριών που έχουμε μέχρι στιγμής", ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Η δήλωση του Bullard υποβαθμίζει τις προσδοκίες για ενδεχόμενη νέα μείωση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κατά την επικείμενη επίσημη συνεδρίασή της στις 17-18 Μαρτίου.

 

***

 

 

Ο χειρότερος μήνας όλων των εποχών ήταν ο Φεβρουάριος για τον τομέα υπηρεσιών της Κίνας, με τις νέες παραγγελίες να κάνουν βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τους οικονομολόγους να απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές του Πεκίνου για στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε να αποφευχθεί μαζικό κύμα χρεοκοπιών. Ο δείκτης Caixin/Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών(ΡΜΙ) υποχώρησε τον Φεβρουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μόλις στις 26,5 μονάδες από 51,8 του Ιανουαρίου. Είνα η η πρώτη φορά από την εποχή έναρξης της έρευνας, στα τέλη του 2005, που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

 

***

 

Η κινεζική οικονομία θα καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη από τον κορωνοϊό και θα αναπτυχθεί 15% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, δήλωσε στο CNBC ο Joseph Lupton της JP Morgan.  O κ. Lupton, διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας και υπεύθυνος σε διεθνή οικονομικά ζητήματα, ανέφερε στην εκπομπή «Squawk Box» ότι προβλέπει ύφεση 4% το πρώτο τρίμηνο.

 

***

 

Το οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας, των ρυθμιστικών αρχών και της ίδιας της πολιτικής του, επιστρατεύει σταδιακά το Πεκίνο για να περιφρουρήσει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο που βάλλεται σε όλα τα επίπεδα από τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο εν λόγω οίκος προειδοποιεί πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να επιβραδυνθεί έως και στο 4,4% αν η επιδημία παραταθεί μέχρι και τον Απρίλιο. Λιγότερο δυσοίωνο είναι το σενάριο στο οποίο η επιδημία κορυφώνεται τον Μάρτιο και στη συνέχεια υποχωρεί. Στην περίπτωση αυτή η επιβράδυνση μπορεί να μην είναι τόσο ραγδαία και η ανάπτυξη να είναι της τάξης του 5%. Η S&P προεξοφλεί, επίσης, πως σε περίπτωση ραγδαίας επιβράδυνσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών θα εκτιναχθούν φτάνοντας στο 1,1 τρισ. δολ. Ακόμη, πάντως, και στην περίπτωση μιας ηπιότερης επιβράδυνσης, ο εν λόγω οίκος προεξοφλεί πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά φτάνοντας στο 6% του συνόλου.

 

***

 

H Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όπως μεταδίδει το CNBC, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας θα είναι μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4%.

 

***

 

 

Παρά τις πιέσεις και τη διεθνή εκστρατεία, οι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο εξακολουθούν να προσφέρουν μυστικό καταφύγιο σε μεγάλο όγκο πλούτου που παραμένει αφορολόγητος ζημιώνοντας χώρες και πληθυσμούς. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν χώρες όπως οι Νήσοι Κέιμαν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ή το Λουξεμβούργο, γενικώς χώρες χωρίς ισχυρές οικονομίες ή σημαντικές βιομηχανίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αμαρτωλό τραπεζικό κλάδο τους. Λίγοι μπορούν, όμως, να φανταστούν ότι ο δεύτερος στον κόσμο φορολογικός παράδεισος δεν είναι άλλος από την υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, που προσφέρει μυστικότητα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κεφάλαια που παραμένουν μυστικά, αφορολόγητα και αγνώστου προέλευσης. Εν ολίγοις παρά την παγκόσμια ισχύ τους σε όλα τα επίπεδα οι ΗΠΑ προσφέρουν σε ιδιώτες επιχειρήσεις αλλά και οργανώσεις, ενίοτε παράνομες, τη δυνατότητα να «φυγαδεύσουν» τα κεφάλαιά τους στις αμερικανικές τράπεζες, να αποφύγουν τη φορολόγησή τους αλλά ακόμη και να ξεπλύνουν χρήμα προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία κ.λπ. (εδώ)

 

***

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό του 6,3% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, καταγράφοντας την πρώτη της συρρίκνωση σε διάστημα άνω του ενός έτους, καθώς η αύξηση του φόρου πωλήσεων στην αρχή του τριμήνου επιβράδυνε την κατανάλωση. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά την αμερικανική και την κινεζική θα μπορούσε να διολισθήσει σε τεχνική ύφεση -δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ- το τρέχον τρίμηνο, εξαιτίας των επιπτώσεων του κοροναϊού, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

 

***

 

 

Καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σπεύδουν να αφαιρέσουν από τα στρατηγικής σημασίας τμήματα των δικτύων τους τον εξοπλισμό της Huawei, αρχίζει να φαίνεται το κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση με το εμπάργκο κατά του κινεζικού κολοσσού. Και το κόστος δεν θα είναι μόνον χρηματικό, αλλά μεταφράζεται και σε σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς.  Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ο όμιλος κινητής τηλεφωνίας Vodafone αρχίζει να αφαιρεί τον εξοπλισμό της Huawei από τα ευαίσθητα τμήματα των δικτύων σε όλη την Ευρώπη. Υπολογίζει πως το κόστος της αφαίρεσης των τμημάτων και της αντικατάστασής τους θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ σε χρονοδιάγραμμα μιας πενταετίας.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text