Διεθνείς Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διεθνείς Επισημάνσεις

Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών μπορεί να μειωθούν κατά ένα ακόμη διψήφιο ποσοστό βραχυπρόθεσμα, λόγω της ζημιάς από την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε η εταιρεία MSCI που καταρτίζει δείκτες μετοχών, επικαλούμενη ανάλυσή της με βάση σενάριο.Ο  Τόμας Βερμπράκεν, εκτελεστικός διευθυντής της MSCI, είπε ότι αν η παγκόσμια οικονομία υποστεί μόνο βραχυπρόθεσμη ζημιά, η αγορά μπορεί να επανέλθει. Ωστόσο, αν υπάρξει πλήγμα στη μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης, που θα είχε επίπτωση και στα κέρδη των επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, αυτό θα είναι αισθητό για έναν πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

 

***

 

Οι αμερικανικές εταιρείες δεν αναμένεται να έχουν αύξηση κερδών φέτος, καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, προειδοποιεί η Goldman Sachs, την ώρα που οι φόβοι για την οικονομική επίπτωση από την επιδημία ενισχύονται. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών στα 165 δολάρια ανά μετοχή φέτος, από $174 προηγουμένως, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει ανάπτυξη. Στο σενάριο αυτό, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται. Οι προβλέψεις της Wall Street από την άλλη πλευρά κάνουν λόγο για αύξηση κερδών κατά 7%.

 

***

 

Οι αναλυτές της Goldman αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη S&P 500 το 2020, αναμένοντας κατά μέσο όρο κέρδη ανά μετοχή στα 165 δολάρια έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 174 δολάρια, εκτίμηση που αντανακλά μηδενική αύξηση. Παράλληλα, η Goldman υποβάθμισε κατά 4,4% τις εκτιμήσεις της και για το 2021, στα 175 δολάρια ανά μετοχή, ποσό που καταδεικνύει αύξηση 6%. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας στο 7,9% το 2020 και 11% γι ατο 2021.

 

***

 

 

Toν κώδωνα του κινδύνου για την κερδοφορία των τραπεζών κρούει η Fitch Ratings, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, με τον οίκο να επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα για την ένταση, γεωγραφική εξάπλωση και διάρκεια του COVID-19 έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα των αγορών, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα των τραπεζών από συναλλαγές. Αρνητική η προοπτική για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προειδοποιεί και για πιέσεις στην κερδοφορία λόγω χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Στην περίπτωση που η επιδημία τεθεί εγκαίρως υπό έλεγχο, η Fitch δεν αναμένει σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών με διεθνείς δραστηριότητες, εάν όμως η αδυναμία στα έσοδα και επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού είναι παρατεταμένη και στην περίπτωση ενός σεναρίου ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας ο οίκος δεν αποκλείει πιέσεις στα επίπεδα κεφαλαίου, αλλά και στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών μακροπρόθεσμα.

 

***

 

Η Microsoft προειδοποίησε ότι τα έσοδα της από τα Windows και τους προσωπικούς υπολογιστές Surface θα επηρεαστούν αρνητικά εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της επίπτωσης στην οικονομική δραστηριότητα. Ήταν η δεύτερη μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που, στις 26/2/2020, ανακοίνωσε ότι η νόσος Covid-19 θα έχει συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματά της, μετά την Apple που είχε προ ημερών δημοσιοποιήσει ανάλογη προειδοποίηση ότι η επιδημία θα επηρεάσει αρνητικά, αν και προσωρινά, την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των iPhones. Η Microsoft είχε προηγουμένως προβλέψει ότι θα έχει έσοδα 10,75 έως 11,15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 από τις πωλήσεις Windows και Surface, στόχο που θεωρεί πλέον ότι μπορεί να μην πετύχει. (εδώ)

 

***

 

