Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Σε συνεχείς αναθεωρήσεις επί τα χείρω των εκτιμήσεων για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας στον τουρισμό προβαίνουν οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, των οποίων τα μοντέλα προσώρας δείχνουν πλήγμα από 680 εκατ. ευρώ έως και 4,32 δισ. στα έσοδα της Ελλάδας από τις δαπάνες των επισκεπτών από το εξωτερικό. Δηλαδή από 0,34 μονάδες έως και 2,16 μονάδες επί του ΑΕΠ. Υπάρχουν όμως και πιο δυσμενείς εκτιμήσεις, για έως και 3,5 μονάδες. Ο λόγος που οι προβλέψεις έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση είναι αφενός η διαφορετική στιγμή που έγινε από τον κάθε οργανισμό η εκτίμηση και αφετέρου το ότι η επιδημία συνεχώς εξαπλώνεται αποκαλύπτοντας ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα. (εδώ)

 

Τεράστιος είναι ο όγκος των προγραμματισμένων επενδύσεων από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με τη συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων να δρομολογείται στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G).

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι πρόκειται να διοχετεύσουν κατά την περίοδο 2020 έως 2025 συνολικές επενδύσεις της τάξεως του 1 τρισ. ευρώ. Το 80% αυτών, δηλαδή 770 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διοχετευθεί σε δραστηριότητες σχετικές με την τεχνολογία 5G.

Προς το παρόν, η τεχνολογία 5G, που υπόσχεται ταχύτητα έως και 100 φορές μεγαλύτερη από τα δίκτυα της προηγούμενης γενιάς (4G), διατίθεται σε 24 αγορές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι αγορές αυτές είχαν προμηθευτεί την τεχνολογία 5G από περίπου 46 παρόχους τηλεπικοινωνιών μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. (εδώ)

Επιστολή με την οποία δηλώνει πως αποσύρεται από την διαδικασία απόκτησης του ελέγχου της Forthnet απέστειλε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Alter Ego Mass Media, συμφερόντων του Ομίλου Μαρινάκη, στον σύμβουλο που υλοποιεί τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία καθώς και στις πιστώτριες τράπεζες της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.Η εταιρεία του Ομίλου Μαρινάκη ισχυρίζεται πως η τράπεζα δεν διευκόλυνε το process του διαγωνισμού, αντίθετα κινήθηκε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ανταγωνιστικών (της Alter Ego) προσφορών και αρνήθηκε να συναινέσει στην παροχή ρευστότητας προς την Forthnet μέσω της αποδοχής αιτήματος αποδέσμευσης λογαριασμών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, αίτημα το οποίο οι  υπόλοιπες τράπεζες είχαν αποδεχθεί. (εδώ)

Μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των περίπου 850 κτιρίων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι στις 24 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού, για να γνωμοδοτήσει για τις κατεδαφίσεις κτιρίων τα οποία βρίσκονται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αμέσως μετά – ενδεχομένως ακόμα και την επόμενη ημέρα – θα συνεδριάσει και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), προκειμένου να εξετάσουν τα μέλη του εάν απαιτείται γνωμοδότηση για την κατεδάφιση κτιρίων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κατασκευές που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία. (εδώ)

Νέο αίτημα από την Αλουμύλ προς τις τράπεζες για παράταση του standstill agreement. Καθώς, η καταληκτική ημερομηνία της από 22.10.2018 σύμβασης ανοχής (standstill agreement) παρέρχεται την 12η Μαρτίου 2020, έχει ήδη υποβληθεί προς τις Πιστώτριες Τράπεζες νέο αίτημα παράτασης της σύμβασης, μέχρι την 12η Ιουνίου 2020. Εκτιμάται ότι η θετική απάντηση επί του ως άνω αιτήματος θα ληφθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Η αιτηθείσα παράταση του standstill agreement θα δώσει τη δυνατότητα στην Εταιρία και τις Πιστώτριες Τράπεζες να υπογράψουν την τελική σύμβαση αναδιάρθρωσης. (εδώ)

Η εταιρία ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της από 07.10.2019 Συμφωνίας (MoU), υπεγράφησαν την 10 Μαρτίου 2020 τα Προγράμματα Εκδόσεως Κοινών Εμπράγματων Εξασφαλισμένων Ομολογιακών Δανείων για την αναδιάρθρωση των  δανειακών της υποχρεώσεων και νέας χρηματοδότησης του επενδυτικού της σχεδίου. (εδώ)

