Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 214 | Entersoft: Μετάταξη στην Κύρια Αγορά

Entersoft: Μετάταξη στην Κύρια Αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Entersoft: Μετάταξη στην Κύρια Αγορά

Η Entersoft προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση 516.800  νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστη με καταβολή 7,00 ευρώ ανά μετοχή, μέσω Δημόσιας Προσφοράς και την έκδοση 27.200 μετοχών που διαθέτηκαν σε εργαζόμενους της εταιρίας, προς 6,30 ευρώ ανά μετοχή. Η έναρξη της δημόσιας πρότασης ξεκίνησε στις 3/3/2020 και η έληξε στις 5/3/2020. Στις 9/3/2020 οι μετοχές της Entersoft, θα διαγραφούν από την Εναλλακτική Αγοράς και θα ενταχθούν στις 10/3/2020 στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Επιτεύχθηκε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,49 φορές. Δείτε το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης (εδώ).

Η Entersoft ξεκίνησε ώς μια startup εταιρία το 2002 και μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο με παρουσία σε 21 χώρες, με πάνω από 3.500 πελάτες και με 3 θυγατρικές (που τις απέκτησε μετά την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. το 2008) σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε πέντε εξαγορές μικρότερων εταιρειών.

Βασική δραστηριότητα του Ομίλου είναι η ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού για επιχειρήσεις και η παροχή συναφών συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης για την εύρυθμη λειτουργία του λογισμικού. Επιπλέον αυτών, παρέχει και σύγχρονες διαδικτυακές υπηρεσίες με το μοντέλο ενοικίασης Software-As-A-Service. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών, η Entersoft πρωταγωνιστεί στην αγορά των ERP, CRM, Retail, Mobile, WMS, xVan και Business Intelligence λύσεων, σχεδιασμένα στην πλατφόρμα .ΝΕΤ της Microsoft και διαθέσιμα για εγκατάσταση σε τοπική υποδομή ή στο Cloud, με άδεια χρήσης ή και ως υπηρεσία Software as a Service (SaaS). Οι πωλήσεις του Ομίλου κατηγοριοποιούνται σε δύο επιχειρηματικούς τομείς: α) έσοδα από πώληση λογισμικών, καθώς και από παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε λογισμικά προγράμματα, και β) έσοδα από παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Η πορεία των οικονομικών του ομίλου τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται αρκετά θετική τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδών. (Δείτε τα στοιχεία ισολογισμού της εταιρίας εδώ) Αυτό κυρίως οφείλεται στις επενδύσεις που πραγματοποίησε και στην εξέλιξη των συστημάτων της, τα τελευταία χρόνια αλλά  και σημαντική διεύρυνση του πελατολογίου της που πετυχαίνει κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2019, ο όμιλος πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 20,3% έναντι 8,65 το α΄εξάμηνο του 2018. Τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου έφθασαν τα 1,37 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 26,2%. Ο όμιλος, σε ανακοίνωση του σχετικά με τα αποτελέσματα  εξαμήνου αναφέρει πως, η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται αφενός στις οικονομίες κλίμακας που δημιουργεί η ανάπτυξη των εσόδων, αλλά και στην καλή εμπορική πορεία που έχουν πλέον τα νέα προϊόντα WMS, Mobile SFA και οι υπηρεσίες SaaS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η άποψή μας: Πρόκειται για μία μεσαίου (για τα ελληνικά δεδομένα) μεγέθους εταιρία πληροφορικής, με ικανοποιητικό -αλλά όχι υψηλό- ρυθμό ανάπτυξης (Μέσος ετήσιος ρυθμός: 13,8%). Η χρηματοοικονομική κατάσταση είναι ισχυρή. Η μερισματική απόδοση μέτρια (κάτω του 3,0%). Η χρηματιστηριακή της πορεία κατά την παρουσία της στην ΕΝΑ, ήταν καλή για τα δεδομένα αυτής της αγοράς, αλλά εμφάνιζε εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών -κάτι που στην Κύρια αγορά θα πρέπει να βελτιωθεί. Η τιμή εισαγωγής της υψηλή (κεφαλαιοποίηση 35 εκατομμύρια με αναμενόμενα κέρδη 2019, 2,5 έως 2,7 εκατ., Ρ/Ε = 14,7 έως 15,0, που θεωρείται υψηλό και δυσκολεύει τα περιθώρια ανόδου). Λόγω του μικρού αριθμού μετοχών στη διασπορά, μπορεί εύκολα να γίνει στόχος κερδοσκοπικών κινήσεων.

Κρίνουμε ότι, από το ενημερωτικό δελτίο (εδώ) πρέπει να διαβάσετε: α) Παράγοντες κινδύνου (σελ 29), β) Προϊόντα (σελ. 43), γ) ιστορική εξέλιξη (σελ. 56), δ) Αμοιβές ΔΣ (σελ. 88), ε) οικονομικά αποτελέσματα (σελ. 98), στ) οικονομική θέση (σελ. 104),

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text