Με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας την περσινή χρονιά και το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Microsoft και Google επιδιώκουν την απομάκρυνση της παραγωγής προϊόντων hardware από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ωστόσο η υπόθεση της μείωσης του βαθμού υποστήριξης από την Κίνα γι’ αυτές τις εταιρείας δεν θα είναι εύκολη. Η κινεζική μεταποίηση είναι πολύ πιο συνδεδεμένη με τις αμερικανικές εφοδιαστικές αλυσίδες από ποτέ άλλοτε. Η Google και η Microsoft επιταχύνουν τις προσπάθειες για μεταφορά της παραγωγής hardware σε άλλα μέρη της Ασίας, ανέφερε πρόσφατα η Nikkei Asian Review. Το πρόβλημα για τις αυτές χώρες είναι ότι η γρήγορη μεταφορά των εφοδιαστικών αλυσίδων θα είναι ένα δύσκολο έργο και η Κίνα θα εξακολουθήσει να παίζει σπουδαίο ρόλο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο μετριασμός του ρίσκου γίνεται πολύ πιο δύσκολος. Η εφημερίδα Nikkei Asian Review, επικαλούμενη πηγές με άμεση γνώση του θέματος, αναφέρει ότι η Google αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ενός smartphone χαμηλού κόστους, που φημολογείται ότι θα λέγεται Pixel 4a, στο Βιετνάμ από τον Απρίλιο.

***

 

Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες το πετρέλαιο, με συνολικές απώλειες σχεδόν 12%. τις μεγαλύτερες σε διάστημα άνω της τετραετίας. Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, όπου θεωρείται σχεδόν δεδομένη μια μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών. Όμως ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ μειώσει την προσφορά κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως, οι τιμές θα μπορούσαν να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τον Απρίλιο, όπως προβλέπει αναλυτής της S&P Global. Και αυτό διότι τα αποθέματα αυξάνονται εν μέσω χαμηλότερης πετρελαϊκής ζήτησης λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, εξηγεί σε συνέντευξή του στο CNBC o Κάγκ Βου, επικεφαλής αναλύσεων για την Ασία. Με τον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού σχεδόν δεδομένο, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση. Ειδικότερα για την Κίνα, ο ΟΠΕΚ  υποβάθμισε την προβλεψή του κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο ήμισυ του έτους.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ρωσίας, που θα πρέπει να συναινέσει, ώστε να εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις και από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του καρτέλ, την επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+. Σύμφωνα με τις πηγές, η Ρωσία φαίνεται να μην συμφωνεί με την πρόταση για πρόσθετες μειώσεις στην προσφορά αργού και να προτιμά την παράταση των υφιστάμενων ποσοστώσεων.

 

***

 

 

 

Η Πολιτεία του Wyoming ανακοίνωσε ότι, τα κρυπτονομίσματα, θα αποκτήσουν σύντομα την πρώτη τράπεζα στο έδαφος των ΗΠΑ για κρυπτονομίσματα, χάρη στην ειδικά διαμορφωμένη νομοθεσία περί θεσμικών αποθετηρίων ειδικού σκοπού. Η νέα τράπεζα, η Avanti Bank and Trust, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της σε ένα χρόνο, παρέχοντας υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σε πρώτη φάση, θα απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία και hedge funds. Σύμφωνα με το νόμο, για να πάρει την άδεια από τις αρχές, θα απαιτηθεί να συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους ισχύοντες ομοσπονδιακούς κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. (εδώ)

 

***

 

Το οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας, των ρυθμιστικών αρχών και της ίδιας της πολιτικής του, επιστρατεύει σταδιακά το Πεκίνο για να περιφρουρήσει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο που βάλλεται σε όλα τα επίπεδα από τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο εν λόγω οίκος προειδοποιεί πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να επιβραδυνθεί έως και στο 4,4% αν η επιδημία παραταθεί μέχρι και τον Απρίλιο. Λιγότερο δυσοίωνο είναι το σενάριο στο οποίο η επιδημία κορυφώνεται τον Μάρτιο και στη συνέχεια υποχωρεί. Στην περίπτωση αυτή η επιβράδυνση μπορεί να μην είναι τόσο ραγδαία και η ανάπτυξη να είναι της τάξης του 5%. Η S&P προεξοφλεί, επίσης, πως σε περίπτωση ραγδαίας επιβράδυνσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών θα εκτιναχθούν φτάνοντας στο 1,1 τρισ. δολ. Ακόμη, πάντως, και στην περίπτωση μιας ηπιότερης επιβράδυνσης, ο εν λόγω οίκος προεξοφλεί πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά φτάνοντας στο 6% του συνόλου.

 

***

 

 

H Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όπως μεταδίδει το CNBC, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας θα είναι μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4%.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text