Τη μετάθεση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), ενίσχυση της παρεχόμενης ρευστότητας, μέσω διεύρυνσης του TLTRO και του προγράμματος αγορών ομολόγων και moratorium για δανειολήπτες που πλήττονται από την επέλαση του Covid-19 περιμένουν, σήμερα, οι τράπεζες από ΕΚΤ και Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).  Η μετάθεση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) από τον SSM θεωρείται κρίσιμο βήμα, λόγω του φόρτου εργασίας και των δυσχερών συνθηκών απασχόλησης που προκαλεί η επέλαση του Covid-19. Στα επιτελεία των εγχώριων συστημικών τραπεζών  υπάρχει η προσδοκία ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός σε συνεργασία με την European Banking Authority (EBA) θα αποδεχθούν το αίτημα, μεταθέτοντας για μερικούς μήνες την ολοκλήρωση της άσκησης. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας καθώς και διεύρυνση -χρονική αλλά και της περιμέτρου- του προγράμματος TLTRO και αγορές εταιρικών ομολόγων. Το «υπερόπλο» της αγοράς μετοχών θα μείνει, πιθανότατα, σε εφεδρεία. (εδώ)

Αναπόφευκτη δείχνει η ύφεση στην ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς ενισχύεται η επιδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της HSBC.Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μία από τις πιο απογοητευτικές εκτιμήσεις της για την οικονομική προοπτική των 19 κρατών-μελών, προβλέπει ότι η παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο και κατά 1% τους επόμενους τρεις μήνες. «Ενώ βλέπουμε μία ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πιστεύουμε ότι η αναταραχή θα αφήσει το σημάδι της και το ΑΕΠ δεν θα φτάσει στο επίπεδο που προηγουμένως θεωρούσαμε ότι θα έφτανε την επόμενη χρονιά», ανέφεραν οικονομολόγοι όπως οι Simon Wells και Chris Hare σε έκθεσή τους την Τετάρτη. (εδώ)

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει έναν φόρο ψηφιακών υπηρεσιών σε βάρος των μηχανών αναζήτησης, των social media και των διαδικτυακών αγορών προϊόντων. Ο συντελεστής του φόρου θα είναι 2% και θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο. Ο φόρος αναμένεται να φέρει περί τις 2 δισ. στερλίνες στο δημόσιο ταμείο. Ο φόρος θα επιβληθεί σε εταιρείες με παγκόσμια έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. στερλίνων και έσοδα 25 εκατ. στερλίνων στο Ην. Βασίλειο. Σε αυτές που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται οι Google, Facebook και Amazon. (εδώ)

Το Πεκίνο θα εργαστεί για μειώσει την αρνητική λίστα των ξένων επενδύσεων, αλλά και να ενθαρρύνει τους οικονομικούς οργανισμούς να αυξήσουν τα δάνεια εξαγωγικού εμπορίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημικής εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και διατηρήσουν τη σταθερή πρόοδο του εξαγωγικού εμπορίου και των επενδύσεων. Ουσιαστικές προετοιμασίες θα γίνουν για την έκθεση εισαγωγών-εξαγωγών (Canton Fair) που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη. Η οικονομική υποστήριξη του εξαγωγικού εμπορίου και των ξένων επενδύσεων αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη του κρατικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ. (εδώ)

Βουτιά 79% κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη ιστορικό ρεκόρ μηνιαίας πτώσης, καθώς η ζήτηση βυθίστηκε λόγω κορωνοϊού.Οπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως υποχώρησαν στις 310.000 οχήματα, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας πτώση για 20ο συνεχόμενο μήνα. (εδώ)

Σε bear market για πρώτη φορά μετά από διάστημα άνω των 10 ετών εισήλθε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones την Τετάρτη, συσσωρεύοντας απώλειες περίπου 6%. Το νέο selloff στην Wall Street πυροδότησε τόσο η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και η απουσία αποφασιστικής δημοσιονομικής αντίδρασης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να οχυρωθεί η αμερικανική οικονομία απέναντι στις επιπτώσεις του κοροναϊού.Ο Dow Jones βρίσκεται πλέον χαμηλότερα κατά περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό του και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει την επέκταση που ξεκίνησε το 2009 εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε 1.465 μονάδες (-5,9%) στις 23.553 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έχασε 392 μονάδες (-4,7%) στις 7.952 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε κατά 140 μονάδες (-4,89%) στις 2.741 μονάδες.  (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text