Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πότε θα ανακάμψει η Wall Street - Τι διδάσκει η ιστορία των sell-off

Πότε θα ανακάμψει η Wall Street - Τι διδάσκει η ιστορία των sell-off

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πότε θα ανακάμψει η Wall Street - Τι διδάσκει η ιστορία των sell-off

Του Sergei Klebnikov

Παρότι ο κοροναϊός -τώρα πλέον και ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου- εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στις χρηματιστηριακές αγορές και να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν κάποιοι που δεν τους έχει κυριεύσει ο πανικός. Ορισμένοι ειδικοί, παρά τα πρόσφατα sell-offs, υποστηρίζουν ότι οι φόβοι για επικείμενη οικονομική ύφεση είναι υπερβολικοί, καθώς η αγορά ιστορικά τείνει να ανακάμπτει μακροπρόθεσμα.

Ο κοροναϊός σίγουρα έχει πλήξει σφόδρα το χρηματιστήριο και την οικονομία των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έχουν περάσει σε φάση διόρθωσης και πλέον φλερτάρουν με τα επίπεδα εισόδου σε bear market (σ.σ. όπως ορίζεται η πτώση άνω του 20% από την πρόσφατη "κορυφή”), καθώς ήδη σημειώνουν "βουτιά” μεγαλύτερη του 15% από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Παρ’ όλο όμως που πολλοί παράγοντες της Wall Street προσπαθούν ήδη να υπολογίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αφήσει πίσω της η επιδημία του κοροναϊού, αλλά και ο πρόσφατος πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου, τα ιστορικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αγορά τελικά θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος - ακόμη και μετά την ιστορική πτώση της Δευτέρας που σηματοδότησε τη χειρότερη ημέρα για την αγορά μετοχών από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Τα ιστορικά στοιχεία της Bespoke Investment Group αποκαλύπτουν ότι από το 1990 μέχρι σήμερα υπήρξαν άλλες τρεις χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ο S&P 500 βρέθηκε σε "αχαρτογράφητα”, υπερπωλημένα (oversold) επίπεδα (ήτοι παρουσίασε τρεις τυπικές αποκλίσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών): τον Οκτώβριο του 2008, τον Αύγουστο του 2011 και τον Αύγουστο του 2015.

Παρότι και στις τρεις περιπτώσεις, ο S&P 500 βρέθηκε σε νέα χαμηλά επίπεδα πριν κινηθεί και πάλι ανοδικά, "η αγορά τελικά επανήλθε σε (σ.σ. ανοδική) τροχιά” εντός των επόμενων τριών και έξι μηνών - με εξαίρεση το 2008 που χρειάστηκε ένα έτος για να επιστρέψει σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan Chase, η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει ένα πολύ χειρότερο σενάριο. Μάλιστα, στο σενάριο αυτό αναμένεται μια συντονισμένη δράση της Federal Reserve και της αμερικανικής κυβέρνησης που θα βοηθήσει τις αγορές να ανακάμψουν από τα πρόσφατα sell-offs και "τελικά να ξεπεράσουν την επιδημία”, σημειώνει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές των ΗΠΑ της JPMorgan Chase.

Από τη μεριά του, ο Charles Lemonides, επικεφαλής επενδύσεων της ValueWork, επισημαίνει ότι παρότι η αγορά βίωσε ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες, εντούτοις παρουσιάζει "μια εξαιρετική ευκαιρία για αγορές μετοχών που δεν ανήκουν στο κλαμπ των top 100 ή των 'γνωστών' εταιρειών που μονοπωλούν συνήθως το ενδιαφέρον - καθώς πολλές μετοχές έχουν γίνει φθηνότερες”.

Η JPMorgan, επί του παρόντος, θέτει τον πήχη για την τιμή του δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους στις 3.400 μονάδες - γεγονός που υποδηλώνει ότι ο οίκος αναμένει πως ο δείκτης θα καταγράψει άνοδο της τάξης του 18% από το τρέχον επίπεδο. "Η ταχύτητα και η ένταση των μαζικών πωλήσεων έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αρκετούς πλέον να τρέχουν σενάρια ύφεσης παρότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο”, εξηγεί στην έκθεσή του ο Lakos-Bujas.

Από την πλευρά του, ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, σε άρθρο του στους Financial Times τη Δευτέρα σημειώνει ότι οι φόβοι για τον αντίκτυπο του κοροναϊού "καταστρέφουν τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση”, ενώ ο πρόσφατα κηρυχθείς πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο επιφέρει πρόσθετες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Υποστηρίζει ωστόσο ότι μια συντονισμένη δράση σε επίπεδο κυβερνήσεων "με πραγματικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της παραγωγικότητας” θα μπορούσε να περιορίσει τις χρηματοπιστωτικές απώλειες, περισσότερο από ό,τι η υπερβολική εξάρτηση από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών.

"Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε μετοχές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας - είναι καλή στιγμή να μπει κανείς στην αγορά", σημειώνει ο Lemonides. Ο ίδιος εντοπίζει μάλιστα αρκετές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται πραγματικά σε ελκυστικά επίπεδα τιμών στην παρούσα φάση, εν αντιθέσει με μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όπως η Goldman Sachs, η Invesco και η United Natural Foods. Συνιστά μάλιστα στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες.

Η εικόνα της αγοράς: Οι επενδυτές παλεύουν να υπολογίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, ειδικότερα τώρα που η επιδημία έχει αρχίσει να "χτυπάει” τις ΗΠΑ - όπου έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 750 κρούσματα και 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο που ξέσπασε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τους φόβους για μια επερχόμενη οικονομική ύφεση. Το ιστορικό sell-off της Δευτέρας, βρήκε τον Dow Jones και τον S&P 500 να βυθίζονται σχεδόν 8% και να βιώνουν τη χειρότερη ημέρα τους από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν "βουτιά” κατά 25% - καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την εποχή του Πολέμου στον Κόλπο, το 1991.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text