Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Κορωνοϊός: Διάγγελμα του πρωθυπουργού – Επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Διάγγελμα του πρωθυπουργού – Επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κορωνοϊός: Διάγγελμα του πρωθυπουργού – Επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση

Στους πολίτες αναμένεται να απευθυνθεί, σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει περισσότερο και να ζητήσει την «ευλαβική» τήρηση των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, οι φορείς και το Κράτος.

Πρόκειται για πλήρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση τους ιού και τις δυσκολίες που προκαλεί στον πληθυσμό.

Προϊδέασε για τις κινήσεις του συνομιλώντας με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα πήρε μία σειρά από νέα δραστικά μέτρα».

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, πανεπιστημίων, βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες ως ένα απαραίτητο μέτρο πρόληψης, προκειμένου να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό εδώ να επισημάνω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο τον οποίο έχουμε, ελέγχοντας την επέκταση αυτής της επιδημίας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα υγείας μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε -και θέλω να το τονίσω αυτό εδώ- τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας, στους οποίους κάνω ακόμα μία φορά μία έκκληση, ότι σε αυτές τις συνθήκες και μέχρι να περάσει αυτή η κρίση, είναι πάρα πολύ σημαντικό όσο γίνεται και όσο αυτό είναι εφικτό, να παραμένουν στο σπίτι τους».

Υπευθυνότητα και σοβαρότητα

Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από όλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και για αυτό, κάτι που ανέφερε και στους ευρωπαίους συνομιλητές του, από τους οποίους ζήτησε αλληλεγγύη.

«Είναι μία κρίση, θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και θα έχουμε την ευκαιρία βέβαια να συζητήσουμε και σε λίγο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ποιες κοινές δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πλαίσιο πρώτων μέτρων για να βοηθήσει επιχειρήσεις που πλήττονται ως προς τη ρευστότητά τους και αύριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια συμπληρωματικά ακόμα μέτρα και βέβαια προσαρμόζουμε συνέχεια τις πολιτικές μας με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας» είπε.

Μάσκες και αναπνευστήρες

Ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας.

«Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών-μελών με μέσα και προσωπικό. Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.

Ζήτησε το κόστος των μέτρων αυτών να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Προτάσεις του Αλ. Τσίπρα

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία.

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων προτείνει προσλήψεις 4.000 γιατρών και νοσηλευτών, ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με επιπλέον κλίνες και προσωπικό, αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, και μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις του.

«Έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη. Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η Εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας, όλοι» ανέφερε.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text