Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ελλάκτωρ: Μέχρι τέλη Μαρτίου οι υπογραφές για την μαρίνα Αλίμου

Ελλάκτωρ: Μέχρι τέλη Μαρτίου οι υπογραφές για την μαρίνα Αλίμου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελλάκτωρ: Μέχρι τέλη Μαρτίου οι υπογραφές για την μαρίνα Αλίμου

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υπογραφεί η, 40ετούς διάρκειας, σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου, όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, η διοίκηση της, παραχωρησιούχου του έργου, Ελλάκτωρ, που σχεδιάζει να επενδύσει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος αγοράς) για την αναβάθμιση της εγκατάστασης. Οι επικεφαλής της εισηγμένης, με αφορμή την πτώση της μετοχής κατά 30% της εισηγμένης την περασμένη Πέμπτη, διέλυσαν, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, με κατηγορηματικό τρόπο φημολογία "η οποία βασίστηκε σε μία σειρά ψεύτικων ισχυρισμών", όπως ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος του δ.σ. της Ελλάκτωρ Γιώργος Προβόπουλος.

Τα έργα

Η Ελλάκτωρ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δίνοντας έμφαση στις παραχωρήσεις, αύξησε το ποσοστό της στην Αττική Οδό κατά 6,5%, στο 65,8%, έχοντας εξασφαλίσει για 40+10 χρόνια την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου. "Μετά την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα πραγματοποιήσουμε μια επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, διευρύνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο των έργων παραχώρησής μας σε έργα πέραν των αυτοκινητοδρόμων".

Συμμετέχει ακόμη ή έχει προεπιλεγεί σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, και περιλαμβάνουν την Εγνατία Οδό, το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτη, τον Οδικό Άξονα "Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη", Πανεπιστημιακά Κτήρια - Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη και την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας.

Εκτός Ελλάδας, η εταιρεία δίνει έμφαση στη ρουμανική αγορά, όπου η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ Άκτωρ ανέλαβε το έργο κατασκευής σιδηροδρομικού έργου, προϋπολογισμού 627 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία, συμμετέχοντας ως μέλος κοινοπραξίας με ποσοστό της τάξης του 30%.

Στην Αυστραλία, ολοκλήρωσε 3 από τα 4 φωτοβολταϊκά έργα "που επιβάρυναν με απροσδόκητες ζημιές τη χρήση του 2019", ενώ εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020 ολοκληρώνεται και το τέταρτο χωρίς να αναμένεται επιπλέον επιβάρυνση της χρήσης του 2020.

Πριν από 18 μήνες, η εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Καλλιτσάντσης, παρέλαβε εννέα κατασκευαστικά έργα σε Ρουμανία, Σερβία και Αλβανία, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ, τα οποία "ήταν σε κατάσταση σχεδόν παντελούς εγκατάλειψης, ενώ οι αναθέτουσες αρχές απειλούσαν να ρευστοποιήσουν τις σχετικές εγγυητικές επιστολές".

Η χρηματοδότηση

Με στόχο την άντληση νέων κεφαλαίων, η Ελλάκτωρ, όπως αναφέρθηκε στο conference call, προχώρησε στην εξασφάλιση 670 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο μέσω έκδοσης δύο ομολόγων, ενώ προχώρησε στην πώληση των κεντρικών γραφείων του ομίλου, στην πώληση της συμμετοχής της Ελλάκτωρ στην Elpedison και άλλων μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Ενόψει των υπογραφών για τη μαρίνα Αλίμου, τέλη Μαρτίου, η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί τόσο μέσω της δεύτερης έκδοσης του ομολόγου όσο και μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος "είναι σε τελικό στάδιο κλεισίματος".

Όπως έκαναν, χθες, γνωστό οι επικεφαλής της εισηγμένης, η Άκτωρ δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών ούτε κατάπτωσης εγγυητικών που έχει ήδη εκδώσει. Από τις δύο εκδόσεις ομολόγων έχουν διασφαλιστεί σημαντικά κεφάλαια τα οποία σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης μπορούν να διατεθούν αν κριθεί επιθυμητό στον κλάδο της κατασκευής, ενώ 86 εκατ. ευρώ από την πρώτη έκδοση του ομολόγου κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή και τον μηδενισμό του συνόλου των δανείων της Άκτωρ στις ελληνικές τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης (αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ) ερωτηθέντες για τις φήμες περί έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις, έκαναν λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς και δήλωσαν ότι αλληλοστηρίζονται και αντίστοιχα παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον όμιλο και τη διοίκηση.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text