Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερο τη λειτουργία της διεθνούς οικονομίας. Ο ΟΟΣΑ, πριν την καταβύθιση των αγορών και τον πόλεμο στις τιμές πετρελαίου των τελευταίων 24ωρων, προέβλεπε η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί το 2020 σε +2,4% λόγω του κορωνοϊού από +2,9% προηγουμένως, αν και στο χειρότερο σενάριο, ο ρυθμός μειώνεται σε +1,5%. Η J.P Morgan προβλέπει για τη Δυτική Ευρώπη -3,2% ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο 2ο σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν σε μείωση κατά 50 μ.β. των επιτοκίων παρέμβασης, με ανάλογη κίνηση να αναμένεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιούργησε αποθεματικό USD50 δισ. για βοήθεια σε χώρες που πλήττονται από την πανδημία, ενώ και το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε κονδύλια ύψους USD 8,3 δισ., Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και τη δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης ύψους €25 δισ. για επενδύσεις. (εδώ)

Η Citigroup είχε τοποθετήσει το trade της Ελλάδας στα κορυφαία για το 2020 κατά τη στρατηγική της για το νέο έτος όπως είχε αποκαλύψει τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, είχε συστήσει την αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών 10ετών καθώς εκτιμούσε ότι το ελληνικό spread θα συρρικνωθεί ακόμα και κάτω από τις 100 μονάδες βάσης φέτος.Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει η Citi, όπου εμφανίζει τα trades της τα οποία είναι ακόμα ανοιχτά και εκείνα που έχει πλέον κλείσει, το ελληνικό trade βρίσκεται στη λίστα με αυτά που δεν διατηρεί πια.  (εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιανουαρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 5,6% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2019 με το 2018.Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιανουάριο 2020, σε σύγκριση με τον δείκτη Δεκεμβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 3,2% έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2019 με το 2018. (εδώ)

Η ElvalHalcor παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της βιομηχανικής παραγωγής στις αγορές της Ευρώπης και τη μείωση της ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, διατήρησε τους όγκους πωλήσεων, οδηγούμενη από την αναπτυξιακή πορεία στους πρώτους μήνες του 2019, τόσο στον κλάδο αλουμινίου, όσο και στον κλάδο του χαλκού, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα την οργανική κερδοφορία σε ενοποιημένη βάση και αυξάνοντάς την σε εταιρική βάση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor παρουσίασε μείωση κατά 3,5% για το 2019 και διαμορφώθηκε σε 2.044,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.117,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή χρήση. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις τιμές των μετάλλων, οι οποίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα διεθνώς και δευτερευόντως στους όγκους πωλήσεων, οι οποίοι μειώθηκαν οριακά κατά 0,5%. Η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ» ανακοινώνει  την έναρξη προκαταρκτικής διαδικασία έρευνας για αντινταμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (United States International Trade Commission, USITC), προκειμένου να διαπιστωθεί, κατά πόσον υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης ή απειλής ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ ή αν η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ επιβραδύνεται ουσιωδώς, λόγω των εισαγωγών φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου από την Ελλάδα και δεκαεπτά ακόμα χώρες (Μπαχρέιν, Βραζιλία, Κροατία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Κορέα, Ομάν, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Ταιβάν και Τουρκία).(εδώ)

Ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψαν τα μεγέθη της Π. Πετρόπουλος το 2019, με τις πωλήσεις του ομίλου να εμφανίζουν αύξηση κατά 24,7% σε 117,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αύξηση 36,8% σε 3,5 εκατ. ευρώ. Το ΕΒΙTDA του ομίλου ανήλθε σε 7,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 19,0% ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 31,2% και ανήλθαν σε 5,6 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 14,6 εκατ. ευρώ από 16,6 εκατ. ευρώ το 2018 ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 5,9 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ. Τα μετρητά και ισοδύναμα αυξήθηκαν σε 8,7 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ στις 31.12.2018. (εδώ)

