Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γιατί απογοήτευσε το Bitcoin

Γιατί απογοήτευσε το Bitcoin

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί απογοήτευσε το Bitcoin

Πώς εξηγείται η διολίσθηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος παρά την αρχική «ανοσία» στον πανικό που προκάλεσε ο κορωνοϊός. O ρόλος του επικείμενου halving, οι πωλήσεις και πώς κινείται η αγορά σήμερα.

Το Bitcoin απογοήτευσε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Αυτή τη φορά δεν ακολούθησε τον χρυσό, ο οποίος κινήθηκε αξιοπρεπέστατα. Το ψηφιακό νόμισμα, όπως και το σύνολο των κρυπτονομισμάτων, παρασύρθηκε σε χαμηλότερες τιμές, ακολουθώντας την πορεία των υπόλοιπων παραδοσιακών χρηματιστηριακών τίτλων. Γιατί άραγε είχαμε αυτή την εξέλιξη, πέρα από τη μειωμένη όρεξη για ανάληψη ρίσκου από πλευράς επενδυτών;

Ο πρώτος λόγος αφορά την περίοδο που βρισκόμαστε, λίγο πριν το halving. Το ιστορικό των προηγούμενων δύο περιπτώσεων μας δείχνει πως υπήρξε πάντα έντονη μεταβλητότητα στις τιμές. Πέρα όμως από την ιδιαιτερότητα της περιόδου, η αγορά των crypto παρουσιάζει αυτό το χαρακτηριστικό. Υπάρχουν συχνά στιγμές με μεγάλο volatility. Κάποιοι το βλέπουν ως πλεονέκτημα, επειδή δίνει συχνά ευκαιρίες, ορισμένοι σαν μειονέκτημα, επειδή τους αγχώνει και τους δυσκολεύει στο trading, ενώ άλλοι αδιαφορούν από τις καθημερινές διακυμάνσεις, επειδή είναι μακροχρόνιοι επενδυτές.

Από την άλλη, αυτές τις ημέρες και ποια αγορά δεν παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα! Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε από τώρα πως το Bitcoin απώλεσε την ανοδική του τροχιά. Ακόμα βρίσκεται εντός ορίων, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά σε κάτι που έχουμε αναφέρει ξανά. Τα πορτοφόλια των υπεύθυνων της απάτης του συστήματος Ponzi της PlusToken ακόμα έχουν αρκετά κρυπτονομίσματα, κυρίως σε Bitcoin και Εthereum. Το Σάββατο διαπιστώθηκε πως μετέφεραν 13.000 Bitcoin, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, στους λεγόμενους «αναμεικτήρες». Ακολουθήθηκε δηλαδή μια διαδικασία όπου δύσκολα ανιχνεύεται η διαδρομή των νομισμάτων. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να πούλησαν αυτή την ποσότητα, η οποία να δημιούργησε πίεση και να παρέσυρε την αγορά.

Έξι από τους υπεύθυνους του PlusToken έχουν συλληφθεί από τον Ιούνιο του 2019, αλλά πρόλαβαν να στείλουν 180.000 Βitcoin, 6.400.000 Εthereum 111.000 Τether, σε άλλα πορτοφόλια. Τα περισσότερα νομίσματα έχουν πουληθεί ήδη. Είχαν μείνει μόνο 20.000 Bitcoin, από τα οποία όπως είπαμε, οι 13.000 φαίνεται ότι μετακινήθηκαν και ρευστοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η προοπτική για το Bitcoin δεν έχει αλλάξει

Οι αγορές είναι συχνά παράλογες, βραχυχρόνια μπερδεύουν. Το σημαντικό είναι τι θα γίνει σε απόσταση χρόνων. Το Bitcoin δεν παύει να είναι ακόμα μια νέα τεχνολογία. Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν οι συνθήκες. Είναι όπως τα πρώτα αεροπλάνα. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν παλαιότερα πως μπορούν να μεταφερθούν πράγματα και πρόσωπα χωρίς να χρειάζονται οι δρόμοι ή οι θάλασσες, έτσι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι πρόσφατα πως δεν θα χρειαζόμαστε μεσάζοντες ή τράπεζες. Μόνο που το ταξίδι είναι ψηφιακό.

Για να πορευτείς στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, χρειάζεται σωστή ενημέρωση, προκειμένου να μην εξαπατηθείς όπως όσοι έβαλαν τα λεφτά τους στο PlusToken ή στο OneCoin ή σε άλλες απάτες. Έχασαν το σύνολο των χρημάτων που επένδυσαν, είτε γιατί τους παρείχαν πλαστά πιστοποιητικά κατοχής νομισμάτων έναντι αμοιβής (από καθαρή άγνοια, καθώς το Bitcoin το ίδιο δεν μπορεί από τη φύση του να παραγραφεί), είτε γιατί πίστεψαν κάποιον επιτήδειο που τους πούλησε μια «θαυματουργή» ιδέα με αξιοπιστία κομπογιαννίτη που πουλάει φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Όσοι ζημιώθηκαν είναι κατανοητό να διατηρούν αρνητική προδιάθεση έναντι των κρυπτονομισμάτων και να δυσανασχετούν όταν ακούνε γι' αυτά. Ωστόσο ο χώρος των crypto έχει τόση ευθύνη όση και ο θεσμός του χρηματιστηρίου, αν χάνεις τα χρήματα που επένδυσες. Για να μην την ξαναπατήσεις, υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε να προσπαθήσεις να ενημερωθεί, να μάθεις, να γνωρίσεις τις ιδιαιτερότητες του χώρου, είτε να το βρίζεις και να προσπαθείς να το εκδικηθείς, όπως ο Ξέρξης όταν μαστίγωσε τη θάλασσα.

Σημαντικές νομικές αποφάσεις

Η ειδησεογραφία περιλαμβάνει πολύ θετικές ειδήσεις, οι οποίες επισκιάστηκαν από τον πανικό στα χρηματιστήρια. Τις προηγούμενες ημέρες ένα γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε επίσημα το Bitcoin ως χρήμα. Ως ανταλλάξιμο, άυλο περιουσιακό στοιχείο. Είναι η πρώτη φορά που ένα γαλλικό δικαστήριο λαμβάνει τέτοια απόφαση, σύμφωνα με το The echoes. Η απόφαση προέκυψε από διαμάχη μεταξύ του ανταλλακτηρίου Paymium και της εταιρείας επενδύσεων BitSpread. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα να μην υπάρχουν μόνο νόμιμες δοσοληψίες αλλά και δανεισμός!

Η επόμενη είδηση μας έρχεται από τη Νότια Κορέα, όπου είχαμε τροποποίηση του νόμου για την υποβολή εκθέσεων και τη χρήση ειδικών οικονομικών πληροφοριών, μετά από μια μακρά διετή διαδικασία διαβουλεύσεων. Μέχρι τώρα, οποιοσδήποτε μπορούσε να ανοίξει ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ημιπαράνομα πάνω από 70. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά προβλημάτων, καθώς πολλοί έπεσαν θύματα απάτης. Πλέον θα λειτουργούν επίσημα, κατόπιν ειδικής άδειας από τις αρχές.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text