Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Βερολίνο: Οικονομία αλλά και ελληνοτουρκικά στο Φόρουμ

Βερολίνο: Οικονομία αλλά και ελληνοτουρκικά στο Φόρουμ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βερολίνο: Οικονομία αλλά και ελληνοτουρκικά στο Φόρουμ

Με συνθήματα όπως «Ευρώπη μη δολοφονείς» και «Ανοιχτά σύνορα», 100 περίπου διαδηλωτές «υποδέχτηκαν» την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα το μεσημέρι μπροστά από το Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας στο Βερολίνο. Οι δύο πολιτικοί είχαν προσέλθει προκειμένου να μιλήσουν στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ. Στην ημερίδα συμμετείχαν γύρω στις 350 εταιρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα από πολλούς τομείς της Οικονομίας. Το ζητούμενο της εκδήλωσης ήταν η τόνωση του ενδιαφέροντος γερμανών επενδυτών προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Η πολιτική αλλά και  η υγειονομική συγκυρία ανάγκασαν την Άγκελα Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφερθούν στις παρεμβάσεις τους τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα προβλήματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός.

Τα ελληνοτουρκικά στο Φόρουμ

Διαμαρτυρία για την απαγόρευση εισόδου προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Διαμαρτυρία για την απαγόρευση εισόδου προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Τα δύο ζητήματα συζητήθηκαν κατόπιν και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό. Τόσο στη συνάντηση όσο και προηγουμένως στο Φόρουμ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επεσήμανε δε ότι πρόκειται για απόπειρα παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων που υποκινείται με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από την τουρκική κυβέρνηση. Από την πλευρά της η καγκελάριος φαίνεται να τόνισε στην διμερή συνάντηση ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες δεν προβλέπει μόνο τη χρηματική στήριξη της Άγκυρας αλλά και δεσμεύσεις, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσει.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι επιβάλλεται η ανάγκη βελτίωσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επαναπροώθησης προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία εκτός από τα νησιά και από την ενδοχώρα. Πέραν αυτού θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26η Μαρτίου προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ένα πρώτο σοβαρό βήμα καταβλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ. Προκειμένου να μην τορπιλισθεί αυτή η προσπάθεια τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Μητσοτάκης (στο μέτρο του δυνατού) απέφυγαν να πυροδοτήσουν με δηλώσεις τους την κατάσταση. Ενδεικτικό για αυτή τη στάση είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο έλληνας πρωθυπουργός ακύρωσε συνεντεύξεις με γερμανικά ΜΜΕ μετά από παράκληση της καγκελαρίου.

Πρώτες επιτυχίες

Κατ' ιδίαν συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη

Κατ' ιδίαν συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη

Στόχος της οικονομικής ημερίδας ήταν να παρουσιάσει η ελληνικά πλευρά σε γερμανούς επενδυτές τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ελλάδα σε διάφορους οικονομικούς τομείς, όπως ο φαρμακευτικός τομέας, ο αγροτικός τομέας και κυρίως τα πεδία εκείνα που συνδέονται με την «πράσινη ενέργεια». Δεδομένου ότι η Ελλάδα θέλει να μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως το 2028 και να αναπτύξει αντί αυτού τον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οι ευκαιρίες για ξένους είναι μεγάλες, τονίσθηκε επανειλημμένα από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης στα πάνελ της ημερίδας που παρουσίασε η δημοσιογράφος της Deutsche Welle Ειρήνη Αναστασοπούλου.

Πάντως πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει. Στο περιθώριο του Φόρουμ ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE και η ΔΕΗ υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης (ΜΟU), το οποίο αφορά την απενεργοποίηση εργοστασίων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα που παράγουν ενέργεια με λιγνίτη, όπως και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πριν μερικές ημέρες η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης έργων JUWI και τα Ελληνικά Πετρέλαια υπέγραψαν συμφωνία για φωτοβολταϊκό έργο στην περιοχή της Κοζάνης ύψους 150 εκατομ. ευρώ. Και η γερμανική Accusol πήρε άδεια να επεκτείνει δραστηριότητες που αφορούν την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, εκτός από την Κάρπαθο και σε άλλα εννέα νησιά του Αιγαίου.

Χρειάζεται δρόμος ακόμη

Το να έχεις άδεια για ανεμογεννήτριες στην Τήνο δεν σημαίνει ότι μπορείς να τις στήσεις

Το να έχεις άδεια για ανεμογεννήτριες στην Τήνο δεν σημαίνει ότι μπορείς να τις στήσεις

Παρά τις προθέσεις και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα φιλικό περιβάλλον για επενδυτές, θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά για να θεωρηθεί η χώρα πράγματι ελκυστικός οικονομικός προορισμός ξένων κεφαλαίων. Τραυματική είναι για παράδειγμα η εμπειρία μεσαίας γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Παρ΄ ότι διαθέτει άδεια για να στήσει ανεμογεννήτριες στην Τήνο, τοπικοί παράγοντες, ανάμεσα τους και η δημοτική αρχή, κάνουν το παν για να αποτρέψουν την υλοποίηση του έργου.

Πολλοί άλλοι ξένοι επενδυτές δεν κάνουν καν το βήμα να έρθουν στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στην Deutsche Welle, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα και εκτός αυτού προσφέρονται και οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Παρά ταύτα, στις συζητήσεις που έχει με ξένους επενδυτές του θέτουν συνήθως τρία θέματα, για τα οποία διστάζουν να έρθουν στην Ελλάδα: οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, η αργή ταχύτητα με την οποία αποδίδεται δικαιοσύνη, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος. Βέβαια, δηλώνει ο Φ. Καραβίας, η νυν κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει αυτές τις αδυναμίες. Απομένει τώρα να ξεπεραστούν.

Η τάση προς την οποία κινείται η ελληνική οικονομία «είναι σωστή», τόνισε πάντως στην ομιλία της στο Φόρουμ η καγκελάριος Μέρκελ. Η επόμενη ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα είναι η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text