Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Περιμένοντας το τέλος του “πανικού”, ελλοχεύουμε...

Περιμένοντας το τέλος του “πανικού”, ελλοχεύουμε...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Περιμένοντας το τέλος του “πανικού”, ελλοχεύουμε...

Ο σχηματισμός των τιμών των μετοχών σε καταστάσεις πανικού και υπερβολής, δεν βασίζεται στην αρχή της αξιολόγησης των επιχειρήσεων. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι τιμές σχηματίζονται με βάση τη στιγμιαία προσφορά (που μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλη) και τη ζήτηση (που συνήθως είναι μικρή). Είναι και αυτό ένα τμήμα του μηχανισμού γενικής υποχώρησης των τιμών.

Οι τιμές των μετοχών ισορροπούν αργότερα, όταν η κατάσταση ηρεμεί και όταν το γενικότερο επίπεδο τιμών ανακάμπτει -έστω και λίγο. Στη φάση εκείνη, αυτό που πρώτα εξετάζεται είναι η σχετική θέση της τιμής μίας μετοχής σε σχέση με το διάστημα πριν από την εκκίνηση του πανικού.

 

Αν εξετάσουμε τον πίνακα τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, θα διαπιστώσουμε ότι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ένας μεγάλος αριθμός μετοχών ήδη βρίσκεται σε τιμές που δεν είχαν καταγραφεί ούτε κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2018.

Προς το παρόν επισημαίνουμε: ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ. Κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει πολλές ακόμη, αλλά προς το παρόν, αυτές είναι που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

 

Αν ήταν σήμερα να έχουμε σήμα εισόδου (υποθετική πρόταση) θα τοποθετούμασταν, μεταξύ των άλλων και στη ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

 

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι οι χθεσινές τιμές των δεικτών είναι οι χαμηλότερες της περιόδου.

Η ιστορία των αμερικανικών αγορών έχει δείξει ότι, οι περίοδοι πτώσεις δεν τελειώνουν με ένα πτωτικό ξέσπασμα, ακόμη και αν αυτό είναι ιστορικών διαστάσεων όπως το χθεσινό.

 

Κατά τα φαινόμενα διανύουμε μία κατάσταση η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η κορύφωση της πτώσης και η έναρξη της ανάκαμψης δε θα γίνει όταν θα αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα του ιού, αλλά όταν η κατάσταση θα δείχνει πραγματικά άσχημα και έντονα προβληματική. Κατά την άποψή μας, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν ο ιός “κτυπήσει” άσχημα τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο) και κυρίως τις ΗΠΑ.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι, αφ’ ενός μεν οι μεγάλες αγορές (κυρίως των ΗΠΑ) κατέγραφαν άνοδο επί 11 ολόκληρα χρόνια και αφ’ ετέρου, ιστορικά, οι μεγάλες πτώσεις των αμερικανικών δεικτών μπορούν -εύκολα- να υπερβούν και το 50%.

 

Συνεπώς, παρακολουθούμε τις αγορές, περιμένοντας να πλησιάσουμε στο τέλος αυτής της κατάστασης.

Επιμένουμε στο ότι δεν πρέπει να γίνουν πωλήσεις σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών. Αυτό, όχι επειδή οι τιμές δε μπορούν να πέσουν πιο κάτω, αλλά επειδή -όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο σχόλιο- κάποιος που πουλά με μεγάλες ζημιές σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, είναι δύσκολο να έχει θετική ψυχολογία για να αγοράσει  έγκαιρα όταν οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει σοβαρή και ανήκεστη βλάβη στην οικονομία και, όταν λήξει η κατάσταση συναγερμού, η αγορά θα επανέλθει γρήγορα σε ανώτερα επίπεδα.

 

Η αγορά συνεχίζει να επιδεικνύει αδυναμία. Παρά το σημερινό ανοδικό άνοιγμα, ο ΓΔ ξαναγυρνάει σε αρνητική περιοχή (11:15 πμ).

 

Θα πρέπει να περιμένουμε.

 

Σημείωση: Στην παρούσα φάση, λειτουργούμε εξ’ αποστάσεως (“μένουμε σπίτι”). Εν τούτοις, απαντούμε στα τηλέφωνα και στα emails.

Κάποια άρθρα που προγραμματίζαμε να ανεβάσουμε το Σαββατοκύριακο, δεν ανέβηκαν, λόγω της “μετακόμισης” που κάναμε (μεταφορά υπολογιστών σε σπίτια κλπ), αλλά και λόγω όλης αυτής της αναστάτωσης που έχει υπάρξει. Θα ανέβουν σήμερα και αύριο.

 

Καλή σας μέρα!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text