Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 214 | Ο χρόνος θα προσδιορίσει το μέγεθος του προβλήματος

Ο χρόνος θα προσδιορίσει το μέγεθος του προβλήματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο χρόνος θα προσδιορίσει το μέγεθος του προβλήματος

Είναι ακόμη νωρίς για να κρίνουμε και να εξάγουμε συμπεράσματα για τις επιδράσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού. Από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις της κοινωνίας -επειδή σήμερα, μόνον αυτό το στοιχείο έχουμε- αντιλαμβανόμαστε ότι όντως δημιουργείται πρόβλημα στην κατανάλωση, το οποίο ενδεχομένως να μεταφερθεί και στην παραγωγή. Το πόσο θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, θα κρίνει και το μέγεθος της βλάβης που θα υποστεί η κοινωνία. Παράλληλα, κρίσιμο ερώτημα είναι το πώς θα έχει η κατάσταση, στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, στην περίοδο μετά το Πάσχα, αφού αυτό θα κρίνει την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων στους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρέπει όμως να αποσαφηνίσουμε ότι, δεν έχει καμία λογική η σύγκριση της σημερινής κατάστασης με την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε το 2010, ή στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα έκτακτο γεγονός, το μέγεθος του οποίου δε γνωρίζουμε, το οποίο όμως δεν οφείλεται σε δομικές αδυναμίες της οικονομίας. Αντίθετα, η κατάσταση που αντιμετωπίζαμε στην αρχή της κρίσης (περίοδος 2010) ήταν μία κατάσταση άκρως πιεστική (λόγω του χρέους) η οποία προκλήθηκε από βαθιές δομικές ανωμαλίες και δυσλειτουργίες της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και της πολιτικής. Η έξοδος από εκείνη την κατάσταση απαιτούσε δύσκολες και μακροχρόνιες προσπάθειες, όπως άλλωστε και έγινε. Αντίθετα, η έξοδος από τη σημερινή “περιπέτεια” μπορεί να είναι γρήγορη, με σχετικά μικρές βλάβες. Θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα διαρκέσει.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text