Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τέσσερις άμεσες επενδυτικές κινήσεις στην ενέργεια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τέσσερις άμεσες επενδυτικές κινήσεις στην ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τέσσερις άμεσες επενδυτικές κινήσεις στην ενέργεια

Ένα τετράμηνο με επενδυτικούς στόχους στην ενέργεια ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η επέλαση του κορωνοϊού, ο ελληνικός όμιλος ξεδιπλώνει τα άμεσα επενδυτικά του σχέδια στις ΑΠΕ, το φυσικό αέριο, την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, μετά το due diligence της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη θυγατρική της RF Energy, RF Ομαλιές, για την απόκτηση ώριμων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Νοτιοανατολική Εύβοια.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ανακοινώσει το αν θα προχωρήσει ή όχι στην εξαγορά της θυγατρικής της εταιρίας συμφερόντων Φειδάκη – Ρέστη.

Η εταιρία βάζει πλώρη για τον στόχο των 2.000 MW, που έχει θέσει και ο επικεφαλής της Γιώργος Περιστέρης, ενώ ήδη έχει εγκατεστημένη ισχύ ισχύος 1.500 MW σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα αναμένει το θεσμικό πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση και αποθήκευση μια και ως γνωστόν έχει ώριμα έργα στο Αμάρι της Κρήτης και την Αμφιλοχία.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πάρει απόφαση για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην πρώτη μη δεσμευτική φάση η εταιρία αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να κατέλθει μόνη της στο διαγωνισμό, δηλαδή χωρίς συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα. Η σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 23η Μαρτίου.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποσκοπεί στην απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς αφενός ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο των 400.000 πελατών φυσικού αερίου της θυγατρικής ΕΠΑ Αττικής και αφετέρου για τη χονδρεμπορική δραστηριότητα της μητρικής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συμμετοχές μέσω της ΗΡΩΝ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά και στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω της ίδιας εταιρίας.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Στο δίμηνο Απριλίου – Μαίου ο όμιλος αναμένεται να λάβει και την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 660 Μεγαβάτ στην Κομοτηνή.0

Οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι της τάξης των 300 εκ. ευρώ και αν λάβει την τελική απόφαση για την υλοποίηση της μονάδας τότε θα ξεκινήσει την κατασκευή εντός του έτους για να είναι σε θέση να λειτουργήσει το 2023.

ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει επίσης σε κοινοπραξία με τις εταιρίες STORENGY (θυγατρική της γαλλικής Engie) και την Energean Oil & Gas προκειμένου να διεκδικήσει και την Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.

Για το έργο που απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 300 εκ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε προχθές την αναγκαία απόφαση για την παραχώρηση του παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει τον διαγωνισμό.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται γύρω στον Ιούνιο.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text