Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | 770 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε 5G μέχρι το 2025

770 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε 5G μέχρι το 2025

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεράστιος είναι ο όγκος των προγραμματισμένων επενδύσεων από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με τη συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων να δρομολογείται στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G).

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι πρόκειται να διοχετεύσουν κατά την περίοδο 2020 έως 2025 συνολικές επενδύσεις της τάξεως του 1 τρισ. ευρώ. Το 80% αυτών, δηλαδή 770 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διοχετευθεί σε δραστηριότητες σχετικές με την τεχνολογία 5G.

Προς το παρόν, η τεχνολογία 5G, που υπόσχεται ταχύτητα έως και 100 φορές μεγαλύτερη από τα δίκτυα της προηγούμενης γενιάς (4G), διατίθεται σε 24 αγορές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι αγορές αυτές είχαν προμηθευτεί την τεχνολογία 5G από περίπου 46 παρόχους τηλεπικοινωνιών μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Στην πλειονότητά τους, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία 4G. Συγκεκριμένα, το 4G εξυπηρετεί το 52% των παγκόσμιων συνδέσεων επικοινωνιών με κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με σχετική έκθεση της Ενωσης Διαχειριστών Κινητής Τηλεφωνίας (GSMA), μέχρι το 2025 τα δεδομένα πρόκειται να ανατραπούν, αφού τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούνται για το 56% των επικοινωνιών με κινητά.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών έχουμε δει εκατομμύρια καταναλωτές να μεταναστεύουν στο 5G, ενώ οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αξιοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες, τις οποίες υπόσχεται η νέα τεχνολογία», όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της GSMA.

Στήριξη στην οικονομία

Σύμφωνα με την έκθεση της GSMA, η τεχνολογία 5G θα συνεισφέρει 2,2 τρισ. δολάρια ή 1,96 τρισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2034. Από την αξιοποίηση του νέου δικτύου πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο οι κλάδοι της μεταποίησης, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, και οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών.

Συνολικά, το 2019 ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας συνεισέφερε 4,1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία ή άλλως το 4,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ.

Στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολήθηκαν το 2019 με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο περίπου 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Επιπλέον, ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας πλήρωσε συνολικά φόρους ύψους 490 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δημόσια ταμεία.

Στο τέλος του 2019, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας ανέρχονταν στα 5,2 δισ., σύμφωνα με την έκθεση της GSMA. Οι αναλυτές της αγοράς και οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αγγίζοντας τα 5,8 δισ. συνδρομητές μέχρι το τέλος του 2025. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού το 2019 και συγκεκριμένα 3,8 δισ. άτομα συνδέθηκαν στο Διαδίκτυο μέσω φορητών συσκευών, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 61%  ή διαφορετικά τα 5 δισ. άτομα μέχρι τα τέλη του 2025, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text