Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ερευνα για πωλήσεις στο Χ.Α. ζητεί η «Ελλάκτωρ»

Ερευνα για πωλήσεις στο Χ.Α. ζητεί η «Ελλάκτωρ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερευνα για πωλήσεις στο Χ.Α. ζητεί η «Ελλάκτωρ»

Στην αποστολή αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διερευνήσει τις συναλλαγές των συνεδριάσεων της 5ης και 6ης Μαρτίου, προχώρησε χθες η διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ», σε μια κίνηση να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την «αιφνίδια, αδικαιολόγητη και ακραία πτώση της μετοχής». Παράλληλα, στο πλαίσιο χθεσινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και αναλυτές, σημειώθηκε ότι ναι μεν η κερδοφορία του τομέα των κατασκευών εξακολούθησε να καταγράφει αρνητικές ροές και κατά τη χρήση 2019, πλην όμως αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς τα ζημιογόνα έργα, κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα στην Αυστραλία, θα έχουν παραδοθεί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η διοίκηση του ομίλου υπεραμύνθηκε των κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα για την ανάταξη του κατασκευαστικού του «βραχίονα», δηλαδή της «Ακτωρ», ενώ σημείωσε ότι απρόβλεπτες εξελίξεις στο μεσοδιάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της της στέρησαν νέες συμβάσεις έργων της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ. Το ποσό αφορά έργα τα οποία είχε εξασφαλίσει η εταιρεία, πλην όμως δεν μπόρεσε να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία εταιρείες που είχαν μπει σε διευθέτηση με την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού βρέθηκαν αίφνης εκτεθειμένες, εφόσον είχαν εμπλακεί σε παραβάσεις ανταγωνισμού τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό γιατί ως σημείο έναρξης της τριετούς περιόδου στενής επιτήρησης καθορίστηκε πλέον η ημερομηνία ένταξης στη διαδικασία διευθέτησης και όχι η ημερομηνία τέλεσης των αδικημάτων. Επιπλέον, ο τομέας των κατασκευών στην Ελλάδα επλήγη ακόμα περισσότερο το 2019, καθώς εκμηδενίστηκε η παραγωγή νέων δημόσιων έργων, τόσο λόγω της παραπάνω νομικής επιπλοκής όσο και λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, που έφερε «πίσω» αρκετούς διαγωνισμούς ή ανέτρεψε τον σχεδιασμό σε άλλους.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλο της «Ελλάκτωρ», «πριν από 18 μήνες, εννέα κατασκευαστικά έργα στη Ρουμανία, στη Σερβία και στην Αλβανία, συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ήταν σε κατάσταση σχεδόν παντελούς εγκατάλειψης, ενώ οι αναθέτουσες αρχές απειλούσαν να ρευστοποιήσουν τις σχετικές εγγυητικές επιστολές. Η διοίκηση της “Ακτωρ” στα Βαλκάνια είχε απολέσει συνολικά την αξιοπιστία της και η επικοινωνία με τους πελάτες και τις αναθέτουσες αρχές ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Η διεθνής παρουσία της εταιρείας ήταν διεσπαρμένη χωρίς συγκεκριμένη γεωγραφική στρατηγική και γνώση των αγορών. Η “Ακτωρ” ήταν δεσμευμένη από μια σειρά συμβάσεων για φωτοβολταϊκά στο εξωτερικό, οι οποίες δεν είχαν οικονομικό και επιχειρηματικό νόημα και ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες».

Σήμερα, όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ακτωρ», Αλέξανδρος Εξάρχου, αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με αναθέτουσες αρχές, πελάτες και εργολάβους, ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα κι επιπλέον, στη Ρουμανία, εξασφαλίστηκαν δύο νέες, σημαντικές συμβάσεις έργων. Πάντως, η εταιρεία έχει αναθεωρήσει ριζικά την παρουσία της εκτός Ελλάδος και πλέον αναμένεται να την περιορίσει σε πολύ λίγες χώρες, π.χ. στα Βαλκάνια σχεδόν αποκλειστικά στη Ρουμανία. «Εχουμε δηλώσει ότι θεωρούμε έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ ως μια σχετικά ασφαλή ζώνη για την “Ακτωρ” και προσεγγίζουμε τον στόχο αυτό με μετριοπάθεια όσον αφορά τα έργα που στοχεύουμε και κυρίως τις προσφορές που υποβάλλουμε», σημείωσε ο κ. Εξάρχου.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text