Την πλήρη κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Audiovisual. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "η  εταιρία "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΣ ΑΕ" γνωστοποιεί ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών (0,30 ευρώ ανά μετοχή) και  δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων που αποφασίστηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 17.07.2019, εξειδικεύτηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας της 11.02.2020 (στο εξής η "Αύξηση") και πραγματοποιήθηκε από τις 26/02/2020 έως και τις 11/03/2020, ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαίων ποσού  7.999.999,50 ευρώ μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής των δικαιούχων μετόχων. (εδώ)

Ένα τετράμηνο με επενδυτικούς στόχους στην ενέργεια ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η επέλαση του κορωνοϊού, ο ελληνικός όμιλος ξεδιπλώνει τα άμεσα επενδυτικά του σχέδια στις ΑΠΕ, στο φυσικό αέριο, στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας. Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, μετά το due diligence της ΤΕΡΝ#mce_temp_url#Α Ενεργειακή στη θυγατρική της RF Energy, RF Ομαλιές, για την απόκτηση ώριμων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Εύβοια. Η εταιρεία βάζει πλώρη για τον στόχο των 2.000 MW που έχει θέσει και ο επικεφαλής της Γιώργος Περιστέρης, ενώ ήδη έχει εγκατεστημένη ισχύ 1.500 MW σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα αναμένει το θεσμικό πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση και αποθήκευση, μια και ως γνωστόν έχει ώριμα έργα στο Αμάρι της Κρήτης και στην Αμφιλοχία. (εδώ)

Σε συνέχεια της από 12 Μαρτίου 2020 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αθηνών των μετοχών των εταιριών “F.G. EUROPE Α.E.” και “ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.”, οι μετοχές των εταιριών αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσής του, από την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. (εδώ)

Νέες επενδύσεις της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για το 2020 η διοίκηση της Trastor ΑΕΕΑΠ, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στην αγορά ακινήτων, ίσως για τελευταία χρονιά σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους, η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι των 200,7 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019, όταν και πάλι σημείωσε κατακόρυφη άνοδο της τάξεως του 77% από τα 113,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Ασφαλώς, εφόσον εντοπιστούν τα κατάλληλα ακίνητα, δεν αποκλείεται το επενδυτικό πρόγραμμα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ώστε στο τέλος του 2020, η αξία του χαρτοφυλακίου να προσεγγίσει ακόμα και τα 350 εκατ. ευρώ, κάτι που θα την τοποθετούσε στη δεύτερη θέση μεταξύ τόσο των εισηγμένων όσο και των μη εισηγμένων ΑΕΕΑΠ. (εδώ)

Στα 257 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2019, με τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις να σημειώνουν υποχώρηση και την συνολική κεφαλαιακή της επάρκεια να καταγράφει άνοδο. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 που έδωσε σήμερα η Eurobank στη δημοσιότητα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 1,37 δισ. ευρώ το 2019, έναντι 1,416  δισ. ευρώ το 2018, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να υποχωρεί κατά 23 μονάδες βάσης σε 2,24%. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 13,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 354 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια, τις εργασίες του δικτύου καταστημάτων και τη διαχείριση περιουσίας. (εδώ)

Σε καθημερινή επικοινωνία με την ιταλική doValue προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεσμευτική συμφωνία της εξαγοράς της FPS και της τιτλοποίησης Cairo, βρίσκεται η Eurobank. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την doValue θα ολοκληρώσει το πλάνο μετασχηματισμού της Eurobank και πλέον η Τράπεζα θα επικεντρωθεί στον στόχο της αύξησης της κερδοφορίας της, θέτοντας ως προτεραιότητα απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 9% το 2020 (από 4,6% το 2019) και περίπου 10% το 2022. "Η κερδοφορία ανάγεται σε προτεραιότητα, με στόχο κέρδη ανά μετοχή 0,12 ευρώ το 2020 από 0,07 ευρώ το 2019", είπε ο CEO της Eurobank, επισημαίνοντας επίσης ότι το κόστος των προβλέψεων έναντι επισφαλειών θα υποχωρήσει σε περίπου 90 μονάδες βάσης στο τέλος του 2020 από 170 μ.β. στο τέλος του 2019. "Πρόκειται (οι 90 μ.β.) για ένα κόστος κινδύνου που μας επιτρέπει να απορροφήσουμε τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό" εκτίμησε ο κ. Καραβίας. (εδώ)

