Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Όλα τα μέτρα των υπ. Εργασίας και Εσωτερικών για την κάλυψη επιχειρήσεων –εργαζομένων λόγω κοροναϊού

Όλα τα μέτρα των υπ. Εργασίας και Εσωτερικών για την κάλυψη επιχειρήσεων –εργαζομένων λόγω κοροναϊού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Δ. Κατσαγάνη

Στην τελική φάση των διαδικασιών για τη λήψη των  αποφάσεων μπαίνει σήμερα η κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα τα οποία θα λάβει για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων έναντι των συνεπειών του κοροναϊού.

Tα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως πιο πριν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και εργοδοτικών φορέων για το ίδιο θέμα.

Χθες  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, κλπ). Έπειτα,  ο Υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων, των πανεπιστημίων και των φροντιστηρίων της χώρας από σήμερα έως τις 22 Μαρτίου.

Ακολούθησε, στη συνέχεια, διυπουργική σύσκεψη μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπ. Εργασίας και του  Υπ. Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε πως :

*Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας και γι’ αυτό θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

* Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως τα μέτρα τα οποία, μεταξύ άλλων εξετάζονται είναι :

· Καταβολή αμοιβών στους εργαζομένους από τους εργοδότες τους σε περίπτωση οικειοθελούς  (δηλ. με απόφαση των ίδιων των εργοδοτών) κλεισίματος της επιχείρησης τους (όπως προβλέπει το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα)

· Καταβολή αμοιβών στους εργαζομένους από το κράτος σε περίπτωση που κλείσουν επιχειρήσεις με "διοικητική πράξη" δηλαδή με απόφαση της κυβέρνησης

· Αδειοδότηση μετά αποδοχών και χωρίς χρήση όλης της κανονικής άδειας  σε ένα από τους δύο εργαζομένους γονείς, εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο γονέας (λόγω του κλεισίματος των σχολείων έως 22/3)

· Ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων, αγροτών) των πληττόμενων περιοχών (σ.σ. νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) σε έως 36 δόσεις.

· Παράταση τριών μηνών στην καταβολή των προνοιακών-αναπηρικών επιδομάτων στους δικαιούχους των οποίων εκκρεμεί η πιστοποίηση της αναπηρίας τους

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης θα "κλειδώσουν" μετά το προσεχές Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Σημειώνεται πως ήδη ο Γ. Βρούτσης έχει ανακοινώσει τα ακόλουθα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έχει πληγεί σημαντικά ο τζίρος τους –λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού- αλλά δεν έχουν κλείσει :

* Αναστολή των υποχρεώσεων του εργοδότη προς το σύστημα "Εργάνη".

* Δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παροχή και εργασίας (τηλεργασία) από τους υπαλλήλους μίας εταιρείας

* Τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των εισφορών (τρεχουσών, δόσης ρύθμισης) που πρέπει να πληρωθούν έως 31/3.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ανακοινώσει επιπλέον παρεμβάσεις και συγκεκριμένα :

* Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

* Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

* Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text