Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου ανέδειξε για άλλη μία φορά την ανισόρροπη διαμόρφωση των λιανικών τιμών στις αντλίες των πρατηρίων, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.). Η Ομοσπονδία τονίζει για πολλοστή φορά ότι ο ανταγωνισμός στα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας λειτουργεί απόλυτα.  Δυστυχώς όμως, οι αυξομειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρεάζουν μόνον το 30% της τελικής τιμής των πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελλάδα, γιατί το υπόλοιπο 70% είναι  φόροι αλλά και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις, που παραμένουν σταθερές και δεν επηρεάζονται καθόλου από την διαμόρφωση των διεθνών τιμών. Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. επισημαίνει ότι αν η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και δεν μειωθεί ο Ε.Φ.Κ  στα πετρελαιοειδή προϊόντα, τα πρατήρια Παροχής καυσίμων και Ενέργειας θα πρέπει να μετονομαστούν σε Πρατήρια είσπραξης φόρων και παροχής καυσίμων. (εδώ)

Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε ο Αντώνης Καράτζης μέσω της εταιρείας του ΑΝΤΚΑΡ ΑΕ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας "Καράτζη". Μέσω αυτής της διαδικασίας η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία, τις ΑΠΕ και τον τουρισμό, οδεύει εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό 20 χρόνια μετά την εισαγωγή της στο ΧΑ. Η διαδικασία της δημόσιας πρότασης ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου και αφού ο κ. Καρατζής αγόρασε μέσω της μονοπρόσωπης ΑΝΤΚΑΡ ΑΕ το 38,44% που κατείχε η αδελφή του Μαρία Καρατζή. Τότε ο Αντώνης Καράτζης κατείχε συνολικά το 84,63% της εταιρείας. Όμως από τότε μέχρι και τις 11 Μαρτίου ο κ. Καράτζης προχώρησε μέσω του ΧΑ στην αγορά 1.662.167 μετοχών με τιμή 10 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να ανέλθει στο 95,95%. (εδώ)

Η Τέρνα Ενεργειακή, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα, προχωρά στην υλοποίηση νέων επενδύσεων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 550 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, καθώς ολοκλήρωσε την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αδειοδοτημένων κι υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW της εταιρείας «RF Ομαλιές Μ.Α.Ε.» από την «RF Energy Α.Ε.». Σε αυτή την φάση, προβλέπεται η κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των νέων αιολικών πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο Όμιλος Τέρνα Ενεργειακή να υπερβαίνει τα 400 MW και η συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Σημαντικές επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ την τελευταία τριετία, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και προσδοκώντας καλύτερη πορεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς, το 2019 ο όμιλος πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 148,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 127 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της μητρικής Εταιρείας στα Οινόφυτα. Το 2018 είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 92,2 εκατ. ευρώ και το 2017 44,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα επίσης αναφέρονται στη λογιστική κατάσταση Το 2017 δημιουργήθηκαν 109 θέσεις εργασίας, το 2018 είχαν προστεθεί 228 και το 2017 άλλες 146. Για το 2020 ο Όμιλος και η Εταιρεία έχοντας λάβει υπόψη τις διεθνείς μακροπρόθεσμες τάσεις με την ζήτηση για βιομηχανικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα να προβλέπεται να κινείται θετικά, θα επικεντρωθεί σε αυτά, ώστε να αποτελέσουν και για το 2020 τον πυλώνα ανάπτυξης τους. (εδώ)

Κατά το δ’ τρίμηνο του 2019, αύξηση παρουσίασε η ονομαστική αξία των δανείων κατοίκων εσωτερικού που διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων υπό διαχείριση από τις ΕΔΑΔΠ αυξήθηκε κατά 3,432 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,537 δισ. ευρώ, έναντι 20,105 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2019. Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 6.400 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τρίμηνου του 2019, από 5.408 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τρίμηνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 992 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 6.353 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τρίμηνου του 2019.  (εδώ)

Η εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού, μαζί με τη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προκαλεί σοβαρές αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε νέα του έκθεση. Η κατάσταση εξελίσσεται ταχέως και ενώ ο πλήρης αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιος, το σίγουρο είναι πως θα είναι αρνητικός.Όσον αφορά ειδικότερα τις ελληνικές τράπεζες, όπου έχουν ανακοινωθεί σημαντικοί όγκοι τιτλοποιήσεων, όπως προειδοποιεί η DBRS, αναμένεται να βιώσουν σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα αυτών των τιτλοποιήσεων. Ωστόσο, σημειώνει ότι για ορισμένα τμήματα αυτών των τιτλοποιήσεων υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες με καθορισμένες ημερομηνίες με τους επενδυτές και ως εκ τούτου ο κίνδυνος εκτέλεσης σε αυτά θα είναι χαμηλότερος. (εδώ)

Αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρωζώνη και απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να αποδείξουν ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να την αντιμετωπίσουν.Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλές, καθώς οι δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων τα τελευταία 24ωρα έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ε.Ε είναι έτοιμη να βγάλει τις παρωπίδες της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. Αυτό που περιμένουν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και αγορές είναι να δουν το Eurogroup να ανακοινώνει μέτρα που τουλάχιστον θα μοιάζουν ικανά να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες. (εδώ)

Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πτώση στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί ζημιά στην επενδυτική εμπιστοσύνη και σημαντικές αναταραχές στις χρηματαγορές. Η κατάσταση εξελίσσεται και ενώ η πλήρης επίπτωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιη, θα είναι ξεκάθαρα αρνητική, τονίζει η DBRS στην έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει το outlook για τον κλάδο. Ο οίκος αξιολόγησης DBRS υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο αυτό, αναμένει μείωση της κερδοφορίας των ευρωτραπεζών σε σχέση με το 2019 με τις πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια να εντείνονται, μειωση των νέων δανείων, αλλά και επιβάρυνση των εσόδων από προμήθειες.  Τα μέτρα που υιοθετούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα βοηθήσουν αν και θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις (π.χ. χαμηλότερα επιτόκια και βοήθεια σε συγκεκριμένους δανειολήπτες). Η ακριβής επίπτωση στην κουλτούρα πληρωμών παραμένει αβέβαιη αλλά οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν, αντανακλώντας την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, τονίζει. (εδώ)

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε εκ νέου μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 1 μονάδα σε 0%-0,25%, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας Covid-19 και διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο αυτό όσο διαρκεί η κρίση. «Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και θα υπάρξουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές», αναφέρει η αμερικανική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της. (εδώ)

Η Κίνα αποκάλυψε σήμερα μια σειρά δυσοίωνων οικονομικών δεικτών για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού: η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια· οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ κατέγραφε αύξηση 6,9% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις λιανικής, αντανάκλαση της κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 20,5% τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, κατά την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν αναμφίβολα πολύ πιο καταστροφικός από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά μόλις 3% και μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 4%. (εδώ)

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ώστε να θωρακίσει την οικονομία της από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού. Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε περαιτέρω το ύψος των απαραίτητων αποθεματικών των τραπεζών, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 79 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, τα μέτρα θα επιβληθούν από τις 16 Μαρτίου και μέσω αυτών η τράπεζα «κάνει τη συνετή νομισματική της πολιτική πιο ευέλικτη και καταλληλότερη» για τις συνθήκες. «Η αποκατάσταση και η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας τίθενται σε θέση προτεραιότητας»,  ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας στη χθεσινή ανακοίνωση. Η μείωση των αποθεματικών των τραπεζών δεν οδηγεί με άμεσο τρόπο στη μείωση του κόστους δανεισμού στη χώρα. Ωστόσο, πρόκειται για έναν δραστικό μέτρο απελευθέρωσης φθηνού χρήματος στην οικονομία και ένα μέτρο στο οποίο έχει καταφύγει και στο πρόσφατο παρελθόν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Επιπλέον, αποτελεί συνέχεια της επεκτατικής πολιτικής, που έχει ακολουθήσει η χώρα από το ξέσπασμα του ιού. (εδώ)

Η Ιαπωνία κατέγραψε ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οικονομικού ύψους 612,3 δισεκατομμυρίων γιεν (5,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή αναφορά του υπουργείου των Οικονομικών. Πρόκειται για τον 67ο συνεχόμενο μήνα, καταγραφής πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας. (εδώ)

H Financial Services Forum που αντιπροσωπεύει 8 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Bank of America και Citigroup, αναστέλλει προσωρινά τις επαναγορές μετοχών.  Η απόφαση ελήφθη καθώς η εξάπλωση του Covid-19, ο οποίος έχει επηρεάσει περισσότερες από 100 χώρες και έχει προσβάλει σχεδόν 160.000 ανθρώπους, επέφερε βαρύ πλήγμα σε σημαντικούς κλάδους ανά τον κόσμο και απειλεί να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, καθώς τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές περιορίζουν τη δραστηριότητά τους προκειμένου να συγκρατήσουν την εξάπλωση του θανατη φόρου ιού. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text