Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Η AfD ζητά βοήθεια για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων

Η AfD ζητά βοήθεια για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η AfD ζητά βοήθεια για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων

Η γερμανική βουλή ασχολήθηκε την Πέμπτη με το θέμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε καταθέσει αίτημα με το οποίο ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να «εξηγήσει χωρίς περιστροφές» στην Άγκυρα ότι «η Γερμανία θεωρεί το άνοιγμα των συνόρων ως επιθετική και εχθρική πράξη» και ότι πρόκειται να αντιδράσει ανάλογα. Προκειμένου να αποτραπεί η «παράνομη» διέλευση των συνόρων θα πρέπει η Γερμανία, σύμφωνα με την AfD, να παράσχει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μεγαλύτερη στήριξη, τόσο υλική όσο και με ανθρώπινο δυναμικό,. Επίσης προτείνει μέτρα στα γερμανικά σύνορα που θα αποτρέπουν την παράνομη είσοδο στη χώρα. Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο αναδείχθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων.

«Στηρίζουμε τους Έλληνες»

Λ. Τόιτενμπεργκ: «Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας»

Λ. Τόιτενμπεργκ: «Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας»

Σχεδόν απεριόριστη ήταν η στήριξη που παρείχαν στην ελληνική κυβέρνηση οι ομιλητές των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και του βαυαρικού CSU. Ενδεικτική για αυτή τη στάση ήταν η δήλωση του Άρμιν Σούστερ, προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου (των μυστικών υπηρεσιών): «Στηρίζουμε τους Έλληνες και θέλω να τους επαινέσω για αυτό που κάνουν. Η νέα ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια άλλη πολιτική και αυτό έγινε αισθητό.»  Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σούστερ, η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και υλικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο δε Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Ντέντλεφ Σάιφ επεσήμανε τη σημασία της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ υποστήριξε για να αποφευχθεί η «μαζική» έλευση μεταναστών στην Ευρώπη.

Στη συμφωνία αναφέρθηκε και η ΓΓ των Φιλελευθέρων Λίντα Τόιτενμπεργκ. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την Άγκυρα την επέκταση αυτής συμφωνίας, η οποία όμως θα πρέπει να τηρείται. Αναφερόμενη στη στάση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η κ. Τόιτενμπεργκ έκανε λόγο για «κυνισμό». Η ΕΕ δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την παράνομη μετανάστευση και ούτε να υποκύψει στους «εκβιασμούς» του, τόνισε. Σωστή θεωρεί η πολιτικός των Φιλελευθέρων την κριτική που εκφράζεται για την κατάσταση που επικρατεί σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Σε ό,τι όμως αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ «η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας – με λόγια και με πράξεις» δήλωσε. Όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες η κ. Τόιντενμπεργκ επεσήμανε τη σημασία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Το SPD στο ενδιάμεσο

Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη διαρκή ακύρωση του ασύλου στην Ελλάδα δηλώνει το SPD

Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη διαρκή ακύρωση του ασύλου στην Ελλάδα δηλώνει το SPD

Αν και κυβερνητικό κόμμα, οι εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών απέφυγαν να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι ομιλητές επεσήμαναν την αναγκαιότητα να υποδεχτεί η Γερμανία ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα hotspot των νησιών αλλά και να ενισχυθεί η Frontex προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παράλληλα όμως θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για αυτούς που έχουν ανάγκη από άσυλο, τόνισε στην παρέμβαση του ο βουλευτής Χέλγκε Λιντ. «Για αυτό το λόγο», πρόσθεσε, «δεν  μπορούμε και δεν πρόκειται να δεχτούμε να τεθεί διαρκώς εκτός ισχύος το δικαίωμα ασύλου -  πρώτα στην Ουγγαρία και τώρα στην Ελλάδα.»

«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο»

Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο των Πρασίνων Μπέρμποκ στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν επικρατεί τάξη άλλα χάος

Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο των Πρασίνων Μπέρμποκ στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν επικρατεί τάξη άλλα χάος

Σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση άσκησε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Όπως τόνισε στην ομιλία της, η χρήση δακρυγόνων ενάντια σε γυναίκες, παιδιά και άνδρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα «είναι το αντίθετο από την τάξη, είναι χάος.» Η Ελλάδα παραβιάζει, με τον «απόλυτο αποκλεισμό των συνόρων, τα push back [συστηματική βίαιη παρεμπόδιση εισόδου] και την κατάργηση δικαιώματος ασύλου», θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.» Αναφερόμενη τέλος στην έλευση γερμανών ακροδεξιών στον Έβρο και στη Λέσβο η κ. Μπέρμποκ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την έξοδο τέτοιων ατόμων από τη χώρα.

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του κόμματος Η Αριστερά, Αντρέ Χαν. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο χαρακτήρισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης «απάνθρωπη» και «παράνομη». «Στη Λέσβο», υποστήριξε, «ένας ρατσιστικός όχλος ελέγχει τμήμα του νησιού», βάζει φωτιά σε σχολεία, προπηλακίζει δημοσιογράφους και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξει «ανθρωπιά» και να υποδεχτεί πρόσφυγες από εκεί όπως και από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ως «μεγάλο λαθός» χαρακτήρισε ο κ. Χαν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, επειδή «έδωσε στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη.» Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ.

Το αίτημα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text