Η εξειδίκευση των μέτρων του SSM και της ΕΚΤ θα γίνει σταδιακά όπως συμφώνησαν διμερώς με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να εξειδικεύσουν τις ανάγκες τους και να τις καταγράψουν με βάση τα μέτρα που προανήγγειλαν οι θεσμοί. Συγχρόνως όμως ζήτησε να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες. Οι τράπεζες είπαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα τις υγιείς επιχειρήσεις. Ωστόσο εκείνες οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τον δανεισμό, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, εκτιμάται πως είναι πιθανόν -το ίδιο ασφαλώς θα ισχύσει αν χρειαστεί και για τις υγιείς- να επιβάλουν ένα άτυπο μορατόριουμ, το οποίο θα επιτρέπει σταδιακή μετάθεση πληρωμών βάσει εξελίξεων. Άλλωστε, οι τράπεζες παρέπεμπαν στην πρακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των capital controls, πρακτική η οποία εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που έχουν πληγεί από την επιδημία. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση πρόβλημα ρευστότητας. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συμμετείχαν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι CEOs των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. (εδώ)

Κατά 1,7% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση. Το αποτέλεσμα ήταν αμετάβλητο από τον Ιανουάριο.  Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,4%. Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση και στο 0,6% σε μηνιαία. (εδώ)

Στην αποσαφήνιση πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από μόνη της δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις του κορωναϊού και θα απαιτηθούν δημοσιονομικές παρεμβάσεις από τα κράτη της ευρωζώνης ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη, προχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μετά την ολοκλήρωση του νομισματικού συμβουλίου της τράπεζας. Αρχικά η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως ο κορωνοϊός αποτελεί ένα μεγάλο σοκ για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας πως ακόμα και αν η πανδημία αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. (εδώ)

Αρκετά ακόμη επεισόδια δείχνει ότι θα έχει το "σίριαλ" της υπόθεσης Forthnet. Έπειτα από την αποκάλυψη για την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη για την απόκτηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες καλούνται να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, προσπαθώντας παράλληλα να διαχειριστούν και το… blame game που ξέσπασε για τις ευθύνες του ναυαγίου. Έτσι, σχεδόν 24 ώρες μετά την επιστολή αποχώρησης της Alter Ego από τη διαγωνιστική διαδικασία, οι πιστώτριες τράπεζες έλαβαν νέα επιστολή από την Duet Private Equity Limited (DPEL), μέλος του επενδυτικού ομίλου Duet Group. Στέλεχος της Duet στο Λονδίνο με το οποίο επικοινώνησε το Capital.gr και ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί ονομαστικά, επιβεβαίωσε την αποστολή της σχετικής ηλεκτρονικής επιστολής προς τις πιστώτριες τράπεζες με την οποία εκδηλώνεται εκ νέου το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Forthnet. (εδώ)

Η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve αποφάσισε να αναλάβει δράση για δεύτερη συναπτή ημέρα και για συνολικά τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα,  διευρύνοντας την απόκτηση assets από μέρους της προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη αναταραχή στις αγορές που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού, αλλά και χορηγώντας ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά για την αντιμετώπιση "ασυνήθιστων διαταραχών" στην αγορά των αμερικανικών κρατικών τίτλων. Οι κινήσεις της Fed θα εισφέρουν στο σύστημα της διατραπεζικής αγοράς ρευστότητα συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολ. (εδώ)

Βουτιά σημείωσε τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 95,9 μονάδες τον Μάρτιο από 101,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση καλύπτει μόνο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, πριν την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text