Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρόστιμα 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν

Πρόστιμα 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόστιμα 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν

Aντιμέτωποι με χρηματικά πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ θα βρεθούν όσοι διαπιστωθεί ότι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ. Επίσης ανέφερε πως θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα σε όσους εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην αγορά αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές σε σειρά προϊόντων. Ως αισχροκέρδεια θα χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε ποσοστό κέρδους είναι πάνω από το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων το διάστημα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Εδώ πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα εξαρτάται από εισαγωγές για την προμήθεια πρώτων υλών παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων, η τιμή των οποίων από τα τέλη Γενάρη έως και την περασμένη Παρασκευή 13 Μαρτίου έχει τετραπλασιαστεί.

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί εξωφρενικές και αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε σειρά προϊόντων, κυρίως σε αντισηπτικά και μάσκες προστασίας προσώπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάποιοι προμηθευτές εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της ζήτησης για ιατρικές μάσκες, αντισηπτικά ακόμη και για παιδικές τροφές, προχώρησαν σε  ανατιμήσεις. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα κατηγορίας προϊόντων που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες είναι οι μάσκες προστασίας αναπνοής από σωματίδια-σταγονίδια, με βαλβίδα εκπνοής.

Στις 19 Φεβρουαρίου, πριν εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, συγκεκριμένος κωδικός προϊόντος πωλούνταν προς 3 ευρώ (η συσκευασία των 12 τεμαχίων), άγγιξε τα 70 ευρώ την επόμενη ημέρα γνωστοποίησης της ύπαρξης κρούσματος και στην Ελλάδα, την 1η Μαρτίου, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 240 ευρώ (+7.900%) και σήμερα πωλείται από 120-132 ευρώ. Δηλαδή ποσοστιαία αύξηση της τάξεως 3.900-4.300%. Άλλη μάσκα προστασίας με βαλβίδα εκπνοής πωλείται από 10-47 ευρώ από 3 ευρώ που ήταν η τιμή της πριν από λίγες ημέρες, ενώ στα 145 ευρώ από 12 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο πωλείται άλλη μάρκα μάσκας προστασίας (συσκευασία των 3 τεμαχίων).

Φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν εντοπίζονται μόνο στις μάσκες προστασίας. Αντισηπτικό διάλυμα 236 ml πωλείται πλέον προς 25 ευρώ από 19 ευρώ που πωλείτο στις 28 Φεβρουαρίου και 14 ευρώ πριν γίνει γνωστό ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Δηλαδή αύξηση 75,78%. Αύξηση 80% καταγράφεται σε αντισηπτικό χεριών 500 ml, και 42,85% σε αλκοολούχο υγρό για ταχεία απολύμανση επιφανειών 5.000 ml.

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text