Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Θύμα της πανδημίας ο Dow Jones -βυθίστηκε σε bear market

Θύμα της πανδημίας ο Dow Jones -βυθίστηκε σε bear market

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θύμα της πανδημίας ο Dow Jones -βυθίστηκε σε bear market

Σε bear market για πρώτη φορά μετά από διάστημα άνω των 10 ετών εισήλθε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones την Τετάρτη, συσσωρεύοντας απώλειες περίπου 6%.

Το νέο selloff στην Wall Street πυροδότησε τόσο η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και η απουσία αποφασιστικής δημοσιονομικής αντίδρασης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να οχυρωθεί η αμερικανική οικονομία απέναντι στις επιπτώσεις του κοροναϊού.

Ο Dow Jones βρίσκεται πλέον χαμηλότερα κατά περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό του και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει την επέκταση που ξεκίνησε το 2009 εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι S&P 500 και Nasdaq απέφυγαν οριακά την περιοχή της bear market, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά ημέρας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε 1.465 μονάδες (-5,9%) στις 23.553 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έχασε 392 μονάδες (-4,7%) στις 7.952 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε κατά 140 μονάδες (-4,89%) στις 2.741 μονάδες.

"Παρακολουθούμε τον πανικό στην αγορά μετοχών", σχολιάζει ο Jerry Braakman, επικεφαλής επενδύσεων της First American Trust. "Το μεγάλο ερώτημα για τον περισσότερο κόσμο είναι εάν πιάσαμε πάτο; Νομίζω, ότι είμαστε ακόμη στα μισά".

Οι απώλειες ακολουθούν το εντυπωσιακό ράλι των δεικτών χθες, με τον Dow Jones να προσθέτει 1.167,14 μονάδες ή 4,9% μετά το  sell-off της Δευτέρας, οπότε η αγορά γνώρισε τη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ο ΠΟΥ κήρυξε σήμερα πανδημία για τον κοροναϊό. Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 100.000. Μόνο στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 1.000. Η ταχεία εξάπλωση εντείνει τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για κυβερνητική παρέμβαση.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών μπήκαν οι διαβουλεύσεις Κογκρέσου – Λευκού Οίκου για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας καθώς η επιδημία του κοροναϊού αναμένεται ότι θα έχει βαρύ αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης. Μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν συναντήθηκε χθες με την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στις πρώτες, διερευνητικές επαφές, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε συζητήσεις με Ρεπουμπλικάνους με αντικείμενο ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει ένα πακέτο χρηματοδότησης $8,3 δισ. που θα κατευθυνθεί σε προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κοροναϊό και σε βοήθεια προς τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Την προσοχή των επενδυτών τράβηξε σήμερα και η αιφνίδια μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,25% σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα δρομολογήσει ειδική χρηματοδοτική διευκόλυνση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η αμερικανική Federal Reserve, η οποία μείωσε εκτάκτως τα επιτόκια της την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα μείωση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενη εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι δομικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια, εμφάνισαν μεγαλύτερη άνοδο 0,2%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης εμφάνισε άνοδο 2,3% το Φεβρουάριο, επιβραδύνοντας από την ετήσια άνοδο του Ιανουαρίου στο 2,5%. Οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 2,4%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text