Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 214 | Βασικές Εξελίξεις κατά το 2019

Βασικές Εξελίξεις κατά το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά το έτος 2019, το σύνολο του Ενεργητικού των ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) και των ΟΕΕ (Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων) αυξήθηκε κατά 16,8% σε 17,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. Μετά την απότομη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών στα τέλη του 2018, οι χρηματιστηριακές αγορές μετοχών και ομολόγων κατέγραψαν μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια του 2019. Αυτή η συνολική άνοδος των αγορών, σε συνδυασμό με ισχυρές πωλήσεις νέων μεριδίων, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη άνοδο του συνολικού Ενεργητικού των ΟΣΕΚΑ και των ΟΕΕ.

Οι καθαρές πωλήσεις μεριδίων από τους ΟΣΕΚΑ και τις ΟΕΕ αυξήθηκαν σε 546 δισ. ευρώ από 258 δισ. ευρώ το 2018. Οι καθαρές πωλήσεις μεριδίων από τους ΟΣΕΚΑ ανήλθαν σε 394 δισ. ευρώ, έναντι 121 δισ. ευρώ το 2018. Οι εισροές σε ΟΕΕ αυξήθηκαν επίσης το 2019, σε 152 δισ. 137 δισ. το 2018.

Τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια ήταν η κατηγορία με τις περισσότερες πωλήσεις νέων μεριδίων κατά το 2019, συγκεντρώνοντας 301 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Ο φόβος για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ώθησε τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν σε πιο ευνοϊκή νομισματική πολιτική. Η πρόβλεψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό οδήγησε πολλούς επενδυτές να επενδύσουν σε ομολογιακά κεφάλαια.

Τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια υπέστησαν καθαρές εκροές κατά το 2019. Οι πωλήσεις νέων μεριδίων ήταν αρνητικές για τους πρώτους 8 μήνες του έτους, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ότι η εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις χρηματιστηριακές αγορές. Καθώς οι εντάσεις μειώθηκαν, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε και οι εκροές κεφαλαίων υποχώρησαν.

 

Δείτε το site της EFAMA (εδώ) - Δείτε την ετήσια έκθεση (εδώ) - Δείτε τον πίνακα των βασικών στατιστικών (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text