Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει το πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας Ευρώπης-Ερντογάν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει το πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας Ευρώπης-Ερντογάν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει το πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας Ευρώπης-Ερντογάν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Συμμαχίες σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, ενόψει της επικείμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 26 και 27 Μαρτίου, δομεί τις τελευταίες 24 ώρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την παρουσία του στο Βερολίνο και την κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με τον καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, με ατζέντα και σε αυτήν την περίπτωση το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις των συνεπειών του κοροναϊού στο οικονομικό επίπεδο. Η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που στάθηκαν εμφατικά εναντίον των προκλητικών κινήσεων Ερντογάν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να ισχυροποιεί το πλέγμα των συνομιλιών του, με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και στη…σύναξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική πλευρά, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ, εκφράζει την ικανοποίησή της για όσα παρήχθησαν στη γερμανική πρωτεύουσα. "Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά το πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας. Εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μία δήλωση που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που (την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν έφτανε στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών) διεμήνυσε ότι η Άγκυρα πρέπει:

- Να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο.

- Να πάψει να τους υποκινεί, διασπείροντας προπαγάνδα και fake news.

- Να δεχθεί πίσω, με γρήγορες διαδικασίες, όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.

Έχοντας, λοιπόν, στραμμένη την προσοχή της στη συζήτηση που ανοίγει για την επικαιροποίηση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η Αθήνα θέτει όρους στο τραπέζι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, παρουσίασε αναλυτικά ντοκουμέντα των τουρκικών προκλήσεων και της ενορχήστρωσης των μεταναστευτικών ροών, με την κυβέρνηση να ζητεί όσον αφορά σε μία επόμενη Κοινή Δήλωση:

- Κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

- Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία να γίνονται πλέον, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

"Δείξαμε τις τελευταίες δέκα μέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν. Αποδείξαμε τη στιγμή της κρίσης ότι έχουμε τόσο τη βούληση, όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα. Τα λόγια της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης αποτελούν την πυξίδα μας και η παρουσία όλης της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από λίγες μέρες στον Έβρο δεν υπήρξε μόνο συμβολική κίνηση αλλά και ένα πολύ ουσιαστικό γεωπολιτικό γεγονός. Και βέβαια, η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας. Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν αφορά μόνο στα χρήματα που λαμβάνει η Άγκυρα από την Ευρώπη, αλλά και το σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί τάπητος οι συνέπειες του κοροναϊού στην Οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, έθεσαν επί τάπητος το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κοροναϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κοροναϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Επειδή, μάλιστα, η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text