Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ρωσία: Ανοιχτός ο δρόμος για την επανεκλογή Πούτιν

Ρωσία: Ανοιχτός ο δρόμος για την επανεκλογή Πούτιν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρωσία: Ανοιχτός ο δρόμος για την επανεκλογή Πούτιν

Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν από τη Δούμα, ο Πούτιν μπορεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία ως το 2036 - «Πράσινο φως» και από την άνω βουλή της χώρας

Οι συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024 πέρασαν σήμερα από την κάτω βουλή της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη παραμονή του στην εξουσία έως το 2036.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) ενέκρινε σε συνεδρίαση της ολομέλειάς του, με 160 ψήφους υπέρ, 1 κατά και τρεις αποχές, τις συνταγματικές αλλαγές.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο θα αποστείλει τον νόμο στα κοινοβούλια των περιφερειών. Εάν ο νόμος με τις συνταγματικές αλλαγές εγκριθεί από τα δύο τρίτα των περιφερειακών κοινοβουλίων, ο Ρώσος πρόεδρος θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για τις διατάξεις του νόμου πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.

Εκτός των άλλων το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα πρέπει με απόφαση του να επικυρώσει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που θα γίνουν στα κοινοβούλια των περιφερειών. Για τον σκοπό αυτό, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 14 Μαρτίου , εφόσον τα κοινοβούλια των περιφερειών θα έχουν ήδη λάβει την δική τους απόφαση σχετικά με τον νόμο.

Ο Πούτιν, 67 ετών, που κυριαρχεί στο ρωσικό πολιτικό τοπίο για δύο δεκαετίες είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, έκανε μια δραματική εμφάνιση στο σώμα χθες προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι οι περιορισμοί στην θητεία δεν είναι τόσο σημαντικοί σε περιόδους κρίσης.

Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, θα πρέπει με βάση τα ισχύοντα σήμερα στο Σύνταγμα να αποχωρήσει στις 2024, οπότε η δεύτερη διαδοχική και τέταρτη προεδρική θητεία του φθάνει στο τέλος της. Όμως η συνταγματική αναθεώρηση την οποία υποστήριξε θέτει επίσημα την καταμέτρηση της προεδρικής θητείας στο μηδέν.

Η αποτελούμενη από 450 βουλευτές κρατική Δούμα, η κάτω βουλή, τάχθηκε σήμερα υπέρ της αλλαγής, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, με 383 ψήφους στην τρίτη και τελική ανάγνωση. Κανείς δεν ψήφισε κατά, αλλά 43 βουλευτές απείχαν. Είκοσι τέσσερις βουλευτές ήταν απόντες.

Αν, όπως αναμένουν οι επικριτές του Πούτιν, το συνταγματικό δικαστήριο εγκρίνει την τροποποίηση και αυτή υποστηριχθεί με πανεθνική ψηφοφορία τον Απρίλιο, ο Πούτιν θα μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024.

Αν το κάνει, και η υγεία του και η εκλογική τύχη του το επιτρέψουν, θα μπορούσε να μείνει στον θώκο για άλλες δύο εξαετείς θητείες έως το 2036 οπότε θα είναι 83 ετών και θα έχει περάσει 36 χρόνια στην κορυφή της ρωσικής πολιτικής.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου και πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχει πει πως πιστεύει ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει τώρα να γίνει ισόβιος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δεν έχει πει ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον μετά το 2024, αλλά είπε πως δεν ευνοεί την πρακτική που ίσχυε κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν οι ηγέτες παρέμεναν μέχρι τον θάνατό τους στον θώκο.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text