Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Συναγερμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας

Συναγερμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιχειρησιακά σχέδια και ασκήσεις ετοιμότητας που θα θωρακίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία των τραπεζών ακόμη και στην ακραία περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να μπει σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τράπεζες, παράλληλα με τα μέτρα αυτοπροστασίας για το προσωπικό τους.

Τραπεζικά στελέχη προσομοιάζουν την προετοιμασία που γίνεται με την αντίστοιχη την περίοδο των capital controls, που χρειάστηκε τα τραπεζικά καταστήματα να μείνουν κλειστά, διατηρώντας παράλληλα όλα τα νευραλγικά τμήματα της τράπεζας –όπως το treasury και το IT– σε πλήρη λειτουργία.

Στόχος είναι, ακόμη και στην απευκταία περίπτωση που απαιτηθεί οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές, όλες οι βασικές τραπεζικές εργασίες και η παρακολούθηση της δουλειάς να μπορούν να γίνονται από το σπίτι.

Στη βάση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εμπορικές τράπεζες, είναι η αναστολή όλων των επαγγελματικών ταξιδιών για τα στελέχη στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, με εξαίρεση τα απολύτως απαραίτητα. Αν και οι Ελληνες τραπεζοϋπάλληλοι συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στα γραφεία τους –με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά– η πρόβλεψη για τηλεργασία έχει ήδη ενεργοποιηθεί, αναλόγως και των αναγκών κάθε διεύθυνσης. Στη βάση αυτή έχουν ακυρωθεί οι συσκέψεις μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων και διευθύνσεων που απαιτούν τη μετακίνηση υπαλλήλων και έχουν καθιερωθεί οι τηλεδιασκέψεις. Αντίστοιχες οδηγίες για τον περιορισμό της κίνησης έχουν δοθεί και στα καταστήματα, οι υπάλληλοι των οποίων προτρέπουν τους πελάτες για τη διενέργεια των συναλλαγών ηλεκτρονικά.

Τον τόνο στα μέτρα που λαμβάνουν οι εμπορικές τράπεζες και στη χώρα μας έχουν δώσει άλλωστε οι κεντρικές τράπεζες με πρώτη την ΕΚΤ, η οποία κάλεσε προχθές περισσότερους από τους 3.500 υπαλλήλους να εργαστούν για μία μέρα από το σπίτι τους, προκειμένου να «τεστάρει» το κατά πόσον μπορεί να διαχειριστεί ένα πιθανό κλείσιμο των γραφείων της εξαιτίας του κορωνοϊού. Με εξαίρεση άλλωστε την προγραμματισμένη αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά, η ΕΚΤ ακύρωσε τις περισσότερες από τις δημόσιες εκδηλώσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου, δεν θα υπάρξει φέτος η καθιερωμένη ανάγνωση της ετήσιας έκθεσης του διοικητή, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν και οι καθιερωμένες ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός προχώρησαν στη σύσταση ομάδας συντονισμού για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του Χρηματιστηρίου. Η ομάδα θα συγκεντρώνει στοιχεία σε ημερήσια βάση και θα προβαίνει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, ενώ θα είναι σε συνεχείς επαφές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στόχος είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού και την ανάσχεση της περαιτέρω μετάδοσής του.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text