Αρχική | Χρηματιστήριο | Ξεκινά το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ξεκινά το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεκινά το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Tην ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 ξεκινά η λειτουργία της αγοράς προθεσμιακών προϊόντων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Βοτανικό.

Η τεχνική πρόβα που έγινε τη περασμένη Kυριακή έδειξε ότι το σύστημα λειτούργησε άψογα, ενώ σε υψηλό επίπεδο υπήρξε και η κατάρτιση των συμμετεχόντων παικτών στη διαπραγμάτευση χρηματοπιστωτικών προϊόντων χωρίς φυσική παράδοση. Προβληματισμό ωστόσο δημιουργεί το γεγονός ότι δεν συμμετείχε η ΔΕΗ, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του market maker, συνεπώς από εκείνη εξαρτάται η ύπαρξη προϊόντος προς διαπραγμάτευση.

Παρότι η διαδικασία ήταν απολύτως εικονική, ας σημειωθεί ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου «έκλεισε» στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που, εάν αφορούσε πραγματική συναλλαγή, θα προκαλούσε ελάχιστο ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται πολύ υψηλή για τα σημερινά δεδομένα της ηλεκτρικής αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η θέσπιση του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου σημαίνει ότι οι ενεργειακές συναλλαγές θα φύγουν από το στενό έλεγχο του κράτους ή των κρατικών εταιρειών και θα πραγματοποιούνται με όρους αγοράς από τους συμμετέχοντες.

Στην πραγματικότητα το Ενεργειακό Χρηματιστήριο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αγορά στην οποία συναντιούνται και συναλλάσσονται οι πωλητές παραγωγοί και έμποροι ενέργειας με τους αγοραστές, δηλαδή τις εταιρείες προμήθειας, τους μεγάλους καταναλωτές, τους εκπροσώπους φορτίου κλπ.

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text