Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αύξηση του ορίου ενίσχυσης στις επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού θα προτείνει το υπ. Ανάπτυξης

Αύξηση του ορίου ενίσχυσης στις επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού θα προτείνει το υπ. Ανάπτυξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση του ορίου ενίσχυσης στις επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού θα προτείνει το υπ. Ανάπτυξης

«Μπούσουλας» τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την κρίση του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers

Αύξηση του ορίου ενίσχυσης από τις 200.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας ανά επιχείρηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Ε.Ε..

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με «μπούσουλα» τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την κρίση του 2008, ως απόρροια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει στην Ε.Ε. να εκδοθεί κανονισμός αντίστοιχος του Temporary Framework 2008, ο οποίος να επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους άνω των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία, που θα μπορούσε να φτάσει και το ποσό των 500.000 ευρώ.

Ένα ακόμη μέτρο αντιμετώπισης, είναι η τροποποίηση του άρθρου 50 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή από την κοινοποίηση στην Ε.Ε. και την έγκριση από αυτή όχι μόνο των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες, αλλά και των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημίες.

Επίσης, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει «χαλάρωση» των κανονισμών του ΕΣΠΑ (ειδικότερα των ΕΤΠΑ & ΕΚΤ), με σκοπό για περιορισμένο χρονικό διάστημα να είναι δυνατή η χρηματοδότηση όχι μόνο επενδύσεων και δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και δράσεων που καλύπτουν τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων, με την τήρηση πάντα των Κανόνων Κρατικών Ενισχύσεων.

Επίσης, εξαιτίας των έκτακτων αναγκών που θα προκύψουν κατά την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου αυτού γεγονότος, πιθανόν τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δανεισμό, ο οποίος όμως θα ήταν σκόπιμο να μην προσμετράται στο δημοσιονομικό χρέος των κρατών αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε σημερινές του δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «ζούμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και σε έκτακτες συνθήκες» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση».

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά αυτήν την έκτακτη συνθήκη. Χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συστήσουν Ταμείο ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Έχουμε ζητήσει ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμως την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνες που πλήττονται άμεσα από τον κοροναϊό, να μπορέσουν να έχουν ένεση ρευστότητας. Κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στην επάρκεια κεφαλαίων, είναι στην καλύτερη θέση συγκριτικά με το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών» καθώς «είναι πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, έχουν τεράστια ρευστότητα κι έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνειά τους».

Πηγή: www.naftemporiki.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text